1. Šiurkščioms šluostėms – griežtai „ne“
Tinkamai parinktos valymo priemonės – svarbiausias dalykas siekiant, kad orkaitė ar kaitlentė ilgiau atrodytų švari, o prietaiso paviršius išliktų nepažeistas.
„Valydami orkaitę ar kaitlentę venkite šiurkščių šluosčių, kurios gali pažeisti paviršių. Nenaudokite šveitimo kempinių, tirpiklių, šveičiamųjų produktų ar metalinių grandiklių. Prietaisas ilgiau išliks gražus, jei rinksitės minkštas šluostes ir specialius buitiniams prietaisams skirtus valiklius, geriausia – be abrazyvinių priedų, – patarė „Elecrolux“ buitinių prietaisų ekspertas P.Gendvilis. – Ant stiklo keramikos pridegusį cukrų taip pat rekomenduojama valyti specialiais tam prietaisui pritaikytais valikliais.“
Atminkite, kad orkaitę reikėtų valyti reguliariai, mat joje kaupiasi nešvarumai, kurie gali sukelti nepageidaujamų kvapų ir, žinoma, pakenkti prietaisui.
2. Į kovą su prikepusiais maisto likučiais
Pasak P.Gendvilio, efektyviai kovoti su nešvarumais bus lengviau, jei atsižvelgsite į prietaiso savybes.
„Jeigu naudojate indukcinę kaitlentę, galite būti ramūs – išbėgę ar nukritę maisto likučiai neprisvyla, todėl juos galima paprastai ir greitai nuvalyti, – teigė specialistas. – Išsiliejus skysčiui ar nukritus maistui ant dujinės ar įprastos elektrinės kaitlentės, stenkitės jį kuo greičiau ir atsargiau pašalinti nuo paviršiaus, kad sumažintumėte prisvilimo riziką. Tačiau tai darykite itin atsargiai, kad nenusidegintumėte.“
O itin stipriai pridegusius nešvarumus nuo kaitlenčių su keramikos paviršiumi sėkmingai pašalinsite specialia grandykle, bet įsitikinkite, kad ši priemonė – nebraižanti ir skirta būtent keramikos paviršiui valyti.
Orkaitėje prikepusiems maisto likučiams taip pat nereikėtų leisti užsibūti – valykite reguliariai ir nelaukite, kol dėmės įsisenės. Svarbiausia – valyti tik tada, kai prietaisas atvėsęs, naudojant tinkamas priemones. Išbandykite ir liaudiškus metodus – nuo riebalų atsiradusias dėmes užpilkite sodos tirpalu, paruoštu iš sodos, sumaišytos su vandeniu ir actu, palaukite ir nuvalykite švelnia šluoste.
3. Dėl naujausių technologijų – patogiau ir lengviau
Ekspertas pastebi, kad naujosios technologijos leidžia skirti dar mažiau dėmesio prietaiso priežiūrai.
„Pavyzdžiui, ant indukcinės kaitlentės išbėgęs maistas nepridega, nes puodas šildomas elektromagnetiniu principu, šiluma perduodama tiesiai į puodą ir likusi paviršiaus dalis įkaista mažiau, – teigė P.Gendvilis. – Dujinės kaitlentės su stikliniais paviršiais prižiūrimos lengviau nei įprastos su metaliniu ar nerūdijančio plieno pagrindu, nes turi lengviau valomą ir atsparesnę braižymams dangą.“
Anot P.Gendvilio, dėl inovatyvių sprendimų patogiau valyti ir orkaitę. „Orkaičių valymą palengvina greitai nuimamos durelės ar durelių stiklai. Štai orkaitė, turinti katalitines sieneles, visus nešvarumus ant sienelių sudegina įkaitinta iki aukštos temperatūros“, – teigė ekspertas. Jeigu orkaitė turi savaiminio išsivalymo pirolizės funkciją, pasibaigus programai pakanka drėgna šluoste nuvalyti pelenus, susidariusius iš nešvarumų.“