Tai – pati tikriausia sodininko svajonė: pataria, kaip turėti vešlią ir žalią veją

2024 m. liepos 26 d. 10:00
Vejos priežiūrai prie savo namo ar sodyboje skiriate daug dėmesio, bet vis tiek negaunate gražaus rezultato? Štai dažniausiai pasitaikančios klaidas, kurių vertėtų vengti, jei norite gerai atrodančios pievos. Ne mažiau svarbu ir tai, kokią vejapjovę pasirinksite savo vejos pjovimui.
Daugiau nuotraukų (5)
Taisyklės, kurių reikėtų laikytis
Kokios yra auksinės taisyklės, pjaunant veją? Kokių klaidų nekartoti, kad žolė neišdegtų net ir svilinant kaitriai saulei? Svarbiausiais patarimais pasidalijo agronomas, kraštovaizdžio projektų vadovas Tautvydas Gurskas.
Pirmiausia, kaip sako agronomas, veją reikėtų pjauti kas savaitę – per dažnas žolės pjovimas gali padaryti daugiau blogo, nei gero. Idealiu atveju, tai patartina daryti kas savaitę, o jei karšti orai – žolę pjauti dar rečiau. Be to, geriau tokios veiklos imtis ryte arba vakare – jokiu būdu dienos metu dėl kaitrios saulės. Svarbu ir tai, kad vejapjovės peiliukai būtų aštrūs ir visuomet pagaląsti.
Anot eksperto, jei pjaunama per dažnai, žolės lapeliai netenka drėgmės ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl augalas paruduoja ar net išdega ištisi plotai. Jei jau vejoje matyti išdegę plotai, vertėtų žolę pjauti aukštesniame lygyje: jei anksčiau šienaudavote ir palikdavote vos kelis centimetrus nuo žemės, šiuo atveju pjauti bent 5–6 cm aukštyje.
„Karštais orais laistyti veją reikėtų tris kartus per savaitę, ir tai daryti gausiai. Jei įprastai laistydavote kas pusvalandį, tai dabar reikėtų nuo 45 minučių iki valandos. Tikslas yra įmerkti dirvožemį kuo giliau tam, kad pasiektų šaknis ir augalas gerai peržiemotų.
Jeigu laistysite kiekvieną naktį, pavyzdžiui, po 10 minučių, jūs sudrėkinsite tik dirvos paviršių“, – rekomendacija pasidalijo T.Gurskas.
Jis pridūrė, kad geriausias metas laistymui – 2 ar 3 val. nakties. Kaip ir su vejos pjovimu, taip ir su laistymu galioja ta pati taisyklė – jokiu būdu to nereikėtų daryti dienos metu.
Verta nepamiršti ir trąšų žolei. „Tręškite tiek ir mineralinėmis, tiek ir organinėmis trąšomis – taip labai pagelbėsite vejai. Mineralinės trąšos yra kaip druska, jos absorbuoja drėgmę ir paskui atiduoda šaknims, o organinės trąšos atgaivina vejos mikroflorą, kuri ten gyvena, veisiasi, miršta ir padeda augalams išgyventi“, – kalbėjo jis. Tai, pasak agronomo, reikėtų daryti kas tris savaites ir išskirstyti apie 2 kg trąšų arui. „Tankiau, bet po mažiau“, – taisyklę primena T.Gurskas.
Dalis žmonių mėgsta žolę pjauti be surinkimo funkcijos ir taip natūraliai patręšti veją. Pasak agronomo, taip galima, tačiau reikėtų nepersistengti ir jei jau pradedama, tuo užsiimti nuolat. „Kai žmogus tai daro nuo pat sezono pradžios, žolėje susidaro bakterijos, grybiena, kuri naikina nupjautus augalo lapelius ir vejoje užsimezga geroji mikroflora. Bet jeigu žmogus to niekada nedarė ir staiga sugalvoja per karščius pjauti žolę be surinkimo, jis gali prisidaryti bėdų“, – aiškino pašnekovas.
Be to, nupjautą žolę galima išdėlioti ir aplink medelius ar kitus augalus, tačiau pašnekovas atkreipia dėmesį – tai daryti reikėtų su saiku ir žolę paskirstyti tolygiai, nesukrauti didelio sluoksnio.
