Jei neturite specialių patalpų, daiginti galite tiesiog namie ant palangės. Jau nemažai sodininkų savo namuose įsirengia specialius LED auginimo šviestuvus, tačiau jei daigus auginate su dirbtine šviesa, rinkitės tik specialiai tam pagamintus šviesos diodus su kuo platesniu spektru. O jei auginsite juos 2 laipsniais vėsiau, nei rekomenduojama ir be dirbtinės šviesos, daigai neišstyps.
Specialistai rekomenduoja paskubėti ir šią ar kitą savaitę pasėti salierus, ankstyvuosius, žiedinius kopūstus, svogūnus. Tačiau sėjimo laikas priklauso ir nuo to, kur sudygę augalai keliaus. Anksčiau pasėjo turintieji šildomą šiltnamį.
Tinkamiausia temperatūra agurkų daiginimui yra 20-25 laipsniai, o paprikoms ji gali siekti net 28 laipsnius šilumos. Vos sudygusius daigus neškite į pačią šviesiausią vietą, antraip prarasite ankstyviausią derlių. Kai praeis 4-5 dienos po sudygimo, augalus perneškite į šaltą ir šviesią vietą. Taip padėsite jiems geriau augti.
„Žemoje temperatūroje padedam augalams vystyti šaknis“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Skinsiu raudoną rožę“ pasakojo Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Julė Lankauskienė.
Pomidorai gerai dygs, jei naktį bus 8-10 laipsnių šilumos, o kopūstams užteks 6 laipsnių šilumos. Daigus vėsiai palaikykite 3-4 dienas, o tada sugrąžinkite į šilumą.
Prieš daigų kelionę į šiltnamį ar lysvę juos taip pat išneškite į vėsą ir kelias dienas nelaistykite. Nuo skersvėjo itin saugokite paprikų ir agurkų daigus, tačiau oro judėjimo nepamirškite užtikrinti kopūstų daigams, nes jiems jis itin reikalingas.
Augalus sėkite negiliai. Smulkių sėklų išvis neužberkite durpėmis, o stambioms užteks 1 cm gylio. Sėkite į universalų durpių substratą daigams, kuris turi būti sterilus ir gerai sudrėkintas.
Augalų daigus taip pat galite patręšti, tačiau nepersistenkite. Maisto medžiagomis daigus palepinkite 2-3 kartus per visą daigų auginimą ir tik daigams skirtomis trąšomis. Nors papildomo maitinimo dažniausiai nereikia, augalų lapai gali patys parodyti, kokių medžiagų jiems trūksta.
„Jei lapų spalva blyški ar žalsva, tai rodo, kad yra azoto trūkumas. Tuomet rekomenduotina amonio salietra, bet ne daugiau 0,2 proc. Jos įpilkite 10-15 gramų į 10 ml vandens“, – pasakojo J. Lankauskienė.
Kai ateis laikas daigus perkelti į sodą, saugokite daigų šaknis ir neraukite augalo. Geriausia sėti taip, kad augalas nepajustų net pikavimo, o agurkų ir paprikų iš viso pikuoti nereikia, mat tada derlius bus geresnis.
„Tada jie žydės greičiau, derlius bus geresnis. O kai pikuojamas paprikos daigas, kol jis atsigauna, praeina mažiausiai 2 savaitės“, – aiškino J. Lankauskienė.