Vilniečiai derliumi džiaugiasi tiesiog miesto centre: daržų mada keliauja per sostinės rajonus (1)

2024 m. rugsėjo 21 d. 16:15
Derlius rudenį nuimamas ne tiktai kaimuose, bet ir Vilniaus centre. Ketvirtadienį daržo gėrybėmis džiaugėsi vilniečiai, atvykę prie prekybos centro CUP, šalia kurio esančiame darže sunoko daržovės.
Daugiau nuotraukų (2)
Miesto centre esančiame darže šiais metais augo lapiniai burokėliai, kukurūzai, burnočiai, pupelės, garbanotieji kopūstai, pomidorai, moliūgai, prieskoniniai augalai – pankoliai, mėtos, kinmėtės, raudonėliai.
Pagal senas lietuvių tradicijas darže pasodinta ir gėlių: vienadienių, astrų, kvapiojo tabako. Beje, kai kurių gėlių, tokių kaip vienadienių, žiedai – taip pat valgomi. Darže šią vasarą žydėjo ir dekoratyviniai linai.
Taiko sėjomainą
Daržą projektavusios „Vilniaus miesto parkų“ ekologės ir kraštovaizdžio architektės Vaivos Marozienės teigimu, antrąjį sezoną čia augęs daržas buvo vešlesnis, o derlius – gausesnis.
„Štai du gražuoliai moliūgai užaugo, – rodė šio daržo pasididžiavimą V.Marozienė. – Labai juos saugojome, kad liktų derliaus šventei.
Prinoko ir pomidorai, bet juos vis nuskindavo praeiviai. Pupelės sunokino ankštis, geltonos jau ir kukurūzų burbuolės.“
Šis daržas čia auga dar tik antrus metus, tad ir prižiūrintys žmonės mokosi, stebi, kas pasiteisina, keičia augalų rūšis.
Šiemet miesto darže itin gerai augo lapiniai kopūstai, pupelės, daugiamečiai pankoliai, tiesiog vešėjo mėtos, kinmėtės. O medetkas ir nasturtes pernai puolė amarai, todėl šiais metais jos nesėtos, bet vietomis išdygo nuo pernai likusių sėklų.
„Taikome sėjomainą – kaitaliojame vietas, kur augs skirtingos rūšys augalų. Šalia moliūgų pasodinome medingų augalų, kad pritrauktų bičių ir kitų augalus apdulkinančių vabzdžių. Galbūt todėl užaugo ir moliūgų“, – svarstė V.Marozienė.
Prie CUP esantį miesto daržą globoja ir šalia įsikūrę smulkieji verslininkai – surenka šiukšles, sutvarko pabirusį mulčią, neleidžia praeiviams niokoti daržo.
Reikėjo mažiau priežiūros
Miesto daržą visą vasarą prižiūrėjo įmonė „Stebulė“. Šiais metais darže įrengta laistymo sistema, todėl priežiūra buvo paprastesnė – reikėjo tik laiku išravėti piktžoles, pririšti pomidorus prie kuolelių, kad nenulinktų.
Tiesa, vasaros vėtra nugriovė šparaginių pupelių atramas, todėl jas reikėjo taisyti.
„Pirmaisiais metais daržui reikėjo daugiau dėmesio ir mūsų laiko. Šiemet darbo jau mažiau, daugiamečiai augalai jau gerokai suvešėjo“, – pasakojo „Stebulės“ atstovė Jurgita Žukauskienė.
Įprastai „Stebulė“ prižiūri miesto želdynus, gėlynus, tačiau prižiūrėti miesto daržą įmonės specialistams nepasirodė sudėtinga užduotis.
„Namie turiu daržą, todėl turiu nemažai žinių ir praktikos“, – kalbėjo J.Žukauskienė.
Daržai vienija kaimynus
Miesto daržai populiarėja ir kituose Europos miestuose. Jais žavisi prancūzai, belgai, skandinavai, olandai.
„Miesto daržas turi kelias svarbias funkcijas – skirtingų rūšių augalai prisideda prie biologinės įvairovės puoselėjimo mieste. Kartu tai puiki edukacija miesto vaikams apie augalus, mūsų daržoves. Kai kurie moliūgus yra matę tik prekybos centrų lentynose.
Bendruomeniniai daržai miestuose taip pat vienija kaimynus, tampa proga susitikti“, – kalbėjo V.Marozienė.
Bendruomeniniai daržai, kuriuose gyventojai kartu užsiaugina daržovių, yra Pilaitėje, Antakalnyje, šiauriniame Žvėryne, net Senamiestyje.
Šiais metais naujas bendruomeninis daržas įsteigtas Verkiuose, netoli buvusių Verkių dvaro arklidžių. Čia atsirado 10 pakeltų lysvių, įrengta vandens prieiga, yra dėžė įrankiams susidėti.
Vaiva Marozienėdaržasmiesto parkas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.