Nuošaliame kaime Kėdainių rajone – pavojingas radinys

2024 m. rugpjūčio 11 d. 10:55
Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt 
Aplinkosaugininkai vieną po kito Kėdainių rajone aptinka vietas, kuriose nelegaliai atsikratoma panaudotais teršalais. Šį kartą apleistoje fermoje rasta išpilta 200 litrų talpa panaudoto tepalo, dar daugiau teršalų – perdirbto tepalo, kuris liaudyje vadinamas „atrabotke“, rasta sandariose statinėse. Teršalų surinkimo operacija vyko net keletą dienų. Teršalai išvežti į pavojingų atliekų surinkimo aikštelę.
Daugiau nuotraukų (3)
Išsiliejo iš statinės
Pavojingą radinį nuošaliame ir vos keletą gyvenamųjų trobų turinčiame Krakių seniūnijos Kerturkiemių kaime aptiko aplinkos apsaugos pareigūnai. Įvertinę situaciją aplinkosaugininkai apie radinį informavo priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą ir paprašė surinkti teršalus.
Iš pradžių manyta, kad apleistame pastate rastų išbėgusių tepalų kiekis gali būti apie 100 litrų. Tačiau paaiškėjo, kad teršalų yra daugiau – jie išpilti iš 200 litrų talpos statinės.
Ugniagesiai gelbėtojai teršalus surinko parankinėmis priemonėmis.
Rinko dvi dienas
Aplinkosaugininkai apleistame pastate rado ir daugiau teršalų. Dalis jų buvo sandariose talpyklose, dalis išpilta. Kitą dieną aplinkosaugininkai vėl kreipėsi į ugniagesius, mat jiems buvo reikalinga Krakių ugniagesių komandos pagalba tęsiant įvykio likvidavimo darbus.
„Atvykus į įvykio vietą, surinkta dar dalis naftos produktų, vieta išpurkšta dispergatoriumi, o sandarios plastikinės taros buvo sukrautos ir išvežtos į pavojingų atliekų surinkimo aikštelę“, – informavo Eglė Ruchajienė, Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė.
Pirmosios radybos – prieš mėnesį Beje, reikėtų priminti, kad pirmosios didesnės teršalų radybos šiais metais įvyko prieš gerą mėnesį. Tuomet Kėdainių rajono ugniagesiams teko neeilinė užduotis – jie vyko į mišką, į buvusią raketinę bazę, kur rasta didelė statinė su neaiškiais teršalais.
Kaip paaiškėjo vėliau, taip kažkas atsikratė pavojingomis atliekomis – mašinos tepalais po keitimo.
Teršalai buvo pasklidę maždaug 2 kvadratinių metrų plote.
Atvykę ugniagesiai aptvėrė teritoriją ir, panaudoję kelis maišus pjuvenų, teršalus surinko į krūvą bei nupurškė specialiu naftos produktų skaidikliu. Teršalai išvežti utilizuoti į pavojingų atliekų sąvartyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.