Dėl A. Landsbergienės mokyklos Kalnėnuose pasiaiškino ir Vilniaus savivaldybė (1)

2024 m. rugsėjo 25 d. 16:06
Raimonda Majauskaitė
Opozicijos atstovams keliant klausimus dėl užsienio reikalų ministro sutuoktinės Austėjos Landsbergienės privačios mokyklos Kalnėnuose, Vilniaus miesto savivaldybė tikina, kad visos statybų aplinkybės atitinka teisės aktus. Be to, kaip pažymi institucija, šioje teritorijoje artimiausiu metu planuojama statyti ir valstybines švietimo įstaigas.
Daugiau nuotraukų (4)
„Sklypas, kuriame stovi privati mokykla, niekada nepriklausė Vilniaus miesto savivaldybei. Vykdant restituciją 1997 metais jis buvo suformuotas ir grąžintas fiziniam asmeniui, iki tol priklausė Lietuvos Respublikai. Parduoti ar kitaip disponuoti sklypu – sprendžia sklypo savininkas“, – Eltai perduotame komentare tvirtino Vilniaus miesto savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas.
„2012 metais patvirtintame aplinkinės teritorijos detaliajame plane buvo numatyta 1 ha teritorija darželiui ir apie 3 ha teritorija mokyklai. Įsivertinę, kad tokio ploto sklypo statiniams vystyti nereikės, UAB „Pakrantės būstas“ iniciavo detaliojo plano koregavimą, kuriuo visuomeninės paskirties teritorija sumažinta iki 2 ha ploto, o likusioje teritorijos dalyje numatyta daugiabučių, vienbučių ar dvibučių gyvenamųjų namų statyba. Korekcijos atitinka Bendrąjį planą ir kitų teisės aktų reikalavimus“, – tikino jis.
Opozicijai priklausantiems politikams keliant klausimus, ar sprendimai dėl miesto detaliojo plano pakeitimo, sudarant galimybę iškilti privačiai A. Landsbergienės mokyklai, nebuvo atlikti skubotai, sostinės savivaldybė atkerta, kad įprastai dokumento parengimas trunka nuo 6 iki 12 mėnesių.
„Detaliojo plano koregavimo procesas užtruko apie 9 mėnesius – įsakymas, leidžiantis inicijuoti korekcijas, pasirašytas 2017 metų liepos 11-ąją, o pakoreguoto detaliojo plano sprendiniai patvirtinti 2018 metų balandžio 3-ąją“, – komentare nurodė G. Grubinskas.
„Kiekvienu konkrečiu atveju detaliojo plano parengimo laikas priklauso nuo to, kiek pastabų dokumentui turi visuomenė, kiek kokybiškai parengti sprendiniai, ar sprendiniai parengti laikantis teisės aktų reikalavimų ir panašiai“, – aiškino jis.
Kalnėnuose atsiras savivaldybei pavaldžių švietimo įstaigų
Pasak Vilniaus miesto savivaldybės, tikimasi, kad 2028 metais Kalnėnuose pradės veikti valstybiniai darželis-pradinė mokykla bei gimnazija.
„Jau per artimiausius kelis metus Kalnėnuose atsiras ir savivaldybei pavaldžių švietimo įstaigų. (...) Šiuo metu projektuojamas darželis-pradinė mokykla adresu Moravų gatvė 4. Tikimasi, kad atlikus visas procedūras statybą leidžiantis dokumentas bus išduotas 2025 metų pabaigoje, o atlikus viešųjų pirkimų procedūras ir užbaigus statybas, įstaiga galėtų pradėti veikti 2028 metais“, – vylėsi savivaldybė.
„Taip pat Kalnėnuose, Flamandų gatvėje, yra planuojama gimnazija. Šiuo metu vyksta teritorijos detaliojo plano rengimas, po to bus inicijuotos sklypo paėmimo visuomenės poreikiams procedūros. Progimnazija bus statoma netoli Kalnėnų, Pavilnyje, S. Lozoraičio gatvėje, ją suplanuota pastatyti iki 2027–2028 metų“, – tikino G. Grubinskas.
Laikraštis „Lietuvos rytas“ skelbė, jog Kalnėnuose pastatytos A. Landsbergienės privačios mokyklos vietoje anksčiau buvo visuomenės paskirties teritorija, kurioje planuota statyti valstybinį darželį, mokyklą, šalia – sporto stadioną. Nurodoma, kad 2018 m. Vilniaus savivaldybė ir Nacionalinė žemės tarnyba skubiai priėmė atitinkamus sprendimus dėl miesto detaliojo plano pakeitimo ir sklypų ribų perbraižymo, taip pakeičiant žemės paskirtį ir sudarant galimybę iškilti minėtai privačiai mokyklai. „Lietuvos rytas“ nurodo, jog tuo metu pastaruosius sprendimus atsakingose institucijose priėmė su A. Landsbergiene susiję asmenys.
Be to, „Lietuvos rytas“ skelbė, kad į Kalnėnuose statomą mokyklą investavo ir „BaltCap“ priklausantis „BaltCap Infrastructure Fund“. Bendram fondo ir A. Landsbergienės projektui lėšų skyrė ir Vilniaus savivaldybė – aplinkinei infrastruktūrai sukurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.