Kai parduotuvių lentynose beveik kasdien atsiranda vis naujų virtuvės pagalbininkų, šeimininkėms pradeda suktis galva: norisi viską išbandyti. Tik ar pasiteisina tokios investicijos? Matyt, kiekvienoje virtuvėje galima rasti nors vieną nenaudojamą prietaisą.
Makaronų gaminimo mašinos, salotų džiovyklės, bulviaskutės, sūrio smulkintuvai, tešlos maišytuvai, spurgų keptuvai, ledų ir jogurto gaminimo aparatai, ledo smulkintuvai, kukurūzų spragėsių skrudintuvai, kiaušinių, košės virimo aparatai, įvairios pjaustyklės, obuolių skustuvai – įvairių virtuvės prietaisų sąrašą galima tęsti. Greičiausiai visi net nesutilptų į vieną virtuvę.
Kai vienas prietaisas tampa vis mažiau naudojamas, jį paprastai pakeičia kitas, technologiškai ir ekonomiškai naudingesnis.Dažniausiai taip yra dėl to, kad prietaisai tobulėja ir atlieka daugiau funkcijų, o žmonių jau turimi morališkai pasensta, nebeatitinka šiuolaikinio vartotojo poreikių. Kita priežastis – taupymas, todėl populiaresni yra aukštesnės energinės klasės, elektrą taupantys prietaisai.
Tam tikrų virtuvės prekių paklausa yra susijusi ir su sezoniškumu.
Šiltuoju metų laiku labai išauga susidomėjimas kokteilinėmis ar ledų gaminimo aparatais.Beje, ledų gaminimo aparatų populiarumas išaugęs net kelis kartus.Rudenį kur kas daugiau nuperkama vaisių ir grybų džiovintuvų, o žiemą – duonkepių ir garo puodų. Tačiau virtuvės prietaisai priklauso ir nuo žmogaus gyvenimo būdo. Kas vienam reikalinga, kitam – visai ne
Norėdamas išsiaiškinti, kokia virtuvės technika pati nereikalingiausia, vienas užsienio moterų žurnalas atliko išsamią apklausą, kurioje dalyvavo keli tūkstančiai respondentų. Apklausos rezultatai:
1 vieta. Kukurūzų spragėsių skrudintuvas (kukurūzų spragėsių paspraginti galima ir mikrobangų krosnelėje ar keptuvėje, uždengtoje dangčiu).
2 vieta. Elektrinis sūrio smulkintuvas (sūrį susmulkinti galima trintuve – šiais laikais siūloma didelė jų įvairovė).
3 vieta. Makaronų gamybos mašinėlė (naminius makaronus galima gaminti supjaustant juos peiliu ar netgi susukti juos rankomis).
4 vieta. Automatinis skardinių atidarytuvas (atidaryti skardines kuo puikiausiai galima ir paprastesniais tam skirtais įrankiais).
5 vieta. Kombainas kūdikių maisteliui gaminti ir smulkinti (tai galima padaryti ir įprastu maisto trintuvu ar virtuvės kombainu, juolab pagalvokite, kiek ilgai jūsų mažylis valgys trintą maistą).
6 vieta. Kiaušinių virimo aparatas (kiaušinius galima išvirti ir paprasčiausiame puode).
7 vieta. Gruzdintuvė (jei prireiks ką nors gruzdinti, pavyzdžiui, bulvytes, tam puikiai tiks ir paprasčiausias puodas, tik, žinoma, ne pats naujausias ir mėgstamiausias).
8 vieta. Elektrinė bulviaskutė (nemažo dydžio prietaisas, kurį tenka plauti ir prižiūrėti, praverčia tik tuo atveju, jei kasdien reikia nuskusti po keletą ar daugiau kilogramų bulvių).
9 vieta. Duonkepė (užima daug vietos, jei duoną namuose kepsite tik retkarčiais, galima pasinaudoti ir orkaite).
10 vieta. Elektrinis konditerinis švirkštas (daug greičiau ir gražiau suformuoti sausainius ar papuošti tortus ir kitus kepinius galima įprastu konditeriniu švirkštu).