Po pranešimų apie Kauno rajone besiganančią didžiulę stumbrų bandą – sprendimų paieškos: dalis gyvūnų iškeliaus į Dzūkiją

2024 m. rugsėjo 23 d. 14:48
Aplinkos ministerija patvirtino finansavimą stumbrų perkėlimo projektui, kurio tikslas – dalį šių gyvūnų iš Kauno rajono perkelti į Dzūkijos nacionaliniame parke esantį Stėgalių gamtinį kompleksą. Šiam projektui suplanuota skirti 65 tūkst. eurų.
Daugiau nuotraukų (2)
Laisvėje gyvenančių stumbrų populiacija Lietuvoje sparčiai augo – 2023 m. pabaigoje jų skaičius siekė iki 293. Stumbrų apsaugos planas numato, kad Lietuvoje turi būti išlaikoma ne mažiau nei 180 individų populiacija, išsidėsčiusi įvairiose vietovėse, kad būtų užtikrinta palanki rūšies apsaugos būklė.
Stumbrų rūšies atsikūrimas ir bandų gausėjimas suteikia optimizmo, tačiau pastaraisiais metais didėjanti populiacija ėmė kelti iššūkių gyventojų turtui ir saugumui.
Šiemet gauta pranešimų, kad stumbrų populiacijos reguliariai lankomas plotas dar labiau išsiplėtė: sulaukta skundų, kad dalis stumbrų iš Kėdainių rajono persikėlė į Kauno rajoną bei pradėjo kelti pavojų. Gyvūnai lankosi prie magistralinių kelių, daro žalą žemės ūkio pasėliams.
„Stumbrų populiacijos augimas Lietuvoje yra reikšmingas gamtosaugos pasiekimas, o tai, kad esame penktoje vietoje Europoje pagal stumbrų skaičių, rodo mūsų sėkmę atkuriant šią rūšį. Tačiau svarbu užtikrinti, kad gyvūnai nekeltų grėsmės gyventojų saugumui ir žemės ūkiui.
Todėl perkeldami dalį stumbrų į Dzūkijos nacionalinį parką ne tik stabilizuosime bandos dydžio augimą, bet ir užtikrinsime gyventojų bei jų turto saugumą“, – sako aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus.
Atrinktoje naujoje teritorijoje, Valstybinių miškų urėdijos Varėnos regioninio padalinio Marcinkonių girininkijoje, Dzūkijos nacionaliniame parke, plyti didesni miškų masyvai, upių slėniuose yra ūkiškai nenaudojamų ganyklų. Čia gyvūnai galės patenkinti ne tik biologinius poreikius, bet ir nekels grėsmės gyventojams ir žemės ūkio pasėliams.
Taip pat Dzūkijos nacionaliniame parke jau lankosi stumbrai, ne tik išleisti iš stumbryno, bet, spėjama, atklydę iš Lenkijos ar Baltarusijos. Todėl čia stumbrams atsivers galimybė užmegzti genetinius ryšius su Baltarusijos ir Lenkijos stumbrų populiacijomis, o tai svarbu rūšies gyvybingumui ir genetinei įvairovei palaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.