Panevėžiečiai sunerimę: vidurvasarį gelsta liepos

Panevėžiečių akis patraukė vidurvasariui nebūdingas vaizdas – pageltusios liepos. Ne vienam kyla klausimas – kodėl taip nutiko? Apie šio reiškinio priežastis pasakoja Panevėžio miesto savivaldybės atstovė.

Pasak Panevėžio miesto savivaldybės teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausios specialistės Rasos Stankūnienės – pagrindinė liepų geltonavimo priežastis yra nepalankios meteorologinės sąlygos.<br>Ž.Večiorkutės nuotr. 
Pasak Panevėžio miesto savivaldybės teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausios specialistės Rasos Stankūnienės – pagrindinė liepų geltonavimo priežastis yra nepalankios meteorologinės sąlygos.<br>Ž.Večiorkutės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Pociūtė

Jul 10, 2024, 3:24 PM

„Vasara dar neįpusėjo, o medžiai gelsta, meta lapus. Gal kas turi kokių minčių kokia priežastis?“ – „Facebook“ grupėje „Lietuvos orų ir gamtos vaizdai“ rašo Mindaugas.

Pasak Panevėžio miesto savivaldybės teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausios specialistės Rasos Stankūnienės – pagrindinė liepų geltonavimo priežastis yra nepalankios meteorologinės sąlygos.

„Dėl klimato kaitos susidarančių nepalankių meteorologinių sąlygų (karščio bangų, ryškių temperatūrinių svyravimų, drėgmės stokos) pradeda gelsti, ruduoti ir kristi dalies liepų lapai, tai vadinama defoliacija, o tai indikuoja apie aplinkos poveikį ir medžių fiziologinę būklę – išryškėja silpnesni, ligų pažeisti, sutrikusia maistinių medžiagų įsisavinimo sistema medžiai“, – teigė R. Stankūnienė

Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė aiškino kaip sprendžiama ši problema: „Atliekama medžių stebėsena. Vyrauja natūrali atranka – išlieka sveikesni, gerai išvystyta šaknų sistema medžiai. Nusilpusius, nudžiūvusius medžius palaipsniui pakeičiame naujais medeliais.“

Specialistės R. Stankūnienės teigimu, ryškesnė liepų lapų defoliacija pastebėta praėjusių metų vasarą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.