700 laukinių gyvūnų bus suvalgyti – nuo sausros kenčianti Namibija ėmė medžioti zebrus bei dramblius

2024 m. rugsėjo 22 d. 14:58
Lrytas.lt
Namibiją alina didžiausia sausra per 100 metų, o bado problemą vyriausybė nusprendė spręsti nužudydama daugiau kaip 700 laukinių gyvūnų, įskaitant dramblius, zebrus ir hipopotamus. Jų mėsa bus išdalinta maisto stokojantiems.
Daugiau nuotraukų (2)
Pirmadienį šalies Aplinkos, miškininkystės ir turizmo ministerija paskelbė, kad bus paskersti 83 drambliai, 30 hipopotamų, 60 buivolų, 50 impalų, 100 dryžuotųjų gnu ir 300 zebrų.
Medžiojama bus nacionaliniuose parkuose ir savivaldybių teritorijose, kuriose yra „tvarus medžiojamųjų gyvūnų skaičius“, o juos nužudys profesionalūs medžiotojai, sakoma ministerijos pranešime spaudai.
Programos tikslas – padėti sušvelninti sausros padarinius pietvakarių Afrikos šalyje.
Dar gegužę Namibija paskelbė nepaprastąją padėtį, nes sausros padariniai dar labiau sustiprėjo. Manoma, kad maždaug 1,4 mln. žmonių – maždaug pusė gyventojų – susidurs su dideliu maisto trūkumu.
Vykdant programą bus sumažinta vandens išteklių našta, nes laukinių gyvūnų skaičius bus sumažintas tose vietovėse, kur gyvūnų skaičius „viršija reikiamų ganyklų ir vandens kiekį“.
Taip pat siekiama sumažinti dramblių ir žmonių susidūrimų, kurie gali padažnėti per sausrą, kai gyvūnai, ieškodami maisto ir vandens, juda link apgyvendintų vietovių.
„Šiuo tikslu 83 drambliai iš nustatytų konfliktinių teritorijų bus išskersti, o jų mėsa bus skirta sausros padarinių likvidavimo programai“, – teigė ministerija.
Pietų Afrika yra dramblių tvirtovė, joje gyvena daugiau kaip 200 000 dramblių. Šiuos gyvūnus taip pat neigiamai paveikė sausra – manoma, kad praėjusiais metais šimtai jų žuvo visame regione, nes išdžiūvo vandens šaltiniai.
Pasak ministerijos, kuri nurodė, kad ypač nukentės kaimo vietovėse gyvenantys žmonės, kitų gyvūnų, kuriuos ketinama nužudyti, mėsa taip pat bus dalijama tiems, kurie kovoja su badu.
Ministerija teigė, kad jau nužudyta daugiau kaip 150 gyvulių, iš kurių gauta daugiau kaip 50 tūkst. kg mėsos.
„Džiaugiamės, kad galime padėti šaliai šiuo labai sunkiu metu ir tada, kai to būtinai reikia“, – pranešė ministerija.
Tačiau kai kurie kritikavo vyriausybės planą.
Pasak gamtosaugos biologo ir gamtos išteklių konsultanto Keith Lindsay, rizikuojama „sukurti pavojingą precedentą, kai žmonių problemos sprendžiamos remiantis laukinių gyvūnų populiacijomis“.
Tikėtina, kad laukinių gyvūnų žudymas, siekiant sušvelninti maisto stygių ekstremaliose situacijose, „paskatins nuolatinę laukinių gyvūnų mėsos paklausą, kuri būtų netvari“, – sakė jis CNN. Jis pridūrė, kad laukiniai gyvūnai, kitaip nei naminiai, ūkio gyvuliai, daug jautresni besikeičiančioms sezoninėms sąlygoms ir klimato krizės poveikiui.
K.Lindsay taip pat suabejojo mintimi, kad programa sumažins dramblių ir žmonių konfliktus, nes drambliai, kuriuos ketinama nužudyti, yra išsibarstę po įvairias vietoves.
Namibija yra viena iš keleto pietų Afrikos šalių, kovojančių su niokojančia sausra, kurią sukėlė El Ninjo – natūralus klimato reiškinys, dėl kurio regione smarkiai sumažėjo kritulių kiekis, o dar labiau paaštrino žmogaus sukelta klimato krizė.
Dėl lietaus stygiaus ir karščio dešimtys milijonų regiono gyventojų patiria skurdų pasėlių derlių ir didėjantį badą.
Parengta pagal CNN inf. 
Namibijasausrabadas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.