Kaip išsirinkti tinkamiausią žoliapjovę?
Tam, kad turėtumėte žalią, vešlią ir tvarkingą veją, reikės patikimos, kokybiškos vejapjovės. Kadangi pasirinkimų yra daug, kartais labiau tinka akumuliatorinės vejapjovės, o kartais vejos pjovimo robotai.
Akumuliatorinės „Stihl“ vejapjovės yra modernus sprendimas tiems, kurie savo aplinką nori prižiūrėti be triukšmo, be benzino ar išmetamųjų dujų kvapo. Palyginus su benzininėmis vejapjovėmis, jos yra lengvesnės ir manevringesnės, nereikia atlikti techninio aptarnavimo: keisti alyvos, valyti karbiuratorius ir pan.
Maža to, jos gali nušienauti net iki 2000 kv. m ploto veją – čia veikia galingi jono ličių akumuliatoriai, kurie leidžią patogiai ir optimaliai šienauti sklypą. Kai vienas akumuliatorius kraunasi, su kitu dirbama ir taip procesas nenutrūksta.
Taip pat, pasirinkus akumuliatorinę vejapjovę su mulčiavimo funkcija, pjaunant žolė grįžta atgal ant vejos ir tampa natūralia trąša.
Akumuliatorinės vejapjovės gali būti skirstomos į AK ir AP sistemos akumuliatorinius įrenginius – čia jums specialistai patars pagal jūsų poreikius patars, ką rinktis geriausia.
Tarkime, vejapjovės su AK sistema itin tinka mažiems, vidutiniams vejos plotams prižiūrėti. Tuo metu itin galingos AP sistemos vejapjovės labiau tinka profesionaliai šienauti vidutinius ir didesnius žolės plotus.
Praktiška ir tai, kad tos pačios sistemos akumuliatoriniai įrenginiai gali būti naudojami visuose tos pačios sistemos įrenginiuose: nuo vejapjovės iki pjūklo.
Norintiems galingos, patikimos vejapjovės savo kiemui prižiūrėti, gali puikiai pasitarnauti ir benzininės vejapjovės. Jos komplektuojamos su itin galingais varikliais, todėl žolė efektyviai pjaunama ir didesniuose, atitolusiuose plotuose, kur nėra elektros
Žoliapjovė: savaeigė ar stumiama?
Pasirenkant tarp savaeigės ir stumiamos žoliapjovės, svarbu atsižvelgti į savo specifinius poreikius ir vejos savybes. Savaeigė žoliapjovė yra idealus pasirinkimas, jei reikia prižiūrėti didesnį vejos plotą arba norite sumažinti fizinį krūvį. Šios žoliapjovės dažnai puikiai tinka įvairioms aplinkos sąlygoms, įskaitant šlaitus (ypač akumuliatorinės). Jos taip pat yra patogios, nes jų nereikia stumti, mažiau pavargstama.
Kita vertus, stumiama žoliapjovė tinka jei vejos plotas nėra didelis. Tokios žoliapjovės yra kompaktiškos, lengvai valdomos ir dažniausiai kainuoja mažiau nei savaeigės, todėl jos yra geras pasirinkimas tiems, kurie ieško efektyvaus ir ekonomiško sprendimo.
Kodėl verta rinktis žoliapjovę su šonine rankena?
Žoliapjovę su šonine rankena verta pasirinkti dėl kelių svarbių priežasčių. Ši rankena suteikia patogumo ir ergonomiškumo, nes ją galima pritaikyti naudotojo ūgiui reguliuojant aukštį. Tai padeda dirbti patogiau ir efektyviau. Be to, šoninė rankena taupo vietą, nes žoliapjovę galima kompaktiškai sulankstyti. Ji taip pat palengvina žolės surinkimo dėžės išėmimą, nes suteikia geresnę prieigą. Tai užtikrina patogų ir efektyvų žoliapjovės naudojimą. Išsirinkite sau tinkamą vejapjovę ir sužinokite daugiau pas STIHL prekybos atstovus arba Ginalas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.