Statybininkai peržengė visas ribas: vieną svarbiausių Kauno pastatų renovuoja tiesiog kaip nori (1)

2024 m. rugsėjo 19 d. 14:56
Lrytas.lt
Papildyta
Kultūros paveldo departamentas pastebėjo ir užfiksavo, kad modernizuojant vieno svarbiausių tarpukario moderizmo pastatų – Pienocentro rūmų – fasadą pažeidžiami suderinto projekto sprendiniai. Nustačius pažeidimus darbai buvo sustabdyti. Tačiau darbus vykdanti įmonė to nepaisė ir darbus tęsė toliau.
Daugiau nuotraukų (1)
Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinis skyrius informavo, kad vykdydamas tvarkomo tarpukario modernizmo architektūros pastato – Pienocentro rūmų, esančių Kaune, Laivės alėjoje, patikrinimą, nustatė, kad dalis fasadų tvarkybos darbų atliekami ne pagal suderinto projekto, kuriam išduotas leidimas atlikti tvarkybos darbus, sprendinius.
„Vykdomi darbai nukrypsta nuo su KPD Kauno teritoriniu skyriumi suderinto tvarkybos darbų projekto ir neatitinka dalies jame numatytų sprendinių, todėl stabdoma dalis fasadų tvarkybos darbų, pradėtas administracinio nusižengimo tyrimas.
Įvertinus situaciją, artimiausiu metu KPD priims sprendimus dėl tolimesnių veiksmų ir galimybės ištaisyti padarytus nukrypimus nuo projekto sąlygų“, – rašoma KPD pranešime.
Vis dėl to, net ir sustabdžius darbus, jie vyko toliau. Kaip portalui Delfi komentavo architektė Jūratė Juozaitienė, ji per ilgą savo darbo praktiką tokio atvejo dar nebuvo mačiusi.
„Pastebėjus, kad tinkas purškiamas, darbai buvo sustabdyti. Man tikrai buvo nežinoma ir sveiku protu nesuvokiama, kad rangovas tinkavimo darbus vykdo toliau“, – portalui Delfi teigė architektė.
Pienocentro rūmai Kaune yra vienas reprezentatyviausių Kauno modernizmo pastatų (architektai – Vytautas Landsbergis-Žemkalnis ir Karolis Reisonas). Jie buvo pastatyti 1931–1934 m. Pastatas 2004 m. įrašytas į Kultūros vertybių registrą (unikalus kodas – 15968).
Pienocentro rūmų tvarkybos darbų rangovas – UAB „Usbi“.
Institucijos pradėjo tyrimą
KPD informavo, kad Kauno teritorinis skyrius šiuo metu laukia, kol bus pateikti atsakingų asmenų paaiškinimai, pagal kuriuos bus priimami sprendimai dėl konkrečių poveikio priemonių taikymo.
Anot KPD Veiklos koordinavimo skyriaus vyr. specialisto Gintaro Ivanavičiaus, potencialiai galimos taikyti poveikio priemonės apima ANK 314 str., Lietuvos Respublikos nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo 31 str.
„Kultūros vertybės sužalojimo atveju, Departamentas spręs dėl komisijos sužalotų nekilnojamųjų kultūros vertybių atkūrimo būdui ir nuostolių dydžiui nustatyti sudarymo, kuri galės nustatyti patirtų nuostolių dydį ir atkūrimo būdą“, – komentavo jis.
Kaip paaiškino specialistas, 2024 m. rugsėjo 12 d. KPD Kauno teritorinis skyrius pateikė reikalavimą nedelsiant stabdyti visus Pienocentro rūmų, Laisvės al. 55, Kaune šiaurinio ir vakarinio fasadų tinko restauracijos, remonto darbus. Po kelių dienų, rugsėjo 16 d., buvo gautas pranešimas apie tęsiamus Pienocentro rūmų tinkavimo darbus. Tačiau nedelsiant nuvykus į vietą, darbai nebuvo vykdomi.
Kitą dieną KPD Kauno teritorinis skyrius pateikė pakartotinį reikalavimą stabdyti visus Pienocentro rūmų, Laisvės al. 55, Kaune, šiaurinio ir vakarinio fasadų tinko restauracijos, remonto darbus.
„KPD Kauno teritorinis skyrius, surinkęs visą aktualią medžiagą ir atsakingų asmenų paaiškinimus, spręs dėl administracinės atsakomybės taikymo, pagal ANK 505 str.“, – rašoma G. Ivanavičiaus paaiškinime.
ANK 505 str. numato, kad teisėtų nurodymų ir reikalavimų nevykdymas ar netinkamas vykdymas užtraukia baudą asmenims nuo aštuoniasdešimt iki septynių šimtų aštuoniasdešimt eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo trijų šimtų devyniasdešimt iki vieno tūkstančio devynių šimtų penkiasdešimt eurų.
Departamento Kauno teritorinis skyrius, gavęs visą aktualią informaciją (atsakingų asmenų paaiškinimus), ją įvertins ir priims sprendimus dėl konkrečių priemonių ir sprendimų taikymo.
Tvarkybos darbų projekte numatyta atlikti pastato išorės (fasadų) remonto ir restauravimo darbus, kurie apima granitinio tinko, fasado dekoro elementų, kiemo fasadų dažymo, langų remonto ir restauravimo darbus.
Pienocentro rūmai yra nacionalinio reikšmingumo lygmens nekilnojamojo kultūros paveldo paminklas. Šis objektas turi aukščiausią reikšmingumo lygmenį ir statusą, kuris suteiktas atsižvelgiant į jo išskirtinę istorinę ir architektūrinę vertę. Papildomai, atkreipčiau dėmesį į tai, kad Kauno tarpukarį reprezentuojanti modernizmo architektūra nuo 2023 metų rugsėjo 18 d. įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą, o Pienocentro rūmai yra vienas svarbiausių ir ryškiausių Kauno modernizmo architektūros pavyzdžių.
Kaunaspastatasrekonstrukcija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.