Braškėms netinka vieta, kurioje neseniai žaliavo pieva. Pirmiausia dėl to, kad piktžolės nustelbs braškes, antra vertus, piktžolių šaknys trukdys braškėms pasisavinti maistingąsias medžiagas. Galiausiai, pievoje gausu kenkėjų.
Idealiausia vietą braškėms pasiruošti dar rudenį – suarti ar sukasti pievą ir palikti per žiemą dirvonuoti.
Pavasarį sukasti darsyk, išakėti ir pasėti žaliosios trąšos – rapsų, rugių, grikių, garstyčių, dirvą pakartotinai suarti praėjus dviem mėnesiams. Taip dirva bus išvalyta nuo piktžolių ir kenkėjų, kartu pagerės dirvos struktūra, suaktyvės mikroorganizmai, pagausės humuso ir maistingųjų medžiagų.
Ypač tinka garstyčių įsėlis, nes garstyčios dirvą ne tik papildo natūralių trąšų, bet ir apsaugo nuo ligų.
Jei braškėms lysvės jau paruoštos, prieš tai jose neturėtų būti augusios senos braškės, bulvės, pomidorai, nes šiuos augalus kamuoja tos pačios ligos, kenkėjai, jiems reikalingos tos pačios maistinės medžiagos, be to, dirva bus nepakankamai derlinga.
Netinka prieš tai augusių ar šalia augančių aviečių kaimynystė, mat avietinis žiedgraužis labai mėgsta pasmaguriauti ir braškių žiedais. Žemė, kurioje augs braškės, turi būti pralaidi vandeniui, neutralaus rūgštingumo, tačiau tinka ir rūgštesnė.
Jei dirva nėra labai dėkinga braškėms auginti, galima ją pagerinti: iškasti duobių ar padaryti vagų ir pripildyti neutralių durpių substrato ar komposto.
Jei vis tik nėra iš anksto pasiruošta braškių sodinimui, ne bėda – pavasarį galima braškių daigų sodinti į maišus, dėžes, pripildytas neutralizuotų durpių substrato ar komposto, į pakeltas lysves, o rudenį perkelti į pasiruoštą dirvą.
Anot braškių augintojos, nėra didelio skirtumo, kaip jūs sodinsite braškes: į vagas, į lysvę, svarbu, kad būtų išlaikytas 30 cm atstumas tarp braškių kelmų. Augintojos patarimas – netankinkite jų, net jei maži daigeliai atrodys juokingai, kereliai suaugs į didelius krūmus ir liesis lapais vienas su kitu, be to, ūsai vyniojasi aplinkui kone metrą.
Jei braškes sodinate į lysvę, taikykite šachmatų lentos principą: tokių būdu bus lengva ravėti, skinti uogas, bus išlaikytas 30 cm tarpas tarp braškių, jos geriau vėdinsis, augalus mažiau puls ligos.
Sodindami daigus stenkitės neužpilti daigo šerdelės, nes iš jos formuojasi žiedkočiai.
Į padarytą duobutę daigą reikia sodinti tiesiomis šaknimis.
Jei jos ilgos, šaknis galima trečdaliu patrumpinti, pakerpant žirklėmis. Šaknų trumpinimas braškių daigams nieko bloga nepadarys, atvirkščiai, daigas neprigis, jei sodinimo metu šaknys bus bent kiek užlenktos į viršų.
Prieš sodinant šaldytus daigus, rekomenduojama juos 15–20 min. pamerkti į kalio permanganato tirpalą. Jei sodinami žalieji daigai ar ūsai, mirkyti kalio permanganato tirpale nereikia.