Švėkšnos gyventojai priblokšti – elektrikai nuvertė gandrų lizdą

Paskutinėmis kovo dienomis gandrai grįžta į savo lizdus, kuriuose prieš metus perino jauniklius. Tačiau viena gandrų pora, grįžusi į Švėkšną (Šilutės r.), turės ieškoti kitos vietos. Ir viskas todėl, kad elektros tinklus prižiūrinčios įmonės darbuotojai prieš mėnesį tą lizdą tiesiog nuvertė.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Sodonis („Šilokarčema“)

Mar 31, 2014, 6:15 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:45 PM

Švėkšna – ne vandenų apsuptas pamarys, kur gandrui patogu gyventi dėl nesunkiai surandamo maisto. Todėl šio miestelio Siaurosios gatvės gyventojai prieš keletą metų labai apsidžiaugė, kai gandrai rugpjūčio pradžioje ėmė skraidyti virš šios gatvės.

Gandrų buvo visas būrys. Jie tūpė ant visų tos bei aplinkinių gatvių stulpų. Matyt, rinkosi vietą.

Galiausiai gandrai pasirinko elektros stulpą Siaurosios ir Ligoninės gatvių kampe, stovintį atokiau, todėl labai gerai matomą iš visų šių gatvių namų. Dar prieš išskrisdama ta gandrų porelė pradėjo nešti šakas lizdui ir nemažai jų sudėjo.

Praėjusių metų vasaros pabaigoje jie savo darbo iki galo nebaigė. Tą nebaigtą gandralizdį pamatė elektros priežiūros įmonės darbuotojai ir atvažiavę jį žiemą nuvertė. Dėl to nuliūdo visi tų gatvių gyventojai.

Tačiau grįžę  pavasarį gandrai kone per kelias valandas ant to paties stulpo vėl susikrovė lizdą ir ėmė perėti gandriukus.  Ir sėkmingai juos išperėjo – žmonės labai džiaugėsi matydami, kaip jaunoji gandrų karta auga, mokosi skraidyti.

Atėjus metui išskristi paukščiai paliko likimo valiai savo lizdą ir išskrido. O vasario 24 dieną atvažiavę elektros linijas prižiūrinčios įmonės darbuotojai tą lizdą vėl nuvertė.

Šitą gandralizdžio sunaikinimą matė ir fiksavo dvi merginos. Iš pradžių jos neteko žado ir tik kitą dieną ėmėsi ieškoti pagalbos. Jos parašė elektroninius laiškus ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės rajono agentūros vadovei Galinai Misevičienei, ir internete rastu bendrovės LESTO elektroniniu adresu.

Atvejo neprisiminė

Šį labai nemalonų gandralizdžio nuvertimo darbą atliko darbuotojai, kurių automobilis labai panašus į bendrovės „Klaipėdos energetika“  automobilį, pastebėtą per nelaimingą atsitikimą vasario 26 dieną, kai Gardamo seniūnijos Ramučių kaime nutrenktas elektros srovės  žuvo jaunas šios įmonės darbuotojas.

Paskambinus bendrovės „Klaipėdos energetika“ generalinio direktoriaus pavaduotojui Nerijui Kymantui, jis pasisakė esantis susirinkime ir pasiūlė pasikalbėti su padalinio vadovu Algirdu Pociumi. Šis sakė neprisimenantis vasario 24 dienos darbų, nes praėjo labai daug laiko. Bendrovė išties atlieka elektros įrangos priežiūros darbus, tačiau vyras negalėjo prisiminti, ar tai jų darbuotojai ką nors darė Švėkšnoje.

Jis sakė, kad užduotis skiria bendrovė LESTO, o „Klaipėdos energetika“ jas tik vykdo. Kitaip tariant, jei gauna nurodymą nuversti gandralizdį, tai jie ir daro. O jei gauna nurodymą vietoj nuversto gandralizdžio iškelti kitą, padarytą iš metalinių konstrukcijų,  – taip ir daro.

Šio konkretaus atvejo jis nekomentavo, nes nežinojo to darbo. Pokalbio pabaigoje šis darbuotojas pasiūlė konkrečiu lizdo šalinimo atveju pasidomėti bendrovėje LESTO, kuri skiria jiems užduotis.

Naujo gandralizdžio nestatys

Bendrovės LESTO atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys neatsiliepė nei fiksuoto ryšio nei mobiliuoju telefonu, tačiau galiausiai atsiuntė laišką, kuriame išdėstė verslininkų poziciją. 

„Minėtas gandralizdis buvo pašalintas dėl keltų problemų elektros energijos tiekimui ir siekiant už tikrinti saugumą bei kokybišką elektros energijos tiekimą. Bendrovė registruoja nukeltus gandralizdžius, tačiau šiuo metu neturi finansinių galimybių iškelti visų gandralizdžių į mažiau pavojingas vietas.

Minėtoje vietovėje artimiausiu metu gandralizdis nebus keliamas – dėl to bus svarstoma tuomet, kai bus atliekamas planinis elektros linijos remontas“, – laiške rašė LESTO atstovas.

„Pastaraisiais metais itin padaugėjo baltųjų gandrų lizdų, sukrautų ant elektros oro linijų atramų. Deja, tokie lizdai kelia daugiausia problemų tiek paukščiams, tiek žmonėms. Kadangi ant elektros oro linijų atramų lizdai kraunami tiesiai ant elektros laidų, šių lizdų pagrindas yra nestabilus ir jie labai greitai pradeda svirti ir nukrenta žemyn, dažnai nutraukdami ir elektros laidus. Žinoma atvejų, kai ant oro linijų atramų sukrauti lizdai užsidegė dėl trumpojo elektros jungimo – tokiais atvejais gali žūti ne tik lizdas, bet ir jame esantys jaunikliai", – tvirtino LESTO atstovas.

Kreipėsi į aplinkosaugininkus

Kaip sakė šią sritį kuruojanti Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus specialistė Toma Bulauskienė,  ji gavo bendrovės LESTO prašymą nuo tam tikrų stulpų pašalinti gandralizdžius.

Savo prašymą bendrovė motyvavo remdamasi energetikos įstatymais.

Specialistė sakė, kad buvo parašytas raštas, kuriame nurodyta, jog, vadovaujantis galiojančiais aplinkosaugos reikalavimais, sunaikinti gandrų lizdus juos nugriaunant negalima.

Galima tik pašalinti gandrų lizdus ant to paties stulpo įrengiant platformą, ant kurios turi būti perkelta dalis buvusio lizdo. Taip pat galima šalia įrengti atramą (stulpą) arba perkelti gandro lizdą  į gretimą medį. Taip sukuriamas kompensacinis mechanizmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.