Grožisi cukinija
Kol kas iš cukinijos Onutė dar nieko negamino, grožisi ja, džiaugiasi ir rodo savo draugėms. „O gal ir kokiai parodai kam nors prireiks. Bet jei ne, tada planuoju gaminti mišraines, troškinius, blynus. Tik šiek tiek bijau, kad nebūtų sumedėjusi ir nebetinkama maistui“, – savo mintimis ir planais dalijasi cukinijos savininkė.
Iš cukinijų Onutė ruošia įvairius patiekalus. Ant šeimininkės stalo dažnai patiekiama miltuose ar džiūvėsėliuose apvolioti ir iškepti cukinijų griežinėliai, taip pat pakankamai dažnai spaudžiamos sultys kartu su kitomis daržovėmis ir vaisiais.
Cukinija – vertinga daržovė
Šiuo metu cukinijos yra plačiai auginamos daržovės. Nors cukinijų tėvynė – Meksika, o į Lietuvą ši daržovė atkeliavo iš Italijos, kur plačiai naudojamas tradiciniuose patiekaluose, lietuviai greitai prisijaukino šią daržovę ir iš jos ruošia įvairiausius patiekalus: makaronus, kartu su kepintu kumpiu ar šonine, kietuoju sūriu ir cukinijų gabalėliais, įvairius troškinius kasdienai ir žiemai, salotas, kepa blynus, spaudžia sultis, pritaiko net ir saldiems patiekalams – derina su ananasais.
Pasak specialistų, cukinijos gerina širdies veiklą, medžiagų apykaitą, taip pat stiprina imuninę sistemą, iš organizmo šalina nuodingas medžiagas. Tiesa, sergantys inkstų ligomis šviežias cukinijas turėtų vartoti atsargiai – jos skatina skysčių išsiskyrimą, tad apkrauna inkstus. Šiuo atveju geriau valgyti termiškai apdorotas daržoves.
Pasirodo, kad cukinijos vertė priklauso ir nuo jos spalvos. Itin vertingomis laikomos ryškios geltonos spalvos cukinijos: jose gausu karotenoidų, kurie, kaip nustatė mokslininkai, mažina tikimybę susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis.
Didžiausia cukinijų vertė – lengvai įsisavinami angliavandeniai, gausus vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis. Tai puikus dietinis maistas. Vaisiuose esantys pektinai šalina sunkiuosius metalus, cholesteriną. Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Cukinijos taip pat padeda iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus – gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį. Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige.
Naudingiausios organizmui ir skaniausios cukinijos yra jaunos ir mažos su plona žievele. Tokias daržoves galima valgyti su žievele ir sėklomis. Gaminant patiekalus iš didesnių cukinijų reikia nulupti žievelę ir išimti sėklas.
Specialistai teigia, jog žalios spalvos cukinijos išlieka šviežesnės ilgiau negu geltonos. Maistui galima naudoti ne tik vaisius, bet ir cukinijos žiedus. Nuskinti vyriškieji cukinijos žiedai prikemšami mėgstamo įdaro, tada apvoliojami tešloje ir iškepami svieste arba aliejuje.