80-mečio pomėgis nustebina ir visko mačiusius: augina daržoves rekordininkes

2024 m. rugsėjo 28 d. 11:32
Lrytas.lt
Daugelis pensininkų neskubėdami leidžia laiką daržuose ir augina daržoves, tačiau Anglijoje gyvenantis 80-metis Peteris Glazebrookas iš jų tikrai išsiskiria.
Daugiau nuotraukų (3)
Vyras muša rekordus augindamas rekordinį, daugiau nei 27 kg sveriantį žiedinį kopūstą, beveik 90 cm ilgio šparaginę pupelę ar 4,98 kg sveriančią bulvę.
Reikia specialių sąlygų
Parodinių daržovių pasaulį, kuriame augintojai pirmenybę teikia išvaizdai, formai ir būklei, Peteris užkariavo prieš maždaug 20 metų. Visus augintojus vienija konkurencinga dvasia ir didelis atsidavimas, o ir Peteris neslepia, kad toks hobis tikrai ne kiekvienam.
„Ieškojau naujo iššūkio“, – „Euronews“ pasakojo vyras iš savo namų Notingeme.
Peteris aiškina, kad daugeliui daržovių reikia ilgo vegetacijos sezono, kad jos taptų milžinėmis, todėl būtina speciali įranga: dirbtinio šildymo ir apšvietimo, kasdienio laistymo ir, žinoma, daug švelnios priežiūros.
„Dažniausiai negaliu išvykti atostogų, nes turiu būti šalia ir tikrinti daržoves“, – sako jis.
Būtent to – didžiulio atsidavimo – reikia norint konkuruoti su geriausiais pasaulio augintojais. O tokių konkursų Jungtinėje Karalystėje išties gausu.
„Tai labai konkurencinga, bet tai draugiška konkurencija. Mes mielai bendraujame vieni su kitais ir keičiamės sėklomis“, – aiškina jis. Be to, socialiniame tinkle „Facebook“ yra stipri bendruomenė, kurioje augintojai gali palaikyti ryšį ir informuoti apie savo žygdarbius tarp parodų.
Tačiau daržovių augintojus, siekiančius pergalės, be didelės konkurencijos neramina dar ir sudėtinga klimato kaitos poveikio orams problema.
Šie metai Anglijoje buvo sudėtingi, nes permainingi orai apsunkino subtilų auginimo procesą. Peteris šią tendenciją pastebi jau kurį laiką.
„Klimatas tikrai keičiasi“, – teigia jis. „Galiu grįžti į praeitį ir pastebėti, kad per pastaruosius 10 metų pasikeitė metų laikai.“
Pragyventi iš to neįmanoma
Balandį paaiškėjo, kad praėjusieji 18 mėnesių buvo drėgniausi Anglijoje nuo tada, kai Meteorologijos tarnyba 1836 m. pradėjo rinkti panašius duomenis. Stiprėjant žmogaus sukeltai klimato kaitai, ekstremalūs orai Jungtinėje Karalystėje bus dažnesni ir ilgesni.
Tai turės įtakos visų rūšių augintojams – nuo ūkininkų iki milžiniškų daržovių entuziastų.
Varžybų kalendoriaus viršūnė – nacionalinis milžiniškų daržovių čempionatas Malverno rudens parodoje. Augintojai iš visos Jungtinės Karalystės susirenka parodyti savo milžiniškų daržovių.
Būtent čia Peteris pasiekė daugelį savo pergalių, kuriomis sumušė pasaulio rekordus. Tačiau dėl sudėtingų oro sąlygų gali būti sunku pakartoti ankstesnę sėkmę šių metų konkurse, kuris vyksta šį sasavaitgalį.
Visgi net ir negavus prizinių vietų didelių nuostolių nėra – mat uždirbti ar pragyventi iš tokio pomėgio, sako augintojas, bet kuriuo atveju neįmanoma.
„Visada sakome, kad jei pavyksta atgauti degalams, kuriais važiavai iki parodos, skirtus pinigus, vadinasi, paroda buvo gera“, – juokauja Peteris.
britasdaržovėsrekordas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.