Druska
Dar iki pumpurų išsiskleidimo vaismedžiai apipurškiami stipriu druskos tirpalu.
Tai – profilaktinė grybelinių susirgimų priemonė. Pusė stiklinės druskos ištirpinama 1 kibire vandens. Šiuo tirpalu kartą per sezoną palaistomi valgomieji svogūnai. Tai – puikus kovos būdas prieš miltligę ir svogūninę musę. Druskos tirpalu patariama palepinti ir burokėlius.
Tai atliekama du kartus: atsiradus 4–5 tikriesiems lapams ir iki derliaus nuėmimo. Tirpalo receptas labai paprastas: 100 gr. druskos ištirpinama 10 ltr. vandens.
Soda
Sunku įsivaizduoti šiuolaikinį daržą be valgomosios sodos. Atrodo, kad ji padeda visur ir visada. Jei auginate vienuoges, tai nokstant jų uogoms, nepamirškite kekių apipurkšti sodos tirpalu: 75 gr. valgomosios sodos 10 ltr. vandens. Tokia procedūra apsaugos jas nuo pilkojo pelėsio ir padidins uogų cukraus kiekį.
Tokiu pačiu tirpalu galima apipurkšti visus vaismedžius. Tai – patikima kovos priemonė su lapus griaužiančiais vikšrrais. Valgomoji soda – viena veiksmingiausių priemonių prieš miltligę. Arbatinis šaukštelis sodos ištirpinamas 1 ltr. vandens ir šiuo tirpalu profilaktiškai apipurškiami agurkai.
Agrastai ir serbentai apdorojami kompleksine priemone: 1 valgomasis šaukštas sodos, 1 aspirino tabletė, 1 arbatinis šaukštelis indų plovimo priemonės ar skysto muilo, 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus – visa tai 4,5 ltr. vandens. Valgomosios sodos tirpalu – 1 valgomasis šaukštas 10 ltr. vandens – laistomi agurkai, siekiant užkirsti kelią priešlaikiniam lapų pageltonavimui. Nuo vikšrų daugelis sodininkų ginasi valgomąja soda apibarstydami kopūstų lapus.
Be to, valgomojo soda – sudėtinė dalis kompleksinio antpilo, kuriame iki sodinimo mirkomos sėklos.
Garstyčių milteliai
Kadangi jų nemėgsta daugybė daržo kenkėjų, neprošal sukaupti „solidžias“ atsargas. Garstyčių milteliai rekomenduojami tiems daržininkams mėgėjams, kurie „priešiškai“ nusiteikę pesticidų atžvilgiu ir jiems priimtinos tik organinės daržovės ir vaisiai.
Garstyčių milteliai padeda kovoti su šliužais. Milteliai išbarstomi tarp augalų, atsiradus pirmiesiems šio kenkėjo požymiams: ant kopūstų, pipirų ir t.t. Garstyčių milteliai įeina į sudėtį antpilo, kurio paskirtis – kova prieš kopūstų amarus. Garstyčių miltelių antpilas padeda kovoti prieš ugniukus, liemenpilvius, blakes, amarus ir kitus lapus griaužiančius vikšrus.
Antpilo receptas: 100 gr. garstyčių miltelių užpilama 10 ltr. vandens ir palaikoma dvi dienas. Po to perkošiama ir atskiedžiama vandeniu 50:50 santykiu.
Į kiekvieną kibirą pridedama po 40 gr. muilo, kad antpilas geriau „priliptų“.
Šiuo antpilu obelis patariama apipurkšti praėjus 14–15 dienų po žydėjimo, o uogų krūmus – vasaros pradžioje.
Kefyras ir išrūgos
Kefyras ir kiti rūgštaus pieno produktai vartojami profilaktikos tikslais ir kovai su grybelinių ligų sukėlėjais.
Rūgštaus pieno bakterijos ir grybeliai „nuslopina“ konkurentus, bet augalams nepadaro žalos. Kefyru apipurškiami agurkų lapai, siekianti sustabdyti jų pageltonavimą.
Tuo tikslu 2 ltr. kefyro ištirpinami 1 kib ire vandens. Kefyras padeda išnaikinti ant serbentų miltligę. Pomidorus taip pat patartina apipurkšti šiuo tirpalu: pusė litro kefyro, 1 stiklinė „Pepsi“ ar „Coca-Cola“ – 10 ltr. vandens.
Nuo pirmųjų liepos dienų išaugę pomidorai apipurškiami kefyro tirpalu, pusiau atskiedus su vandeniu.
1 ltr. kefyro, išmaišytas 1 kibire vandens, – puiki pomidorų daigų ir išaugusių augalų „maitinimo“ priemonė. Visuose minėtuose receptuose kefyras gali būti pakeistas išrūgomis.
Mielės
Mielės – puiki, augalų augimą skatinanti priemonė. Jos turtingos maistingosiomis medžiagomis, pagerina dirvožemio mikloflorą, nuslopina daugelį ligas sukeliančių mikroorganizmų vystymąsi.