Kalėdų žvaigždę rinktis ne bet kaip
Pašnekovo žodžiais, pasaulyje tendencijos skirtingos: vienur vyrauja pompastika, kitur – natūralumas, Lietuvoje – vis populiaresnis natūralumas, tvarumas, tikri augalai, eglišakiai. Aišku, eglišakiai – ne lietuviškų eglių, o kėnių, kurie nenubyra, nes namai puošiami vis anksčiau. Būtent tendencija puoštis dar lapkritį ir padiktuoja pokyčius.
Puansetija, arba karpažolė, anot D. Vaškio, vis dar populiari, bet lepi gėlė. Jai reikalinga šiluma, bet ne karštis, o viduriuką surasti nėra taip paprasta. Puansetija mėgsta drėgmę, bet ne per daug. Visų pirma, labai svarbu išsirinkti tinkamą gėlę, nes kartais galima stengtis prižiūrėti, bet jei augalo lapai pageltę, šakelės nudžiūvusios, nieko nepakeisi.
Floristas pataria atkreipti dėmesį į Kalėdų žvaigždės šakeles, kad šios tvarkingos, nebūtų viena šakelė, lapus, kad būtų žali, o ne pageltę.
Beje, atkreipė dėmesį floristas, tikrieji gėlės žiedai – maži burbuliukai viršūnėse, pasislėpę tarp raudonų pažiedžių, kurios iš tiesų – ne žiedai, o įvairiaspalviai lapai. Jeigu burbuliukų tarp lapų nėra, tokio augalo geriau nepirkti – jis arba sušalęs, arba sergantis. Itin svarbu, jog būtų kuo daugiau žiedelių, lapų ir šakų.
Lietuvoje popiliariausios raudonos arba žalsvos puansetijos.
Pataria nesivaikyti madų, kurti, kas patinka
Populiarios spalvos floristikoje, pasak D. Vaškio, išlieka žalia, auksinė, raudona, bet populiarėja ir ryškesnės, pavyzdžiui, juoda, tad mažai ką nustebins juoda ar raudona eglutė. Kalėdinėms kompozicijoms tinka visžaliai augalai, spygliuočiai, kuriant kalėdinį vainiką populiaru maišyti kelis spygliuočius, naudoti eukaliptą, amarilius.
Floristas pataria atsisakyti plastiko, vienkartinių detalių, kurti vainikus ir kompozicijas iš gamtoje randamų medžiagų. Tam puikiai tiks kankorėžiai, gilės, kaštonai, šakos, kerpės, samanos. Džiovinant vaisių džiovyklėke, puikiai sudžiūna, o vėliau kelerius metus naudojamos, apelsinų skiltelės.
Vainikui itin tinka šiaudų pagrindas, jam sutvirtinti – lininis siūlas, šakos, augalai, samanos. Puošiant kalėdinį stalą galima statyti vazas ir jose merkti amarilius, dėti vainiką, statyti žvakes, jas aprišti juostelėmis – viskas priklauso nuo norų ir investicijų.
Norint išsiskirti, prireiks fantazijos, pirmiausia reikia įsivertinti erdvę. Galbūt ta vieta nereikalauja originalumo, taip pat svarbu, kas patinka pačiam žmogui.
Šįmet populiaru gaminti „debesis“ virš stalo iš šakų, gubojos, smilgų, kas labai populiaru. Netvarkingos formos debesis galima apkabinti lemputėmis – tikrai nesudėtinga pasidaryti ir išties originalu.
Eglutei puošti tinka imbieriniai sausainiai, kankorėžiai, saldainiai – ne tik įprasti žaisliukai.
Sausas dekoracijas pašnekovas pataria purkšti laku, gyvų eglių vazonuose nestatyti ant šildomųjų grindų, kirstą eglę ir vainiką purkšti vandeniu.
Floristo žodžiais, svarbu rinktis, kas patinka, nesivaikyti madų, puoštis pagal galimybes, erdvę: gyvenantieji sodyboje, turbūt neturėtų rinktis auksinių puošmenų, gyvenantieji naujame būste gali kurti šiuolaikiškesnę kompoziją.