Kodėl įrenginių baterijos savaime užsidega ir ar galima to išvengti?

2024 m. birželio 28 d. 14:46
Šiandien visų namuose yra daug elektrinių prietaisų, kurie turi įkraunamas baterijas. Kartu su komfortu, kurį teikia šie prietaisai, tenka prisiimti ir galimas rizikas, kurių yra nemažai. Pavyzdžiui, mechaniškai pažeistų, padėvėtų, drėgmės paveiktų, brokuotų arba sugedusių įkroviklių sukeliamus gaisrus, kurių gamyklinės apsaugos nesuveikia ir nuo sprogimo ar užsidegimo neapsaugo. Nors tai nėra ypač dažni atvejai, vis dėlto gaisrai dėl savaime užsidegančių baterijų egzistuoja ir dažniausiai atneša daug nuostolių.
Daugiau nuotraukų (5)
Gaisras „Live Square“ verslo centre
Vienas iš labiausiai įsiminusių praėjusių metų atvejų – gaisras, kilęs „Live Square“ verslo centre Vilniuje. Gaisras buvo užgesintas per 20 minučių, o šio įvykio žala siekia apie 200 000 eurų. Gaisro nelaimė kilo dėl elektrinio paspirtuko baterijos. Laimei, šio įvykio metu niekas nenukentėjo, tačiau padaryta materialinė žala buvo išties didžiulė.
Naujausias atvejis – nelaimė baleto primarijaus Nerijaus Juškos namuose
Praėjusią savaitę įvyko dar vienas nelaimingas atsitikimas su labai laiminga pabaiga. Baleto primarijaus Nerijaus Juškos namuose galimai sprogo sodo technikos prietaiso akumuliatorius. Nelaimingo įvykio metu šeimininkų namuose nebuvo, grįžę jie rado daug juodų dūmų ir aprūkusius namus. Visa laimė, N.Juška su šeima spėjo laiku grįžti namo ir gaisras įsižiebti nespėjo.
Komentarą apie įvykį pateikė ir pats N.Juška: „Po spektaklio grįžę namo, radome juos pilnus juodų dūmų. Pasirodo, sodo technikos akumuliatorius, kuris net nebuvo įkištas krautis į elektros lizdą, sprogo ir pradėjo lydytis. Visa laimė, kad neužsidegė šalia buvę daiktai ir gaisras nespėjo įsiplieksti. Tačiau degėsių kvapas buvo baisus ir sunkiai išnaikinamas. Pradžioje bandėme valyti patys, tačiau tai nedavė jokio rezultato. Šeimos draugai rekomendavo kreiptis į „TuriuŽalą.lt“, ir jų komanda operatyviai „nuėmė“ nuo mano pečių visą šios nelaimės naštą. Jie skubiai atvyko, viską išvalė ir padėjo susitvarkyti su sunkiai išnaikinamais kvapais bei suodžiais, kurie buvo nusėdę ant daugelio daiktų, sienų, rūbų. Esu be galo dėkingas „TuriuŽalą.lt“ už sklandų ir profesionalų procesą.“
Kadangi N.Juškos turtas buvo apdraustas, įvykis nesukėlė papildomų kaštų šeimai.
Baterijų gaisrai – ne pavieniai atvejai
Gali pasirodyti, kad šiuolaikinė elektronika yra saugi ir tokie nelaimių atvejai – reti, bet iš tiesų yra daugybė pavyzdžių, kuomet maža baterija ar akumuliatorius padaro labai didelės žalos. „TuriuŽalą.lt“ vadovas, draudiminės turto žalos ekspertas Vytautas Binkauskas dalinasi: „Praėjusiais metais mes su komanda turėjome ne vieną objektą, kuriame gaisras kilo būtent dėl įrenginių baterijų. Šiais metais taip pat turėjome keletą panašių atvejų. Vienas jų įvyko dar praeitą mėnesį, kuomet užsidegė kraunamas akumuliatorius. Visa laimė, kad liepsna savaime įsižiebė lauke, o ne namo viduje. Liepsnos apgadino tik namo fasadą ir nors gali atrodyti, kad žala menka, vis dėlto specializuotas suodžių valymas bei remonto darbai viršija 10 000 eurų sumą. Aš manau, kad jei ugnis būtų įsižiebusi namo viduje, greičiausiai žala būtų bent 10 kartų didesnė“
Vytautas Binkauskas pabrėžia ir kitą grėsmę: „Baterijų ir įkroviklių sukelti gaisrai gali būti itin pavojingi ne tik dėl ugnies pavojaus, bet ir dėl labai toksiškų dūmų, kurie išsiskiria degant plastikui ir rūgštinėms cheminėms medžiagoms. Tokie dūmai palieka stiprų degėsių kvapą ir skatina metalų koroziją, todėl po tokių gaisrų mūsų komandai patalpas išvalyti ir pašalinti aitrų degusio plastiko kvapą yra kur kas sudėtingiau.“
Dalinamės patarimais, kaip apsaugoti savo turtą nuo panašių nelaimių:
1. Neišvažiuokite iš namų palikę krauti įrenginio bateriją.
2. Pasistenkite, kad prietaisai būtų įkraunami tik tiek laiko, kiek reikalinga.
3. Nepalikite įkroviklių įkištų į įrenginį, net jei įkroviklis nėra įkištas į elektros lizdą.
4. Nelaikykite prietaisų ir baterijų saulės arba ugnies atokaitoje. Aukšta temperatūra gali padidinti gaisro riziką.
5. Reguliariai patikrinkite baterijas ir įkroviklius. Jei pastebite, kad baterija ar įkroviklis kaista, yra deformuoti ar išsiskiria kvapas, nustokite juos naudotis.
6. Jeigu garaže arba namuose laikote daug akumuliatorių, ar įkroviklių nuo sodo technikos, transporto priemonių ir kt., apsvarstykite įrengti metalinę dėžę saugesniam jų laikymui.
Jei Jūsų namuose įvyko gaisras dėl prietaiso baterijos ar kitų priežasčių, mūsų komanda „TuriuŽalą.lt“ yra pasiruošusi Jums padėti. Mes greitai ir efektyviai pasirūpinsime Jūsų draudimine turto žala: nuo žalos įvertinimo ir dokumentų ruošimo iki turto atkūrimo. Mūsų tikslas, kad galėtumėte grįžti į savo namus kuo greičiau. Būkite atsargūs ir saugokite savo namus nuo potencialių pavojų!
Draudimasbūsto draudimasGaisras
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.