Trakų karaimai šaukiasi pagalbos: „Mus nori užbetonuoti, tai 600 metų tradicijos laidojimas“

Trakų Karaimų gatvėje pridygus betoninių objektų, gyventojai reiškia pasipiktinimą dėl miesto veido bjaurojimo ir dėl to, kad nebuvo įsiklausyta į žmonių įspėjimus.

Trakai, Karaimų gatvė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trakai, Karaimų gatvė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trakai,Karaimų gatvė,gatvėje medžiai,kliūtys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trakai,Karaimų gatvė,gatvėje medžiai,kliūtys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trakai,Karaimų gatvė,gatvėje medžiai,kliūtys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trakai,Karaimų gatvė,gatvėje medžiai,kliūtys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trakai,Karaimų gatvė,gatvėje medžiai,kliūtys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trakai,Karaimų gatvė,gatvėje medžiai,kliūtys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 17, 2024, 11:10 AM

Buvęs Trakų seniūnas, Seimo narys socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas pirmadienį Seime surengė spaudos konferenciją, kurioje pasisakė ir Trakų r. savivaldybės garbės pilietė, diplomatė dr. Halina Kobeckaitė bei karaimų bendruomenės atstovė Ina Lavrinovič.

„Kai kurie Trakų rajono savivaldybės pastarojo meto sprendimai privertė gyventojus griebtis tokių frazių kaip „Idiotų kraštas“.

Naujausias valdininkų išpuolis – seniausios ir autentiškiausios Karaimų gatvės sudarkymas betoniniais ir kitokiais objektais. Vėl ir vėl esame priversti klausti: kaip galėjo būti suderinti tokie sprendiniai, kurie keičia istorinio miesto planinę erdvinę struktūrą?“ – klausia jis.

Jis primena, kad Karaimų gatvėje tebegyvena karaimai, ir įspėja, kad betoninės klombos visiškai užgožė medinę architektūrą, tapo kliūtimi ne tik trakiškiams bet ir turistams iš viso pasaulio, atvykstantiems apžiūrėti istorinės Lietuvos sostinės – Trakų.

„Nevykusiais sprendiniais savivaldybė subjaurojo Karaimų gatvės veidą.

Kreipiausi į visas atsakingas institucijas. Kultūros paveldo departamentas sureagavo ir surašė privalomą nurodymą savivaldybei, bet ji atsisako ką nors keisti“, – pažymi politikas.

Parlamentaras įspėja: jeigu nesulauks sprendimų, kreipsis į prokurorus dėl viešojo intereso gynimo ir teiks Seimui įstatymų pataisas.

„Trūksta tik krematoriumo“

„Šitas savivaldybės projektas pavadintas „gatvės humanizavimo projektu“. Jau pats žodis kelia abejonių: ką tai reiškia – humanizavimo? Ar dabar nėra žmonių šioj gatvėj?“ – klausia Trakų r. savivaldybės garbės pilietė, diplomatė dr. H. Kobeckaitė

„Dar per svarstymą prieš trejus metus mūsų bendruomenė pasisakė giežtai prieš tą projektą.

Betoninės konstrukcijos čia yra svetimkūniai, namai gyventojams tapo neprivažiuojami, čia negali važiuoti ugniagesių ir greitosios pagalbos mašinos. Paversti Karaimų gatvę pėsčiųjų gatve yra visiškai nerealus projektas“, – įsitikinusi H. Kobeckaitė.

Ji pabrėžia, kad ir taksi automobiliai negali privažiuoti, o jeigu norite pasikviesti svečių, „savivaldybė liepia prieš 3 dienas rašyti prašymą, kad leistų tavo svečiui atvykti“.

„Nežinau, iš kokios čia fantastikos srities“, – piktinasi Trakų garbės pilietė.

„Mums buvo pasakyta: jeigu jūs esate prieš, mes to projekto atsisakome. Neatsisakė.

Dabar palei gatvę atsirado daug betoninių šiukšlių dėžių. Savivaldybė atsakyme rašė: norime grąžinti gatvei jos buvusį pavidalą. Bet tas pavidalas niekur nebuvo išėjęs, jo nereikia grąžinti“, – stebisi H. Kobeckaitė.

Betonines klombas ji vadina sarkofagais.

„Argi galima medinės architektūros gatvėje, kultūros paveldo draustinyje, statyti tokias betonines konstrukcijas? Subjaurojo visa Trakų senamiestį, ne tik Karaimų gatvę. Jokių iškeltų tikslų nepasiekė.

Šita gatvė – ne Rumšiškės, tai nėra tušti namai. Prisimenu, prieš 35 metus toks vienas Trakų miesto komjaunuolis siūlė visa pagrindinę Trakų gatvę apstatyti kioskais ir viešbučiais, o karaimus iš jų namų iškeldinti, pastatyti jiems daugiabutį šalia jų kapinių. Tuo metu kilo baisus triukšmas. Bet dabartiniai betonai man primena anų laikų idėjas“, – pažymi H. Kobeckaitė.

„Tai karaimų užbetonavimas. Namų nesimato, karaimų nesimato. Tai 600 metų tradicijos laidojimas po betonu“ – sako ji.

Karimų bendruomenės atstovės I. Lavrinovič nuomone, gatvei dabar tiktų kolumbariumo pavadinimas.

„Trūksta tik krematoriumo“, – sarkazmo negaili trakiškė.

„Savivaldybė atkerta, kad šie sprendiniai – tai tik laikinos priemonės, todėl jos esą nedaro žalos ir nepaveiks saugomų objektų vertingųjų savybių. Bet tie 1600 kg svorio vazonai čia pastatyti ilgam. Juose bus auginami medžiai, kurie užauga 30–40 m. aukščio.

Prieš tai Trakų savivaldybė iškirto medžius, o dabar sodina medžius į vazonus. Beje, Trakų r. savivaldybės vietoje kažkada buvo puikus sodas – tai gal „humanizuokime“ tą vietą ir atkurkime sodą?“ – komentuoja Ina Lavrinovič.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.