Trumpins statybą leidžiančio dokumento išdavimą: kokie pokyčiai svarbiausi

2024 m. rugsėjo 5 d. 16:47
Aplinkos ministras patvirtino statybos techninio reglamento „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ pataisas, kurios įgyvendina nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiančias naujas Statybos įstatymo nuostatas.
Daugiau nuotraukų (2)
Šie pokyčiai palengvins ir sutrumpins statybą leidžiančio dokumento išdavimo procesą: įtvirtinta, kad statybą leidžiantis dokumentas išduodamas pagal projektinius pasiūlymus, kurių sudėtį nustato aplinkos ministras, atsisakoma savivaldybės pritarimo projektiniams pasiūlymams etapo, taip sumažinant administracinę naštą ir išvengiant pakartotinių projektų tikrinimų. Kartu tai padidins statybos proceso efektyvumą ir skaidrumą, padės užkardyti galimus piktnaudžiavimo atvejus.
Minėtame statybos techniniame reglamente apibrėžiama Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos kompetencija išduodant statybą leidžiančius dokumentus Lietuvos teritoriniuose vandenyse, jos išskirtinėje ekonominėje zonoje ir kontinentiniame šelfe (įskaitant atvejus, kai projektuojami statiniai (jų dalys) yra ir jūrinėje dalyje, ir sausumoje).
Nustatyta pranešimo apie statybos pradžią pateikimo tvarka, šio pranešimo turinys ir forma.
Įtvirtinta, kad išduodant statybos užbaigimo aktą ypatingiesiems statiniams nebebus reikalaujama pateikti statytojo, statybos vadovo, techninio prižiūrėtojo, projekto vykdymo priežiūros vadovo pasirašytos pažymos, kad statybos darbai atlikti nenukrypstant nuo statinio projekto sprendinių, statinio (jo dalies) kokybė, panaudotų statybos produktų ir įrenginių kokybė atitinka statinio projekto, normatyvinių statybos techninių bei statinio saugos ir paskirties dokumentų reikalavimus.
Patikslinta, kad statybos užbaigimo aktas išduodamas nelaukiant procedūros termino pabaigos, jei visi komisijos narių atstovai yra jį pasirašę kvalifikuotais elektroniniais parašais.
Pakeistame statybos techniniame reglamente nustayta, kokius dokumentus reikia pateikti, norint užbaigti iki 2010 m. sausio 1 d. pradėtus statyti statinius, kuriems statybą leidžiantys dokumentai nebegalioja.
Kitas svarbus pakeitimas – nustatyta, kad statybos užbaigimo procedūrų metu ar tvirtinant pažymą apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių, privaloma patikrinti, ar buvo pateiktas pranešimas apie statybos pradžią ir su juo pateikti visi privalomi dokumentai. Be to, nustyta, kokiais atvejais deklaracijos apie statinių užbaigimą tvirtinti neprivaloma.
Patikslinta, kad užbaigiant atskirų pastatų ar jų dalių statybą iki statybos užbaigimo procedūrų pradžios turi būti užbaigta statinio projekte suprojektuotų šių pastatų ar jų dalių funkcionavimui reikalingų kitų statinių (inžinerinių tinklų, susisiekimo komunikacijų ir pan.) statyba.
Prašymo statybą leidžiančiam dokumentui gauti ir statybą leidžiančio dokumento formos papildytos nauja statinio projekto rūšimi – formuoti nekilnojamojo turto kadastro objektus. Taip pat jose turės atsirasti papildoma informacija apie tai, ar projektas užtikrina neatidėliotinus valstybės saugumo ir gynybos poreikius, informacija apie valstybinės žemės sklypą, kultūros paveldo objekto ar vietovės apsaugos zonas, žemės sklypo ir statinių unikalius numerius.
Aplinkos ministerijaStatybosBaigimas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.