Tai pats klastingiausias augalas sode: pasirūpinkite juo, kol nepridarė žalos sveikatai

2024 m. rugsėjo 22 d. 09:14
Paprastasis klemalis, arba sirinis (Asclepias syriaca), vilioja gražiais žiedais ir medaus aromatu, tačiau jo grožis pavojingas žmogui.
Daugiau nuotraukų (1)
Sodininkai pažymi, kad šis augalas vartojamas kaip vėmimą skatinanti ir vidurius laisvinanti priemonė, tačiau reikia labai atsargiai dozuoti, nes, pavyzdžiui, indėnai klemalio sultis naudojo savo užnuodytoms strėlėms.
„Kam teko „malonumas“ prisiliesti prie to „pieno“, po to galėjo pastebėti paraudimą ir niežulį, ypač jautriose odos vietose, – rašoma leidinyje. – Jei augalą nupjausite, iš šaknų išaugs visas krūmas ir ne tik – horizontalios šaknys duos savo papildomas „galvas“. Centrinė šaknis gali siekti iki 1 metro gylį, todėl ją iškasti nėra taip paprasta“.
Ūkininkai sirinius klemalius vadina pačia klastingiausia piktžole. Ji taip pat atspari bet kokiems herbicidams.
„Užėmusi laukus, ji slopina kitų augalų, ypač kultūrinių, augimą. Ji dauginasi ir sėklomis, ir šaknimis. Neturi natūralių priešų ar kenkėjų. Pažinkite priešą iš matymo, stebėkite savo sklypus ir neįleiskite jo į savo teritoriją“, – perspėjo sodininkai.
Šaltinis: gordonua.com
augalaspavojussoda
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.