Dieviško grožio gėlė kosmėja ypač neišranki dirvai: kuo skurdesnė, tuo labiau joms tinka

2024 m. rugpjūčio 11 d. 17:22
derlingas.lt
Kosmėja – grožiu stebinanti, tačiau ypatingų pastangų auginime nereikalaujanti gėlė. Daugelis ją žino dar iš močiučių darželių, tačiau dažnas nežino tikslaus pavadinimo. Tačiau pamatę ją tikrai žinosite apie ką kalbame. Kosmėja vėl kopia į populiarumo viršūnę, nes jos auginimas itin paprastas, o grožis lengvas ir užburiantis. Tad šiame straipsnyje kviečiame skaityti, kaip atrodo kosmėja ir kaip užsiauginti šių nuostabių žiedų, – rašoma tinklalapyje derlingas.lt.
Daugiau nuotraukų (7)
Kosmėja – gėlė iš kosmoso?
Kosmėjos pavadinimas skamba taip, tarsi ji turėtų kažką bendro su kosmosu. Ir negalime teigti, kad nieko bendro neturi. Iš tiesų graikų kalba kosmėja yra Kosmos. Tai reiškia tvarka arba pasaulis. Ir šis pavadinimas idealiai tinka kosmėjai: jos išvaizda harmoninga, tvarkinga, taisyklinga. Juk būtent taip ir įsivaizduojame gėlę: stiebelis, lapeliai, idealus žiedas.
Graikiškas pavadinimas atspindi ir kosmėjos simbolinę reikšmę jos gimtinėje – Lotynų Amerikoje. Čia, ypač Meksikos regione, kosmėja kur kas daugiau nei puošni gėlė. Jis persmelkta tradicijų ir dvasiškumo. Senovėje buvo laikyta šventu tiltu tarp žemiškojo ir dieviškojo pasaulio. Tai buvo tarsi kanalas, kuriuo į Dangų sklisdavo maldos, palaiminimai ir prašymai.
Mirusiųjų dieną Lotynų Amerikoje ja puošiami altoriai bažnyčiose. Jos simbolizuoja auką mirusiesiems, kvietimą jiems apsilankyti gyvųjų pasaulyje ir dalyvauti šventėje. Tikima, kad kosmėjos žiedai nušviečia dvasioms takus, kad jos matytų kelią ir galėtų aplankyti artimuosius.
Kaip atrodo kosmėja?
Kaip jau supratote, kosmėjos gimtinė Lotynų ir Centrinė Amerika. Į Europą ji buvo parvežta tik XVIII amžiuje. Ir iš karto plačiai paplito, nes ilgai ir įstabiai žydi, tačiau yra nereikli ir labai lengvai auginama. Manoma, kad Lietuvą pasiekė panašiu laiku per dvarų sodininkus ir tapo viena populiariausių gėlių darželiuose, sodybose, dvarų gėlynuose, kapinėse, vietomis netgi sulaukėjo.
Kosmėja (Cosmos) priklauso astrinių augalų šeimos genčiai. Tai daugiametė arba vienmetė žolė gausiai šakotu stiebu. Lietuvoje auginamos kaip vienametės gėlynų gėlės. Lapai priešiniai, plunksniškai suskaldyti, labai retai ištisiniai. Kosmėjos lapai labai primena krapus.
Gėlė išauga iki 1,20–1,50 m aukščio, todėl galima netgi formuoti gyvatvorę. Žinoma, tik vienam sezonui.
Žydi kosmėja labai ilgai: liepos–rugsėjo mėnesiais. Liežuviškieji žiedai yra belyčiai, įvairiaspalviai: balti, rausvi, violetiniai, gelsvi. Žiedo centre yra vamzdiškieji, dvilyčiai, gelsvos spalvos žiedai. Kosmėjos vaisius – lukštavaisis su 2–8 viršūniniais dygliukais. Subrendusius vaisius (sėklas) galima rinkti ir kitais metais iš jų pasisėti gėlių.
