Kaunietės derlius pribloškia – pomidorais mėgaujasi viduržiemį: užsiaugino saldžius ir kvepiančius

Viena kaunietė daug metų augina daržo gėrybes, tačiau pirmą kartą pačios užaugintų pomidorų skanavo viduržiemį. Netikėtai lauke rudenį išdygęs daigas, parneštas į namus, sunokino gardų derlių.

Į vazoną rudenį iš lauko persodintas pomidoro daigas užaugo ir viduržiemį sunokino gardžius vaisius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Į vazoną rudenį iš lauko persodintas pomidoro daigas užaugo ir viduržiemį sunokino gardžius vaisius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Į vazoną rudenį iš lauko persodintas pomidoro daigas užaugo ir viduržiemį sunokino gardžius vaisius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Į vazoną rudenį iš lauko persodintas pomidoro daigas užaugo ir viduržiemį sunokino gardžius vaisius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-13 18:15

Pedagoge dirbanti Nijolė Kalasauskienė pasakojo, kad daug metų augina įvairias daržo gėrybes ir derlių, kaip įprasta, nuima rudenį. Tačiau baigiantis praėjusių metų vasarai pastebėjo, kad lauke po langu išdygo gražus pomidoro daigas. Moteris sumanė jį persodinti į vazoną ir parsinešti į namus.

„Į vazoną dėjau vištų mėšlo, žemės ir daigą pasodinau. Savo daržoves laistau pačios pasidarytu raugu – nuskinu dilgėlių, garšvų, balandų, žoles užpilu vandeniu ir palaikau, kol surūgsta.

Kadangi daigą nusprendžiau auginti, butelį raugo jam laistyti pasilikau ir lieju kartą per dvi savaites“, – pasakojo moteris.

Vazoną su daigu N.Kalasauskienė pastatė prieangyje prie didelio lango rytų pusėje. Šviesa krinta ir pro kitą mažesnį pietinėje pusėje esantį langą. Jokio dirbtinio apšvietimo moteris nenaudojo.

Daigas augo, tvirtėjo ir užmezgė žiedus. Kadangi bičių, kurios juos apdulkintų nebebuvo, moteris pati žiedus švelniai patrynė vieną į kitą.

„Nuostabu, bet pomidoras subrandino 7 vaisius. Sūnus manė, jog jie bus neskanūs, tokie, kokių žiemą galima rasti parduotuvėse. Tačiau per Kūčias nuskynę 5 pomidorus ir juos paragavę stebėjomės – jie buvo skanūs, saldūs, sultingi ir kvapūs“, – pasakojo N.Kalasauskienė.

Kadangi pomidoras išdygo specialiai nesėtas, moteris nežino, kokia jo veislė. Bet, matyt, ji atspari šaltiems orams, nes namo prieangyje nėra šilta.

Nors daigas jau davė nemažą derlių, pomidoras vėl sukrovė žiedus. Kaunietė stebės, ar jie taip pat sužydės ir užmegs vaisius.

„Likusius pomidorus suvalgysiu, bet vieną pasiliksiu sėkloms. Manau, kad jas sėti taip pat bus galima anksti pavasarį ir pomidoras pradės augti, kai dar nebus labai šilta.

Kitais metais daugiau pomidorų bandysiu auginti ir rudenį bei žiemą“, – planais dalijosi N.Kalasauskienė.

Agronomė Genovaitė Kudrevičienė pasidžiaugė, kad kaunietei pavyko užauginti ir sunokinti pomidorus žiemą, ir patarė eksperimentuoti visiems daržininkams mėgėjams.

„Į vazonus, kurie bus laikomi namuose, pomidorus galima sėti ir rudenį, ir žiemą ir juos auginti. Svarbiausia, kad daigams užtektų šviesos. Jų nereikėtų per daug laistyti. Taip pat pomidorus reikėtų ir tręšti, pavyzdžiui, supjaustyti bananą ar imti svogūno, česnako lukštų, užpilti vandeniu. Jį palaikius išeina natūralios trąšos“, – pasakojo G.Kudrevičienė.

Agronomė sakė, kad vazonuose geriau auga nykštukinių veislių pomidorai, nes jų šaknys mažesnės. Aukštaūgiams pomidorams reikia didelių – 10 litrų talpos – indų su geru drenažu.

„Sėti galima įvairių veislių pomidorus. Nepatarčiau taip bandyti auginti tik hibridų. Beje, kai pomidorų derlių nuimame, jų nereikia skubėti išrauti. Daigus galima persodinti į didesnius indus ir auginti net iki 3 metų. Jie žydės ir duos derlių“, – patarimais dalijosi agronomė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.