Domisi įvairiomis veislėmis
Pasaulyje yra daugiau kaip 7 tūkstančiai pomidorų veislių ir kasmet išvedamos naujos. Taip pat atkuriamos senos, paveldinės veislės. Tomis pomidorų veislėmis ir domisi Panevėžio rajono jaunoji ūkininkė V. Burneikienė iš Miežiškių.
„Pavasarį užsiimu daigais. Šiais metais siūlome per šimtą pomidorų veislių daigų, užaugintų šiltnamiuose. Jų įsigyti atvažiuoja žmonės kone iš visos Lietuvos. Jeigu nepavyksta išauginti kokios nors veislės, nebeauginu ir nedauginu. Auginu ir dauginu tuos pomidorus, kurie yra skanūs ir derlingi“, – nuoširdžiai pasakojo V. Burneikienė ir prisipažino, kad svarbiausia sulaukti gero rezultato ir derliaus.
Dar nevėlu pirkti
Pomidorų daigų augintoja tvirtino, jog visas kovo mėnuo tinka pomidorų sėjai šiltnamiuose.
„Tačiau šiemet kovo mėnuo buvo šaltas, todėl viskas vyksta vėliau nei pernai: ir sėjame, ir pikuojame vėliau, ir prekyba daigais šiais metais prasidėjo balandžio mėnesio antroje pusėje. Be to, dar užsnigo, teko gelbėti daigus.
Žmonės jau skambina ir domisi, kada prasidės prekyba daigais, o gal jau prasidėjo. Visus raminu ir sakau, kad daigais jau prekiaujama“, – pasakojo pomidorų augintoja ir pastebėjo, kad daržininkystė pastaraisiais metais labai populiarėja ir vis daugėja jaunų žmonių, kurie nori patys užsiauginti savo šeimai daržovių.
Lydi pomidorai
Apie pomidorų veisles, jų daiginimą, sėklų rinkimą V. Burneikienė gali pasakoti valandų valandas. Moters kolekcijoje šiltnamiuose šiais metais derės beveik 300 skirtingų veislių pomidorų.
„Pomidorais domėjausi nuo pat vaikystės – mama agronome dirbo ir užkrėtė pomidorų liga. Visą gyvenimą iki dabar lydėjo šie augalai, jų daigai ir sėklos. Mama augino pomidorų daigus ir juos pardavinėjo. Jai padėdavau ir perėmiau šį verslą. Nors šiltnamiuose dera ir paprikos, ir agurkų daigia, bet didžiąją dalį augalų, kuriuos auginu, visgi sudaro pomidorai“, – pasakojo Vilma ir juokavo, kad augina ir kitokius augalus, o tarp jų ir lietuviškus arbūzus.
Populiarėja veisliniai pomidorai
Labai populiarėja veisliniai pomidorai. Jie nuo hibridų skiriasi ne tik tuo, kad yra įspūdingų spalvų, nuo visiškai baltos, violetinės, oranžinės iki visiškai juodos.
„Jų skonis – nepakartojamas. Žmonės nori įvairių pomidorų. Perka hibridus, perka veislinius. Todėl man atrodo, kad šiuo metu žmonės labiau nori veislinių. Tokie pomidorai minkštesni ir jų įvairovė platesnė nei hibridų. Veisliniai pomidorai saldūs, minkšti, plona odelė, todėl jie tinka kiekvienam išrankiam skoniui. Puikios veislės ‘Fox nose’,‘Milda’,‘Kardinolas Mazarini’,‘Amana Pink’,‛Kozula 24’, ‘Niagara’,‘Sgt. Peppers’, o hibridai ‘Cetia F1’,‘Baron F1’,‘Tolstoi F1’,‘Orkado F1’,‘Colibri F1’, ‘Palava F1’ ir kitos“, – pristatinėjo veisles ir hibridus Vilma.
Šiltnamius teko šildyti
Pasak miežiškietės, pirkti pomidorų daigus dar nėra per vėlu – tikrasis daigų pirkimas prasideda gegužės mėnesio viduryje, kai galutinai sušyla orai.
„Nebent nori greičiau pomidorų daigus pasodinti šiltnamyje, bet tuomet būtina nepamiršti, jog reikės dienos metu atidarinėti – vėdinti – šiltnamius, kad daigai neperkaistų. Beje, pardavinėjame paprikas ir agurkų daigus. Paprikos užaugo labai gražios ir vešlios, kai kurios jau su žiedais. Paprikos irgi opios. Jeigu naktys šaltos, paprikomis reikia pasirūpinti. Kai buvo šaltos naktys, šiltnamius šildėme, kad tik neprarastume daigų“, – pasakojo V. Burneikienė ir vėl sugrįžo prie pomidorų.
Pomidorai – kaip desertinis vaisius
„Esu įsimylėjusi pomidorus. Jie – įvairiausių formų. Ir lašeliai, ir kubiliukai, ir apvalūs, ir pailgi, o svarbiausia, kad jie yra įvairiausių skonių. Pomidorai labai skanūs. Vyrui daviau paragauti veislinį pomidorą, o jis nepasižiūrėjo, ką daviau, ir manė, kad valgo abrikosą. Kai kurių veislių pomidorai – kaip geras desertinis vaisius.
Ypač skanūs juodieji, oranžiniai su raudonais akcentais. Jie visi turi egzotinių vaisių skonius“, – žavėdamasi pomidorų įvairove Vilma aiškino, kad kai kurių veislių pomidorų skonis visai kitoks nei įprastų, kuriuos augino senosios močiutės.
„Yra atkeliavusių dar ir nuo močiutės laikų. Tas sėklas labai saugau. Jos net ir vadinamos lietuviškai – ‘Obelėlė’, ‘Kupriaus terba’. Net negalėčiau pasakyti, kokio amžiaus tos senosios pomidorų veislės, bet juos auginu, puoselėju ir saugau“, – prisipažįsta Vilma apie išlaikytas močiutės laikų pomidorų sėklas, bet džiaugiasi ir naujomis veislėmis – vyšniniais trijų maišytų spalvų pomidorais arba taškuotais.