Kosmėjos rūšys ir veislės
Nors visame pasaulyje yra apie 25 kosmėjos rūšys, tačiau Lietuvoje dažniausia ir populiariausia paprastoji kosmėja (Cosmos bipinnatus), rečiau auginama geltonoji kosmėja (Cosmos sulphureus) ar itin įspūdinga, tamsiai rudos spalvos žiedais raudonoji kosmėja (Cosmos atrosanguineus).
Paprastoji ir raudonoji kosmėja puikiai tinka auginimui vazonuose, gėlynų pakraščiuose, kadangi tai kompaktiškos ir neaukštos kosmėjos rūšys. Jos užauga tik iki 45–80 cm aukščio.
Beje, raudonoji kosmėja išsiskiria ne tik labai savita žiedų spalva, tačiau ir švelniu šokolado kvapu. Ne veltui ji dar vadinama šokoladine kosmėja. Deja, Lietuvoje įsigyti šios rūšies sėklų kol kas nėra, tačiau juk tam ir turime internetą, tiesa?
Paprastoji kosmėja tik skamba paprastai, tačiau jos veislių pasirinkimas toks gausus, kad tikrai rasite sau labiausiai patinkančią. Keletas veislių pavyzdžių:
Paprastoji kosmėja „Gazebo White“ – labai elegantiška ir ilgai žydinti veislė. Ši kosmėja žydi dideliais, baltais, tuščiaviduriais žiedais. Auga iki 75 cm aukščio, todėl puikai dera gėlynų apvaduose ar mišriuose gėlynuose. Mėgstamos bičių. Labai ilgai išsilaiko nuskintos.
Paprastoji kosmėja „Fizzy Pink“ – itin puošni veislė. Žiedai pusiau pilnaviduriai, rožinės spalvos. Auga iki 1,20 cm. Gražiai atrodo mišriuose gėlynuose ar vienmetėse gyvatvorėse.
Paprastoji kosmėja „Double Click Cranberries“ – žavinga, išskirtiniais žiedais veislė. Iš pirmo žvilgsnio sunku ir pasakyti, jog tai ta pati kosmėja. Žiedai pilnaviduriai arba pusiau pilnaviduriai, dideli, tamsiai raudonos spalvos (kaip spanguolių). Auga iki 90–120 cm aukščio. Puikiai tinka skynimui.
Paprastoji kosmėja „Xantos“ – kompaktiška, unikalios, gelsvos spalvos žiedais, veislė. Žydi ilgai ir gausiai, itin mėgstama bičių. Auga neaukšta, iki 60 cm aukščio, tad ideali auginimui vazonuose, gėlynų pakraščiuose.
Paprastoji kosmėja „Apricotta“ – dideliais, įspūdingais žiedais veislė. Žiedai išskirtinės, persikų spalvos. Užauga iki 90 cm. Gražiai atrodo mišriuose gėlynuose. Tinka skynimui.
Kosmėjos auginimas: kur ir kada sėti?
Kosmėja gali būti auginama tiek talpose, tiek gėlių lysvėse. Tik norint auginti kosmėją talpoje, patariama rinktis kompaktišką, neaukštai augančią veislę. Jos taip pat gražiai atrodys mišriuose gėlynuose, tiks tarpams tarp kitų gėlių užpildyti. Tuo tarpu aukštaūgės veislės tinkamos gėlynų fonui, prie tvorų, pastatų ar kaip vienametės gyvatvorės.
Beje, kosmėjos labai mėgstamos vabzdžių apdulkintojų, tad jų auginimas ne tik papuoš sodą, tačiau ir turės naudos daržovių augintojams.
Kovo mėnesį kosmėja sėjama į daigyklas arba šiltnamius, o gegužę galima sėti tiesiai į atvirą dirvą. Vazonuose kosmėja sėjama 3 mm gylyje. Sėkloms sudygti palankiausia +15–25 laipsnių temperatūra, tad jeigu patalpoje labai vėsu, galima pridengti maišeliu ar plėvele.
