Kaip ūkinio pastato paskirtį pasikeisti į gyvenamojo namo? Ypač svarbus vienas momentas

Savo sklype turint puikios būklės pagalbinio ūkio paskirties statinį, tinkantį gyventi, gali kilti nemažai abejonių norint pakeisti jo paskirtį. Taigi, kokius reikalavimus turi atitikti ūkinis pastatas keičiant jo paskirtį į gyvenamąją ir kokius veiksmus reikia atlikti?

Kaip ūkinio pastato paskirtį pakeisti į gyvenamojo namo.<br>„Canva“ nuotr.
Kaip ūkinio pastato paskirtį pakeisti į gyvenamojo namo.<br>„Canva“ nuotr.
Kaip ūkinio pastato paskirtį pakeisti į gyvenamojo namo.<br>VTPSI nuotr.
Kaip ūkinio pastato paskirtį pakeisti į gyvenamojo namo.<br>VTPSI nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Jul 12, 2024, 1:58 PM, atnaujinta Jul 12, 2024, 3:31 PM

Pirmiausia svarbu išsiaiškinti turimo žemės sklypo paskirtį bei naudojimo būdą, į kokio tipo gyvenamosios paskirties pastatą bus keičiama paskirtis.

Primename, kad statinio paskirtis yra viešajame registre nurodytas statinio naudojimo tikslas (žmonėms gyventi, ūkinei komercinei ar kitai veiklai), kai statinys atitinka saugos ir jame planuojamos (atliekamos) veiklos (technologijos proceso) privalomuosius reikalavimus, nustatytus normatyviniuose statinio saugos ir paskirties dokumentuose.

Statybos įstatymo 24 straipsnio 1 dalies 12 punkte nurodoma, jog pastato (patalpos, patalpų) ar inžinerinio statinio paskirties keitimo projektas rengiamas keičiant pastato (patalpos, patalpų) ar inžinerinio statinio paskirtį, kai atliekami statinio paprastojo remonto darbai arba neatliekami jokie statybos darbai.

Leidimas (SLD) pakeisti statinio ar jo dalies paskirtį privalomas keičiant ypatingojo ar neypatingojo pastato (patalpos, patalpų) ar inžinerinio statinio paskirtį (išskyrus krašto apsaugos tikslams skirtose teritorijose esantį ypatingąjį ir neypatingąjį pastatą (patalpą, patalpas) ar inžinerinį statinį), nesudėtingojo pastato paskirtį į gyvenamosios paskirties, kai atliekami statinio paprastojo remonto darbai arba statybos darbai neatliekami. O projektas rengiamas Statybos įstatymo 24 straipsnio 3 dalyje nurodytais atvejais, t. y., kai privalomas SLD.

Taigi, planuojant keisti pastato paskirtį, neatliekant statybos darbų ar atliekant pastato paprastąjį remontą pirmiausiai privaloma parengti pastato paskirties keitimo projektą (pagal

Statybos įstatymo 24 straipsnio 1 dalies 12 punktą) ir gauti SLD (pagal Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 6 punktą).

Jei keičiant pastato paskirtį atliekami kapitalinio remonto ar rekonstravimo darbai, tokiu atveju rengiamas atitinkamos rūšies projektas su paskirties keitimu.

Tuo pačiu pažymime, kad dėl paskirties keitimo projekto parengimo reikia kreiptis į projektavimo įmonę. Kai bus parengtas projektas, tuomet reikia kreiptis į savivaldybės administraciją pagal pastato buvimo vietą dėl SLD išdavimo.

Dėl konkretesnės informacijos apie galimybę keisti pastato paskirtį reikia kreiptis į savivaldybės administraciją pagal statinio buvimo vietą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.