Gražuolis augalas tik kieme kvepia, namuose jis pasmirsta, bet džiugina žiedais – šimtais jų

2024 m. rugsėjo 28 d. 10:11
Aldona Kudzienė, Alytaus naujienos
Brugmansija (Brugmansia) – bulvinių (Solanaceae) šeimos augalų gentis, paplitusi Pietų Amerikoje. Genčiai priklauso 3–11 m aukščio stambūs krūmai ar nedideli medžiai. Žiedai trimito formos, nusvirę žemyn, 14–50 cm ilgio, 10–35 cm pločio, ryškiaspalviai, malonaus kvapo. Auga drėgname, gerai vėdinamame, derlingame dirvožemyje, saulėtose vietose ar daliniame šešėlyje.
Daugiau nuotraukų (5)
Visos brugmansijos dalys yra nuodingos. Turi alkaloidų – skopolamino ir atropino. Nuodų patekimas į žmogaus ar gyvūno organizmą gali sukelti mirtį, sulčių patekimas į akis – akies vyzdžio pažeidimus. Dėl išvaizdžių žiedų brugmansijos auginamos kaip dekoratyviniai augalai, yra išvesta hibridinių rūšių. Dėl haliucinogeninių savybių augalas vartojamas šamanistiniuose indėnų ritualuose.
Aušra brugmansijas geni balandį
Alytiškiams Aldonai ir Kęstučiui Reginams „Alytaus naujienose“ pasidalijus brugmansijos, sukrovusios net 260 žiedų, nuotrauka bei priežiūros patarimais, sulaukėme aktyvios skaitytojų reakcijos. Vieni žavėjosi augalo grožiu ir ypatingu aromatu, augintojų kantrybe, kiti prašė konkrečių patarimų, ne vienas skaitytojas priminė, kad brugmansijos – nuodingi augalai.
Punios seniūnijoje gyvenanti Albina užsuko į redakciją su mintimi, kad gal patyrę šių įspūdingų augalų augintojai jai patars, kaip tinkamai prieš įnešant į šiltą patalpą žiemojimui augalą apgenėti.
„Kaip ir rekomenduojama, įsigytą brugmansiją sočiai tręšiau, laisčiau, ji puikiai augo, sužydėjo. Jau pavasarį mums nelengva buvo ją išnešti į kiemą, dabar svarstome, kaip teks įnešti vidun taip išsiplėtusį, išstypusį į aukštį augalą. Reikės genėti, bet nežinome, kaip tai turėtume daryti. Internete yra žinių, bet norisi, kad praktikas pamokytų“, – prašo Albina.
Kaip teigia Rasa, kuri brugmansijas augina gerą dešimtmetį, genėti reikia, bet tik pašalinant pažeistas, sergančias arba per tankias šakas. Genėjimas skatina žiedynų formavimąsi.
Apie 150 brugmansijų auginanti Radžiūnų kaimo gyventoja Aušra Petkevičienė mano, kad genėti prieš žiemą šių augalų nereikėtų. Jau 20 metų tokius augalus prižiūrinti Aušra šio darbo imasi balandį, prieš išnešdama vazonus į kiemą, kol augalas dar nepradėjo augti. „Pavasarį keičiu jų žemę, surenku paskutinius nukritusius lapus, nes manieji iki Kalėdų dar žydi, tada ir nugeniu nudžiūvusias pažeistas šakeles. Brugmansija – toks augalas, kuris nuo balandžio iki pirmųjų šalnų pririša augintoją ir neleidžia pramogauti, dažniau išvykti.
Savuosius, kurių turiu virš pusšimčio veislių, trąšų kokteiliais maitinu kas antrą dieną. Tad būta metų, kai vienas stiebas sukraudavo ir iki 500 žiedų. Visas gėles reikia tręšti, jei nori sulaukti kuo gražesnio jų žydėjimo. Ir kasmet persodinti reikia, bet geroje žemėje, ne atsineštoje iš arimo. Kraudamos žiedus brugmansijos išeikvoja žemę, kaip mėgstu juokauti, jos gali trąšose mirkti. Reikia ir kenkėjus naikinti. Kai norintiems turėti tokią grožybę savo kieme išsakau priežiūros patarimus, dažnai išgirstu – „neauginsime, brangiai kainuoja“.
Mėgstu paklausti, kodėl norite tokio augalo? Išgirstu, kad matė pas bičiulius, giminaitį ir labai patiko. Kartais net apsidžiaugiu, kai žmogus praranda norą įsigyti augalą, ypač kai akivaizdžiai pajauti, jog nesugebės tinkamai prižiūrėti“, – pasakoja Aušra.
„Juk salotų iš jų nedarai“
Dar pasidomime ir kvapu, kurį vakarais skleidžia brugmansijos. Pasak Aušros, vakarais jos kvepia tik lauke, o uždarose patalpose – smirdi. Daugelis nepakenčia jų kvapo. O tai, kad augalas – nuodingas, pašnekovė pakomentavo taip: „Juk salotų iš jų nedarai. Daug nuodingų augalų mūsų aplinkoje, kurioje auga vaikai, bėgioja augintiniai. Du dešimtmečius sukiojuosi tarp brugmansijų, bet neigiamos reakcijos nepatyriau.“
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas Deividas Burdulis, gyvenantis Obelijos kaime, savo šeimos namų oranžerijoje jaukinasi neįprastus augalus. Augino ir brugmansijas, tačiau jos reikalavo ypatingai daug dėmesio, tad mokslininkas per daug nesisielojo jų neišsaugojęs per žiemą.
Gėlininkų angelų trimitais vadinami augalai auga greitai, todėl vazonus reikia parinkti didesnius. Nuvytusius žiedus būtina išskinti. Prieš šalnas augalą pernešti į šviesią patalpą. Žiemą geriausia laikyti vėsiai (12–15 laipsnių), lieti tik perdžiūvus žemės paviršiui.
Jis gali numesti dalį, o trumpam net ir visus lapus. Šiltame kambaryje žiemą žaliuoja ir toliau auga, bet be papildomo apšvietimo nežydi. Dauginama auginiais. Nupjautos šakos lengvai įsišaknija pamerktos į vandenį. Jauni augalai sodinami po vieną į ne mažesnius kaip 2 litrų talpos vazonus. Greit pradeda augti ir žydėti.
Sėklomis dauginami retai. Dygsta 20 laipsnių temperatūroje. Paaugę daigai po vieną sodinami į vazonus. Anksti pasėjus, brugmansija jau pirmaisiais metais gali užaugti virš metro ir žydėti.
augalasžiedaiGėlės
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.