Vazonėliuose užaugintos kosmėjos į gėlynus perkeliamos pasibaigus šalnoms ir sodinamos 20–35 cm atstumu.
Nesvarbu, kur pasėjote kosmėjas, tačiau kai šios turės 3–4 poras tikrųjų lapelių, rekomenduojama joms nugnybti viršūnėles. Tai užtikrina gerą ir gražų krūmijimąsi bei gausų žydėjimą.
Kokia dirva ir vieta tinka kosmėjos auginimui?
Sėjant į daigyklas, parenkama daigams tinkama kompostinė žemė. Labai svarbu, kad ji būtų gerai drenuojanti ir laidi vandeniui.
Lauke kosmėjos turėtų būti auginamos saulėtoje vietoje, nes tai šiltų ir saulėtų kraštų augalas. O štai žemei jos neišrankios. Tačiau kur kas geriau ir gražesnės auga skurdžioje dirvoje. Iš tiesų kuo skurdesnė žemė, tuo labiau joms tinka. Dirvožemis turėtų būti laidus vandeniui, jokiais būdais neužmirkstantis, geriausiai vidutinio drėgnumo.
Beje, kosmėja nebijo persodinimo, tad į norimą vietą jas galima perkelti praktiškai bet kada. Net ir žydinčias. Tik persodinus svarbu, kad nepritrūktų drėgmės.
Kaip tinkamai rūpintis kosmėja?
Jeigu savo augalui parinkote tinkamą dirvą ir saulėtą vietą, daugiau iš esmės jokių rūpesčių ši gėlė ir nekels. Pagrindinės priežiūros taisyklės kaip ir daugumai augalų:
reguliarus, tačiau saikingas laistymas, nes kosmėja nepakenčia užmirkusios dirvos;
piktžolių naikinimas, ypač kol augalai dar jauni;
taip pat rekomenduojama nuskabyti peržydėjusius žiedus, taip kosmėja žydės gausiau ir ilgiau;
aukštaūges veisles gali tekti pririšti ar sudaryti joms atramas, kad nenulaužytų vėjai;
kadangi kosmėjos pas mus auga tik kaip vienamečiai augalai, rudenį, pasibaigus žydėjimui, jas reikia nurauti ir išmesti į kompostą (jeigu nepažeistos ligų).
Kaip kosmėja dauginama?
Rudenį, subrendus sėkloms, galima jas nurinkti ir pasilikti kitų metų sėjai. Tai paprasčiausias ir lengviausias kosmėjos dauginimo būdas. Jeigu leisite sėkloms subręsti, tačiau jų nenurinksite, jos pabirs dirvoje ir kosmėjos ten sudygs kitais metais. Jeigu to nenorite, geriau laiku nuskabyti nužydėjusius žiedus.
Kosmėjos kenkėjai ir kitos problemos
Kadangi lietuviškas klimatas dažnai drėgnas ir vėsus, kosmėja gali susirgti puviniu ar vytuliu. Tad labai svarbu neperlaistyti ir užtikrinti gerą vėdinimąsi tarp augalų.
Taip pat jauni augalai puolami sraigių ir šliužų. Kosmėja dažnai nukenčia ir nuo amarų bei nematodų. Pastebėjus kenkėjus, būtina juos nedelsiant naikinti.
Dažniausia problema, auginant kosmėją, kad ji prastai arba net visiškai nežydi. Taip dažniausiai nutinka, kai kosmėja pasodinama pernelyg drėgnoje dirvoje. Problemą padeda išspręsti persodinimas į skurdesnį dirvožemį.
Jeigu kosmėja pernelyg ištįso, reikėtų pakirpti viršūnėlę, kad labiau krūmintųsi ir krautų daugiau žiedų.
Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/kosmeja/
https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-cosmos/
https://unwins.co.uk/blogs/advice/how-to-grow-cosmos
https://www.almanac.com/plant/cosmos
augalasGėlėsžiedai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.