Kauniečio patirtis: „Šios pomidorų veislės dera bet kokiame šiltnamyje ir darže“

2018 m. rugpjūčio 27 d. 17:04
Lrytas.lt
Be šios daržovės neįsivaizduojamas nei vienas mūsų šiltnamis, daržas ar net balkonas. Šiandien pomidorų veislių pasiūla milžiniška: saldūs, rūgštesni, apvalūs,i pailgi, o dar spalvos, vaisių dydžiai. Ir išrinkti, ką auginti iš tiesų nėra taip sunku, kaip galėtų atrodyti. Laidoje „Skinsiu raudoną rožę“ kalbintas Sodininkystės ir daržininkystės instituto daržo augalų selekcijos sektoriaus mokslo darbuotojas iš Kauno Audrius Radzevičius sako, kad geriausiai tinkamos mūsų auginimo sąlygoms – lietuviškos pomidorų veislės.
Daugiau nuotraukų (6)
Tad visų pirma, pomidorų selekcininkas vardija kokias, gal jau šiek tiek ir primirštas, pomidorų veisles derėtų įsileisti į savo šiltnamį ar daržą:
Klasikinė lietuviška veislė 'Viltis' – yra ankstyva, trumpai, bet gausiai deranti pomidorų veislė. Jos pirmieji vaisiai būna didžiausi, o augdami pomidoro viršuje vaisiai šiek tiek mažėja. Ši veislė tinkama auginti tiek lauke, tiek ir šiltnamyje. Be to, ji yra pakankamai atspari ligoms.
'Skariai' – vidutinio ankstyvumo pomidorų veislė, kurios vaisiai primena veislę 'Jaučio širdis'. Šios veislės vaisiai labai skanūs, stambūs, pailgos ir cilindriškos formos. 'Skariai' tinkami auginti šiltnamyje.
'Balčiai' – vidutinio ankstyvumo pomidorų veislė, kurios vaisiai vidutinio dydžio, plokščiai apvalios formos, raudonos spalvos. Ši veislė tinkama auginti tiek lauke, tiek šiltnamyje.
'Laukiai' – ankstyva pomidorų veislė, kurios vaisiai gero skonio, raudonos spalvos, plokščiai apvalios formos. Ši veislė taip pat tinkama auginti tiek lauke, tiek ir neapšildomame polietileniniame šiltnamyje.
A. Radzevičius taip pat rekomenduoja išbandyti tris naujus pomidorų hibridus, kurie verti sodininkų dėmesio. Pirmoji 'Auksiai' – vidutinio ankstyvumo pomidoro hibridas, kurio vaisiai nedideli, apvalūs, oranžinės spalvos ir saldūs. Šis pomidoro hibridas skirtas auginti šiltnamiuose.
'Adas' – ankstyvas lietuviško pomidoro hibridas, kurio vaisiai nedideli, raudonos spalvos, apvalūs, transportabilūs. Pomidorai gero ir malonaus skonio tinkami vartoti švieži ir konservuoti. Šis hibridas puikiai augs šiltnamiuose.
Ir trečiasis, bet tikrai ne prasčiausias hibridas 'Ainiai' – vidutinio ankstyvumo pomidoro hibridas, kurio vaisiai vidutinio dydžio, prinokę raudonos spalvos, cilindro formos. Prinokę šio pomidoro vaisiai turi daugiau likopeno nei kitos pomidorų veislės, o likopenas – unikalus vaistas nuo daugelio ligų: nuo prostatos, plaučių ar skrandžio vėžio, kraujagyslių bei širdies ligų ir pan.
Tačiau veislės veislėmis, o ką daryti, kad pasodinti pomidorai puikiai derėtų, kaip juos apsaugoti nuo gresiančių pavojų, kuo ir kaip dažnai juos maitinti, galų gale kaip teisingai juos prižiūrėti, kad pomidorų derlius džiugintų mus metų metus? A. Radzevičius sako, kad viską reikia atlikti neskubant ir laiku.
Taigi, pirmiausia norint, kad jūsų pomidorus mažiau pultų ligos reikia pasirūpinta švara.
Pavyzdžiui, pakeitę patį šiltnamį ar šiltnamio vietą po kokių 5 metų, ligos vistiek lieka tame šiltnamyje, tad pavasarį būtinai reikia jį dezinfekuoti. Tam galite panaudoti sieros šaškes, kurias reikėtų uždegti ir tam tikrą laiką palaikyti arba jei jūsų šiltnamis nedidelis, galite jį perlieti karštu vandeniu: tiek patį dirvožemį, tiek ir šiltnamio rėmus.
Neskubėkite pomidorų daiginti. Pomidorų selekcininkas sako, kad paprastai nuo pomidoro daigo sudygimo iki daigo sodinimo šiltnamyje reikėtų pasiplanuoti apie 50 dienų, tad tinkamiausias laikas pradėti daiginti pomidorų sėklas būtų ne sausio mėnesis, o kovo mėnesio vidurys.
Praėjus maždaug 50 dienų ir sudygus daigeliui galite jį sodinti šiltnamyje, tačiau ir čia reikėtų nedaryti klaidų.
Dažnas sodinininkas mano, kad iškasus duobę reikia į ją pridėti trąšų, pavyzdžiui, mėšlo, kad pomidoras iš karto turėtų kuo maitintis, tačiau A. Radzevičius sako, kad mėšlu tręšti šiltnamį reikėtų rudenį, kad jame esančios maisto medžiagos mineralizuotųsi ir augalai jas galėtų pasisavinti, o jei to rudenį neatlikote – į pomidorui skirtą duobę mėšlo nedėkite. Paprasčiausiai atsinešus pomidoro daigą iškaskite duobę, pripilkite vandens, įsodinkite daigą ir užžerkite jį žemėmis. Ant viršaus pomidoro nelaistykite, nebent sodinsite karštą dieną, tuomet lengvu dušu galite susodintus daigelius nulieti.
Pasodintus pomidoro daigus rekomenduojama pradėti laistyti po kokių 3-5 dienų, tačiau jeigu dirva greitai išsausėja, yra pralaidi – reikėtų laistyti dažniau, o šiaip paaugusius pomidorus reikia laistyti gausiai, bet retai.
Tręšti pomidorus reikėtų pradėti ne anksčiau kaip po 2 savaičių nuo pomidoro pasodinimo šiltnamyje. Geriausiai tręšimui naudoti kompleksines trąšas. Pirmiausia pomidorui reikia azoto, tam galima naudoti amonio salietrą, ji geriausia tinka daigams. Pomidorų selekcininkas rekomenduoja dėti šaukštą amonio salietros į kibirą vandens. Tik jokiais būdais nepadauginkite, nes nudeginsite savo augalus. Pomidorui žydint, augant vaisiams – pomidorus reikėtų pamaitinti kompleksinėmis trąšomis, kuriose būtų mažesnis azoto kiekis.
Nenuskinkite visų paaugusio pomidoro lapų. Nors pastaruoju metu ypač populiaru auginti pomidorus su visiškai nuskabytais lapais, anot A. Radzevičiaus, tai nėra gerai, nes derančiam augalui lapai reikalingi dėl fotosintezės, juk jie maitina visą augalą, tad derančiam pomidorui palikite bent minimaliai 10-15 lapų, kad jie galėtų išmaitinti jūsų pasodintą augalą. Kitaip yra su pažastiniais pomidorų ūgliais – juos visus būtina šalinti.
Laidą „Skinsiu raudoną rožę“ žiūrėkite šeštadieniais 8.45 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.
daržovėsPatarimai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.