Klaipėdoje planuojamas mokslo centras: pasakė, kuo jis bus ypatingas

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) užsakymu parengti naujo pastato statybos projektiniai pasiūlymai. Statinys turėtų tapti naujo Jūrų inžinerijos ir atsinaujinančių išteklių energijos kompetencijų centro dalimi, o jame projektuojamas 25 metrų ilgio 5 takelių baseinas, kuriame galėtų vykti ir tarptautinės varžybos.

Statinys turėtų tapti naujo Jūrų inžinerijos ir atsinaujinančių išteklių energijos kompetencijų centro dalimi, o jame projektuojamas 25 metrų ilgio 5 takelių baseinas, kuriame galėtų vykti ir tarptautinės varžybos.<br>„Du kart du“ vizual.
Statinys turėtų tapti naujo Jūrų inžinerijos ir atsinaujinančių išteklių energijos kompetencijų centro dalimi, o jame projektuojamas 25 metrų ilgio 5 takelių baseinas, kuriame galėtų vykti ir tarptautinės varžybos.<br>„Du kart du“ vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Valeckas

Jun 28, 2024, 2:04 PM, atnaujinta Jun 28, 2024, 2:05 PM

LAJM direktoriaus pavaduotojas mokslui ir inovacijoms dr. Justas Žaglinskis „Vakarų ekspresui“ sakė, kad toks projektas tapo įmanomas mokyklai susijungus su Vilniaus Gedimino technikos universitetu (VILNIUS TECH). Būtent nuo ateinančių mokslo metų LAJM tampa sostinės universiteto dalimi.

Dviejų aukštųjų mokyklų susijungimui iš Ekonomikos gaivinimo fondo numatoma skirti beveik 4 milijonus eurų. Kartu su valstybės kompensuojamu PVM ši suma išaugtų iki daugiau nei 4,8 milijono eurų.

Kiek lėšų prireiks naujam pastatui ir jo įrangai, paaiškės paskelbus techninio projekto, o vėliau – statybos darbų rangos konkursus.

Pasak J. Žaglinskio, tik pradėjus įgyvendinti projektą, jaučiamas didelis visų suinteresuotų pusių palaikymas. Ypač jis išskyrė Klaipėdos miestą, Kultūros paveldo departamentą, kurie daug prisidėjo, kad per kuo trumpesnį laiką būtų atliktos teritorijos detaliojo plano korekcijos.

UAB „Du kart du“ parengtuose projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad projektuojamas mokymų centras komponuojamas į bendrą pastatų ansamblį su LAJM pagrindiniu pastatu adresu I. Kanto g.7.

Aukštesnioji pastato dalis, kurioje projektuojamas baseinas, apgaubia žemesnįjį tūrį daugiašlaičio tipo stogo tūriu, kuris sužemina pastatą ir suteikia pastatui naujamiesčio kvartalui būdingų bruožų.

Anot jo, nors patalpos bus projektuojamos, kad atitiktų visus higienos reikalavimus, taikomus visuomeniniams baseinams, planuojama, kad jis netaps pramoginiu ar laisvalaikio objektu.

Numatoma, kad be to, jog baseinas bus naudojamas LAJM poreikiams, jame galės treniruotis profesionalūs narai, taip pat kariškiai, kitų jėgos struktūrų darbuotojai.

„Tai sumažins kitų Klaipėdos baseinų, kurių pas mus trūksta, užimtumą“, – sako J. Žaglinskis.

Anot jo, baseino gylis numatytas nuo 1,2 iki 4,5 metro. Taip pat bus įrengti šuolių į vandenį bokšteliai – 3 ir 5 metrų aukščio.

Tai leis vykdyti evakuacijos iš laivų pratybas. Taip pat baseine suplanuotas evakuacijos iš skęstančio sraigtasparnio maketas. Pastate bus įrengtas iš atskiras stendas aukštalipių pratyboms.

Pasak J. Žaglinskio, naujasis centras ypač reikalingas atsižvelgiant į naujų specialistų poreikį, ypač jūrinės energetikos sektoriuje.

LAJM planuoja sukurti ir jau nuo kitų metų pradėti vykdyti jūrinio vėjo energijos inžinerijos studijų programą, konsoliduojant pajėgumus su VILNIUS TECH ir bendradarbiaujant su Nyderlandų, Belgijos ir Lenkijos aukštosiomis mokyklomis, ofšoro specialistų mokymo centrais.

Planuojama, kad naujajame centre, kaip ir iki šiol, daugiausia dirbs laisvai samdomi instruktoriai. Papildomų etatinių darbuotojų planuojama 4–5.

Jei viskas vyks pagal planą, naujojo pastato įkurtuvės numatomos 2025 metų pabaigoje arba 2026 metų pradžioje.

Su statinio projektiniais pasiūlymais šiuo metu galima susipažinti ir pasiūlymus teikti iki liepos 8 d., adresu: Bažnyčių g. 6–1, Klaipėdoje, darbo dienomis 10–17 val., iš anksto susitarus tel. +370 698 03380 arba interneto svetainėje www.klaipeda.lt/pp

Viešas susirinkimas vyks liepos 9 d. 15 val. nuotoliniu būdu.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.