Incidentas „Grigeo Klaipėda“ įvyko dėl automatinės sklendės gedimo

Atlikus vidinį bendrovės „Grigeo Klaipėda“ vandens tvarkymo sistemos patikrinimą, nustatyta, kad nedidelis kiekis technologinio vandens į „Klaipėdos vandens“ eksploatuojamus lietaus nuotekų tinklus ir per juos į Kuršių marias antradienį pateko dėl automatinės sklendės gedimo.

Incidentas „Grigeo Klaipėda“ įvyko dėl automatinės sklendės gedimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Incidentas „Grigeo Klaipėda“ įvyko dėl automatinės sklendės gedimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Grigeo nuotekų sistemos apžiūra Grigiškėse. <br>V.Skaraičio nuotr.
Grigeo nuotekų sistemos apžiūra Grigiškėse. <br>V.Skaraičio nuotr.
Grigeo nuotekų sistemos apžiūra Grigiškėse. <br>V.Skaraičio nuotr.
Grigeo nuotekų sistemos apžiūra Grigiškėse. <br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 21, 2021, 5:08 PM, atnaujinta Jul 21, 2021, 5:48 PM

Pasak Pauliaus Sereikio, „Grigeo Klaipėda“ technikos direktoriaus, laikinas techninis gedimas buvo pašalintas operatyviai ir užtikrinta, kad incidentas nebepasikartos. Bendrovės vertinimais, į aplinką galėjo patekti keliolika kubų apyvartinio technologinio vandens. Tikslus kiekis nustatinėjamas glaudžiai bendradarbiaujant su aplinkosaugos specialistais, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Surinkti vandens mėginiai atiduoti tirti laboratorijose.

Pasak P.Sereikio, dėl sklendės gedimo buvo sutrikęs apyvartinio technologinio vandens baseino darbinio lygio palaikymas. Tai lėmė, kad pakilus vandens lygiui baseine, vanduo ištekėjo per tam tikslui skirtą persipylimo vamzdį, o juo – į surinkimo kolektorių.

„Nedidelė dalis vandens per nesandarų lietaus vandens nuvedimo vamzdį pateko į miesto lietaus nuotekų surinkimo sistemą ir po pirminio valymo „Klaipėdos vandens“ lietaus nuotekų valymo įrenginiuose pateko į Kuršių marias“, – teigia P.Sereikis.

Pasak jo, įmonė glaudžiai bendradarbiauja su aplinkosaugos institucijomis ir teikia joms visą reikalingą informaciją apie incidentą.

Įmonė apie taršą gamybinėmis nuotėkomis pranešė antradienį.

Kitą savaitę aplinkos ministras Simonas Gentvilas organizuoja susitikimą su „Grigeo“ atstovais dėl pasikartojančių pažeidimų ir poreikio imtis esminių pokyčių, gerinančių aplinkosauginę situaciją įmonėje.

Tai ne pirmas kartas, kada įmonėje nustatomas nuotekų patekimas į aplinką. „Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo pernai sausį – tuomet prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kuršių marių taršos nevalytomis nuotekomis.

Aplinkos apsaugos departamentas šiemet sausį Klaipėdos apygardos prokuratūrai pateikė 48 mln. eurų civilinį ieškinį dėl „Grigeo Klaipėdos“ aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo. Jis turėtų būti nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla.

Pasak Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorės Ginos Skersinskytės, už taršą atsakingiems asmenims gali grėsti iki šešerių metų nelaisvės, o „Grigeo Klaipėdai“ – iki 5 mln. eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.