Daugiabučių renovacijos metu jie pasmerkiami mirti kančiose: tik šiuo būdu už tai išvengsite tūkstantinės baudos

2024 m. rugsėjo 6 d. 10:18
Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa suteikia galimybę lengvatinio kredito lėšomis finansuoti čiurlių ar kitų paukščių (be čiurlių daugiabučiuose gali apsigyventi ir kregždės) rūšies reikalavimus atitinkančių dirbtinių lizdaviečių įrengimą. Tai svarbus sprendimas norint išsaugoti paukščių populiaciją, suteikiantis galimybę suartinti žmogų su gamta ir leidžiantis atnaujinti daugiabutį nedarant papildomos žalos patiems paukščiams.
Daugiau nuotraukų (3)
Čiurlių ar kitų paukščių rūšies reikalavimus atitinkančių lizdaviečių įrengimas finansuojamas suteikiant lengvatinį kreditą. Į šią paramą gali pretenduoti daugiabučių namų modernizavimo projektai, kurie įgyvendinami nuo 2022 m. lapkričio 25 d. Esant poreikiui išsaugoti čiurlius, gyventojai priima sprendimą koreguoti investicijų planą. Paramą taip pat gali gauti naujai ruošiami daugiabučių namų modernizavimo projektai.
Norint gauti šią paramą, reikia įsitikinti, kad planuojamame atnaujinti daugiabutyje yra čiurlių ar kitų paukščių rūšies lizdaviečių. Rengiant investicijų planą būtina įtraukti šių paukščių reikalavimus atitinkančios dirbtinės lizdavietės įrengimo priemonę.
Projektinius sprendinius dėl lizdaviečių įrengimo parengia techninį darbo projektą rengiantis projektuotojas. Tuomet apie tai reikia informuoti statybų rangovą. Gyventojams papildomai kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą nereikia.
Juodieji čiurliai – migruojanti, Lietuvoje plačiai paplitusi paukščių rūšis. Mūsų šalyje ji paprastai aptinkama gegužės-rugpjūčio mėnesiais. Maždaug 30 gramų sveriantys paukšteliai Lietuvoje ir kituose lygumų kraštuose, kur nėra kalnų, aukštų akmenuotų skardžių ar uolų, apsigyvena arčiau žmonių, jų namų sienose esančiose nedidelėse ertmėse ir plyšiuose ar angose.
Tad daugiabučiai pastatai per daugelį metų tapo bene pagrindiniais čiurlių „namais“. Renovacijos metu yra ne tik užsandarinami visi plyšiai bei angos, bet neretai yra užmūrijami ir čiurlių jaunikliai ar net suaugę paukščiai, kurie labai kantriai tupi ant šildomų kiaušinių ir nebėga net angų sandarinimo metu. Todėl paukščiai užmūrijami gyvi ir pasmerkiami mirti kančiose iš bado ir troškulio.
Aplinkos ministerija primena, kad yra numatyta administracinė atsakomybė, jei atliekant renovacijos darbus nužudomi paukščiai ir jų jaunikliai, sunaikinami paukščių kiaušiniai. Už pirmą sykį padarytą tokią veiką fiziniam ar juridiniam asmeniui gali būti skirta nuo 100 iki 1000 eurų dydžio bauda. Taip pat nustatoma ir padaryta žala, kurią reikės atlyginti.
Daugiau informacijos apie daugiabučių renovaciją išsaugant čiurlių lizdavietes galima rasti Aplinkos projektų valdymo agentūros ir Aplinkos apsaugos departamento parengtame lankstinuke.
daugiabučiaiatnaujinimaspaukščiai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.