Reikia žinoti vietas kur ieškoti grybų. O medikai prasidėjus grybavimo įkarščiui įspėja apie galimus sveikatos sutrikimus prisivalgius net ir labai gerų grybų.
Renka šimtais, neša krepšiais
Nepraėjo nė valanda ir Jono pintinė pilna sveikutėlių grybų. Jonas sako grybaujantis visą gyvenimą. O dabar miškuose esą pats malonumas – pasivaikštai ir pilnos pintinės grybų. Tiesa, užkietėjęs grybautojas gerųjų vietų neišduoda.
„Čia kaip žvejo paslaptis. Žinoma, grybai dygsta miške. Kokiam? Raudonikiukai labiau mišriam, o baravykiukai pušynuose, kur samanos“, – sakė grybautojas Jonas.
Grybautojas sako, kad dabar oras palankus grybams dygti. Jeigu rugsėjis bus gražus – grybų dar bus.
„Ūmedžių šiemet mažai, lepšiukai pradeda dygti, guotės pasirodo po truputį,kazlėkiukai pasirodo, jau rudeniniai tie, tikri rudeniniai grybai“, – pasakojo J. Kubilius.
Socialiniai tinklai lūžta nuo įspūdingų grybautojų laimikių. Žmonės pintinėmis ir dėžėmis tempia grybus iš miškų. Grybautojai džiaugiasi šimtais baravykų.
„Dvi dienas važiavau, tai po du krepšius kiekvieną dieną, galėjau ir trečią važiuot, bet jau pavargau , nebenorėjau važiuot“, – sakė grybautojas Petras.
Už kilogramą – 15 eurų
Gražuoliai baravykai puikuojasi ir ant prekystalių. Panevėžietė Lida už kilogramą baravykų prašo 15kos eurų.
„Neparduosiu pigiau, sunku grybauti, erkių prisirenki, gi visko miške būna“, – tikino pardavėja.
Perspėja medikai
Kol žmonės džiaugiasi pilnomis pintinėmis grybų, medikai įspėja grybauti itin atidžiai, rinkti tik gerai pažįstamus grybus. Pasak gydytojo, užtenka ir kąsnio nuodingo, nors ir apdoroto grybo, ir apsinuodijimas gali baigtis mirtimi.
„Nuodingų grybų poveikis yra labai neurotoksiškas, vieni pažeidžia nervų sistemą, kiti pažeidžia kepenis arba insktus ir net nuo vieno grybo gali, jeigu jis paklius šeimos nariams, gali visiems sukelti labai liūdnų pasekmių“, – teigė gastroenterologas Darius Kriukas.
Net patyręs grybautojas pripažįsta, kad grybaujant apsigauti labai nesunku.
„Šiandien baravykiukai dygsta ir dar kažkas dygsta, pasirodo ten musmirė, bet kai maža, ji labai panaši, kaip iš po samanytės. Ir va jeigu tų musmiryčių parinksi vietoj tų baravykų, negerai gali būti“, – perspėjo grybautojas Jonas.
Gydytojas sako, kad sveikata sustreikuoti gali ir prisivalgius gerų grybų.
„Tai nėra ta sveikiausia maisto medžiagų grupė, kurią mes labai rekomenduotume valgyti, nes vis tik dietologijos požiūriu sunkiai virškinamas, žmogaus organizmas neturi pakankamai fermentų, kad galėtų suskaldyti šias maisto medžiagas“, – paaiškino gastroenterologas Darius Kriukas.
Dažniausiai suvalgius grybų apsinuodijimas pasireiškia per 12 valandų. Tuomet pykina, vemiama, viduriuojama, skauda galvą. Įtarus apsinuodijimą grybais rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigą.