Alytaus rajono gyventoja Dalė Baranauskienė vakar iš kirtimų Raitininkų miške parsinešė pilną pintinę bobausių.
Pirmuosius kvapius mažyčius raukšlėtakepurius moteris pamatė dar kovo 27-ąją. Naktinės šalnos trukdė jiems augti, tačiau ilgai lauktas lietus atgaivino, rašo „Lietuvos rytas“.
Ne tiktai D.Baranauskienė, bet ir Varėnos rajono Barčių kaimo gyventojas Algimantas Daškevičius, kiti patyrę grybautojai sakė, kad bobausiai šią savaitę pradėjo augti gausiai.
Varėnos bendrovė „Ekoratas“ atidarė sezoną, nors grybautojai kol kas atneša parduoti po vieną ar du kilogramus. Du litai už kilogramą – toks uždarbis nedaugelį gundo, nes tenka ilgai pavaikščioti, kad pintinė būtų pilna.
Prie kelio Vilnius–Druskininkai–Gardinas grybautojai uždirba kelis kartus daugiau, nors pirkėjų tenka ilgokai palaukti.
Pasiilgę šviežių grybų žmonės už vieną litrą moka apie 8 litus.
Pardavėjai perspėja, kad bobausius reikia virti 2–3 kartus po 10–15 minučių dideliame kiekyje vandens, jį pakeičiant.
Verdant ar džiovinant iš grybų išgaruoja beveik visas giromitrinas – nuodinga medžiaga, suteikianti grybams malonų kvapą.