Mokslininkai šokiruoti: ryklių organizmuose aptiko itin aukštą kokaino koncentraciją

2024 m. liepos 26 d. 15:18
Lrytas.lt
Brazilijos mokslininkai šokiruoti – ištyrę netoli Rio de Žaneiro gyvenančius ryklius, jų organizmuose aptiko itin aukštą kokaino pėdsakų koncentraciją. Mokslininkai įspėja, kad tai daro žalą ne tik patiems gyvūnams, tačiau gali kelti ir potencialią grėsmę visam šios rūšies likimui.
Daugiau nuotraukų (1)
Mokslininkai pranešė, kad tyrė 13 karibinių ilgašnipių ryklių. Juos mokslininkai nusipirko iš žvejų, sugavusių ryklius pakrantės vandenyse netoli Rio de Žaneiro.
Atlikti tyrimai parodė, kad gyvūnų raumenyse ir kepenyse yra kokaino pėdsakų, o aptikta koncentracija iki 100 kartų viršija koncentraciją, nustatytą kitose vandens gyvūnų rūšyse.
Naujausiame žurnalo „Science of the Total Environment“ numeryje pateikti rezultatai yra „labai svarbūs ir potencialiai keliantys nerimą“, sakė Leirijos universiteto Jūrų ir aplinkos mokslų centro jūrų ekotoksikologė Sara Novais.
Laukinės gamtos aktyvistai jau seniai įspėjo, kad kontrabandininkų į vandenyną išmetami narkotikai gali paveikti jūrų gyvūniją, ypač atsižvelgiant į didelius kokaino kiekius rastus aplink Floridą, Pietų bei Centrinę Amerikas.
Aplink Rio de Žaneirą kokainas į jūrą greičiausiai patenka su drenažu iš nelegalių laboratorijų, kuriose narkotikai apdorojami, taip pat su nevalytomis nuotekomis.
Tyrimo rezultatai atskleidė, kad kokaino poveikis gali labai paveikti ryklių sveikatą, nes gali pažeisti jų DNR, pabloginti gebėjimą metabolizuoti riebalus ir sukelti elgsenos pokyčius.
„Gali atsirasti elgsenos pokyčių, kurie, nors ir nežalingi, gali turėti įtakos rūšies išlikimui dar neištirtais būdais“, – rašė tyrėjai.
„Šios išvados rodo galimą pavojų ir žmonių sveikatai, nes Rio de Žaneiro apylinkėse, o iš tikrųjų visoje Brazilijos teritorijoje ir net visame pasaulyje, ryklių suvalgoma labai daug“, – pažymėjo mokslininkai.
rykliaiBrazilijamokslininkai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.