Neeilinė diena Visagino aplinkosaugininkams: konfiskuoti teko 15 laukinių gyvūnų

Vakar, kovo 26 d., po atlikto patikrinimo Visagine Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai iš įstaigos, kurioje buvo laikomi laukiniai gyvūnai, paėmė 15 laukinių gyvūnų, tarp jų ir saugomų ir invazinių rūšių, kurie buvo laikomi neturint leidimo. Kai kurie iš jų laikomi netinkamomis sąlygos ir neteisėtai eksponuojami už atlygį. Šie gyvūnai perduoti ir šiuo metu laikomi Laukinių gyvūnų globos centre.

Konfiskuoti laukiniai gyvūnai. <br>lrytas.lt koliažas. 
Konfiskuoti laukiniai gyvūnai. <br>lrytas.lt koliažas. 
Konfiskuoti laukiniai gyvūnai. <br>AAD nuotr. 
Konfiskuoti laukiniai gyvūnai. <br>AAD nuotr. 
Konfiskuoti laukiniai gyvūnai. <br>AAD nuotr. 
Konfiskuoti laukiniai gyvūnai. <br>AAD nuotr. 
Konfiskuoti laukiniai gyvūnai. <br>AAD nuotr. 
Konfiskuoti laukiniai gyvūnai. <br>AAD nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Aplinkos apsaugos departamentas

Mar 27, 2024, 5:57 PM, atnaujinta Mar 28, 2024, 12:48 PM

Gyvosios gamtos aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, pastebėję informaciją televizijos laidoje apie Visagine laikomus laukinius gyvūnus, patikrino, ar jie laikomi teisėtai ir ar jų laikymo sąlygos tinkamos.

Nustatyta, kad įstaigoje neteisėtai laikomi invazinių rūšių penki raudonausiai raštuotieji vėžliai (Trahemys script elegans) ir penki geltonausiai raštuotieji vėžliai (Chrysemys scripta scripta). AAD atkreipia dėmesį, kad laikyti invazinius laukinius gyvūnus Lietuvoje draudžiama.

Taip pat šioje įstaigoje, neturint reikiamų leidimų ir kilmės dokumentų, buvo laikomos saugomų rūšių papūgos: geltonkrūtė ara (Ara ararauna), geltonkuodė kakadu (Cacatua galerita), agapornis (Agapornis personatus). Neužtikrintas minimalus aros ir kakadu papūgų laikymo sąlygų plotas, vietoj 2 m2 ploto, papūgos buvo laikomos 0,62 m2 ir 0,54 m2 ploto vidaus narveliuose.

Be to, dvi paprastosios voverės (Sciurus vulgaris) buvo laikomos neturint reikiamų leidimų eksponavimui ir įsigijimo dokumentų. Jos laikomos netinkamomis sąlygomis, t. y. net 10 kartų mažesniame narve nei leistina.

Visi paimti laukiniai gyvūnai perduoti Laukinių gyvūnų globos centro specialistams, šiuo metu tyrimas tęsiamas.

Pareigūnai primena, kad norint laikyti saugomus laukinius gyvūnus reikia turėti:  

· teisėto įsigijimo ir kilmę pagrindžiančius dokumentus

· Aplinkos apsaugos agentūros išduodamą prekybos laukiniais gyvūnais leidimą (vykdant prekybą ar eksponavimą laukiniais gyvūnais).

Atsakomybė

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 303 straipsnį gresia bauda ir neteisėtai laikomų laukinių gyvūnų konfiskavimas.

Invazinių rūšių patiekimas rinkai, tyčinis paleidimas į aplinką ar perkėlimas (introdukcija) pažeidžiant nustatytą tvarką pagal Administracinių nusižengimų kodekso 3042 straipsnio 3 dalį užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki

500 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1500 eurų ir invazinių rūšių konfiskavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.