„Darnu Group“ kviečia įminti Vilniaus upių paslaptis žygiuojant specialiais maršrutais

NT plėtros bendrovė „Darnu Group“ kviečia į puikiai vilniečiams ir sostinės svečiams pažįstamas vietas pažvelgti nauju bei netikėtu rakursu. Bendrovė sostinės gyventojams pristato du kartu su mokslininkais ir ekspertais paruoštus unikalius bei interaktyvius pasivaikščiojimo maršrutus, kuriuose bus galima sužinoti apie sostinės upių – Neries ir Vilnios – gamtą bei istoriją.

Vilnia.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Vilnia.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-07-19 09:55

„Vilniaus upės yra vienos esminių miesto ašių, šalia kurių visuomet virė, formavosi gyvenimas. Nepaisant žmogaus rankos, galime džiaugtis, kad jos pasižymi itin turtinga biologine įvairove, kurią siekiame puoselėti jau ne vienerius metus. Tikimės, kad mūsų pristatomi ir laisvai skaitmeninėje erdvėje prieinami pažintiniai maršrutai ne tik paįvairins vilniečių ir miesto svečių pasivaikščiojimus, bet ir padės geriau suprasti, kokį turtą turime savo kaimynystėje. Viskas, ko prireiks, yra mobilusis telefonas ir prieiga prie interneto“, – teigia iniciatyvos organizatorės „Darnu Group“ rinkodaros ir korporatyvinių reikalų direktorė Akvilė Liaudanskienė.

Anot „Darnu Group“ konsultanto upių klausimais Kęstučio Skrupskelio, vaikščiodami maršrutų takais žmonės gali tikėtis ne tik sužinoti, kokios žuvų ir gyvūnų rūšys yra įsikūrusios Vilniaus upėse bei jų pakrantėse, bet ir pamatyti jas gyvai.

Neris ir Vilnia pasižymi gausia žuvų bei paukščių įvairove, kurių didelė dalis yra įtraukta į Lietuvos Raudonąją knygą. Kartu su „Darnu Group“ atlikto kompleksinio Neries tyrimo metu Neryje aptikome net 27 žuvų rūšis, iš kurių 10 yra saugomos. Tuo tarpu Vilnioje žuvų randame iki 25 rūšių, o tarp jų saugomų yra 7. Priklausomai nuo metų laiko, pastarąją upę vaikštinėjant verta įdėmiai stebėti – pavyzdžiui, įsibėgėjus rudeniui, mieste galime pamatyti neršiančias lašišas – Vilnius yra vienintelė Europos sostinė, kurioje galima išvysti tokį vaizdą. O štai vaikščiojant palei Nerį Vingio parke pakelti galvą būtina ir į medžius – galbūt nusišypsos sėkmė ir pavyks išvysti čiulbantį kukutį“, – dalinasi ekspertas.

„Darnu Group“ parengtuose maršrutuose pristatomos ne tik įdomybės apie upių bioįvairovę, gamtą, bet ir prie pat ar netoli jų esančias istorines įdomybes.

Anot vieno iš maršrutų kūrėjų, istoriko, gido, „Gatvės gyvos“ įkūrėjo Alberto Kazlausko, maršrutai yra tinkami kone kiekvienam, kadangi fiziškai juos įveikti nesudėtinga, o informacija pateikiama lengva ir žaisminga forma. Maršrutams skirtame polapyje bus galima visą informaciją išgirsti audio formatu, o taip pat kiekvieną faktą lydi ir parengtos užduotys, skirtos žinių pasitikrinimui.

„Nuo senųjų tiltų iki šaudmenų sandėlių, geležinkelių ir kitų įdomybių. Vilniaus upės ir teritorijos šalia jų yra ypatingos tuo, kad jos slepia daug įdomių istorijų, kurias ne visada žinome ar pastebime. Maršrutą palei Neries upę rekomenduočiau tiems, kurie mėgsta daugiau pasivaikščioti, jame objektai išsidėstę didesniais atstumais. Pasakojimas apie Vilnią yra artimesnis istoriniam pasakojimui, ten daug vienas prie kito išsidėsčiusių objektų, pro kuriuos, tikėtina, yra tikrai ne kartą praėję dauguma vilniečių ir nė nesusimąstę, kiek daug istorijos juose slepiasi“, – pasakoja gidas.

„Darnu Group“ parengti maršrutai yra vieši ir nemokamai prieinami specialiame polapyje https://marsrutai.darnugroup.lt

Visa medžiaga taip pat prieinama ir audio formatu.

Rugpjūčio 1, 2, 22, 23 dienomis vyks nemokamos ekskursijos, kurias ves Albertas Kazlauskas bei Kęstutis Skrupskelis. Registruotis į ekskursijas galima šioje formoje: https://forms.gle/L8vfwmSPJdgqo6sD7

Atidaryta ir įdomiųjų faktų apie Nerį paroda

Sostinės gyventojai ir svečiai iki pat rugpjūčio 31 d. yra kviečiami ir prie Baltojo tilto, šalia kurio „Darnu Group“ pristato atvirąją įdomiųjų faktų parodą apie Neries upę. Informacinėje parodoje atskleidžiama ir supažindinama ne tik su turtinga upės gamta ir istorija, bet ir įmonės kartu su mokslininkais atlikto pirmojo šios upės kompleksinio tyrimo Vilniuje rezultatais.

Sostinės upių puoselėjimui didelį dėmesį skirianti „Darnu Group“ minėto tyrimo rezultatus šiemet pristatė daugiau nei 20-čiai sostinės mokyklų ir 700 moksleivių, atsakingoms valstybinėms institucijoms bei kitiems sprendimų priėmėjams.

Prieš keletą metų įmonė atliko analogišką Vilnios tyrimą ir jos valymo darbus, kurių metu iš upės dugno per trejus metus buvo ištraukta per 10-imt tonų šiukšlių.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.