„Radau tik du. Jie išdygo karjero krante, prie pamėgtos miestiečių maudymosi vietos. Šlaitas į pietus, po beržais. Pastarosiomis dienomis nemažai palijo, naktys be šalnų, tai ir išlindo pirmieji žvalgai“, – portalui lrytas.lt rašė Jurbarke gyvenanti Jolanta Šimkūnienė.
Anot jos, daugiau laiko grybų paieškoms neturėjo, o lepšiukus paliko „džiaugtis gyvenimu“.
Populiarioje grybautojų grupėje feisbuke savo aptikto laimikio nuotraukomis pasidalijusi Jolanta sulaukė gausybės komentarų ir sveikinimų su pirmuoju vasarišku grybų laimikiu.
Radote šių metų grybų laimikį? Pasidalinkite savo istorija ir nuotraukomis el. paštu gamta@lrytas.lt
Lepšis – vertingas grybas
Kaip rašoma Vincentro Urbono knygoje „Lietuvos grybų atlasas“, lepšė (arba lepšis, paberžis, težiukas; lot. Leccinum scabrum) – baravykinių (Boletaceae) šeimos, raudonviršių (Leccinum) genties grybų rūšis.
Įprastai auga vasarą ir rudenį miškuose, parkuose ar net soduose tik po beržais.
Vaisiakūniai dideli. Kepurėlė 5–15 cm skersmens, nuo gelsvai pilkos iki pilkai rudai juodos spalvos. Vamzdeliai balsvi, pilki, pilkai rusvi, 1–3 cm ilgio. Poros balsvos, pilkos, paspaudus ilgainiui paruduoja. Kotas 5–15×1–3,5 cm, pamato link tolygiai storėjantis, kietas, apšepęs pilkais, rudai juodais plaušeliais. Trama balta, pilka, įpjauta spalvos nekeičia. Sporos 11–19 (20)×4,5–6,5 μm.
Būdingi požymiai: kepurėlės ir koto spalva įvairauja nuo pilkos iki juosvos.
Auga miškuose, parkuose, raistuose, pelkėse, kur paplitęs beržas. Lepšė vertingas grybas, turintis daug B grupės vitaminų, daugiau nei baravykas. Vienintelė neigiama savybė – smarkiai kirmija.
Maistui tinka tik jauni ir sveiki grybai. Iš valgomų grybų lepšė daugiausia sukaupia magnio.