Uostamiečio pasididžiavimui – 50 tūkst. rankų darbo molio plytų

Atstatomas didysis Klaipėdos pilies bokštas bus tvirtesnis nei suprojektuotas anksčiau. Viršutinė bokšto dalis, kuri anksčiau buvo planuota per „puse plytos“, dabar bus sumūryta kapitališkai. Tam papildomai reikės 50 tūkstančių rankų darbo molio plytų, o projekto sąmata išaugs mažiausiai 600 tūkstančių eurų.

Didžiojo Klaipėdos pilies bokšto statybas planuojama baigti kitais metais.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Didžiojo Klaipėdos pilies bokšto statybas planuojama baigti kitais metais.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Didžiojo Klaipėdos pilies bokšto statybas planuojama baigti kitais metais.<br>Projektuotojų vizualizacija.
Didžiojo Klaipėdos pilies bokšto statybas planuojama baigti kitais metais.<br>Projektuotojų vizualizacija.
Daugiau nuotraukų (2)

Edgaras Valeckas

Jun 19, 2024, 1:08 PM, atnaujinta Jun 19, 2024, 1:09 PM

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiojo patarėjo Ričardo Zulco, jei kam pasirodė, kad Klaipėdos pilies bokšto statybos sustabdytos, taip nėra. Bokštas statomas toliau.

„Darbų eigoje paaiškėjo, kad bokšto techninį projektą būtina koreguoti“, – sako R. Zulcas.

Anot jo, šalia jau numatytų papildomų darbų, projektuotojai gavo užduotį surasti sprendinius palankesniam bokšto temperatūriniam režimui lankytojų labui sukurti.

Nuspręsta pastorinti sieną nuo 3 iki 7 aukšto, atsisakyti perteklinio metalo konstrukcijų dažymo, atlikti mūrą laikančių konstrukcijų pakeitimus.

Rankų darbo plytos

Bokšto statybos darbus vykdančios UAB „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad projektą buvo nuspręsta koreguoti po ekspertų išvadų.

„Projektas jau pakoreguotas. Darbus tęsiame visu pajėgumu“, – sako A. Kliukas.

Anot jo, storesnei sienai sumūryti nuo 10 iki 25 metrų aukštyje papildomai prireiks apie 50 tūkstančių plytų. Tai šiek tiek užima laiko, nes plytos gaminamos rankiniu būdu. Per mėnesį jų pagaminama po 8–10 tūkstančių.

„Bokšto statybos darbus planuojama baigti kitų metų pirmąjį pusmetį“– sako A. Kliukas.

Anot jo, šį rudenį projekte laukia atsakingas etapas – ant bokšto bus montuojama metalinė stogo konstrukcija su smaile. Bendras bokšto aukštis sieks 45 metrus.

„Pačią konstrukciją surinksime ant žemės. Ją montuojant viršuje bus reikalingas labai didelis tikslumas, tiesiog milimetrų tikslumu“, – sako A. Kliukas.

Projektas pabrango

Pasak R. Zulco, pagal techninio projekto pakeitimus „Pamario restauratorius“ pateikė papildomų ir nevykdomų darbų sąmatas.

Apskaičiuota bendra suma, kuria didėtų rangos darbų sutarties vertė – 583 000 eurų (pradinė sutarties vertė su rezervu – 3,38 milijono eurų, padidėjimas – 17,24 proc.).

„Atsižvelgiant į tai, kad projekto „Klaipėdos pilies ir bastionų komplekso restauravimas ir atgaivinimas (II etapas, pilies didžiojo bokšto atkūrimas)„ apimtyje buvo numatytas rezervas, buvo paprašyta padidinti bendrą projekto vertę nuo 3 803 100,00 eurų iki 4,1 mlijono eurų. Papildomos lėšos – 305 400 eurų planuojamos 2025 m. savivaldybės biudžete“, – sako R. Zulcas.

Priminsime, kad pradinė bokšto atstatymo kaina be rezervo buvo planuota 3,4 milijono eurų.

Dėl pilies bokšto įveiklinimo yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Klaipėdos miesto savivaldybės ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus.

„Abi pusės bendradarbiaus ir teiks paraišką kartu vykdyti Europos Sąjungos lėšomis iš dalies finansuojamą projektą „Klaipėdos pilies didžiojo bokšto įveiklinimas ir pritaikymas įvairių grupių poreikiams„. Planuojamos ekspozicijos bokšte vertė – iki 1 mln. eurų“, – sako R. Zulcas.

Anot jo, ekspozicijos leitmotyvas – modernios ir technologiškai pažengusios Klaipėdos istorinės ištakos, miesto pažanga XX amžiaus pradžioje.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus vadovas Jonas Genys anksčiau „Vakarų ekspresui“ minėjo, kad įrengiant bokšto ekspoziciją reikia atsižvelgti į tai, kad bokštas nebus šildomas. Todėl ir įranga turėtų būti atitinkama.

A. Kliukas sako, kad ir po projekto korekcijos bokšte nenumatyta įrengti langų. Bokšto angos bus uždengtos stiklo pertvaromis, kurios nuo mūro bus atitrauktos apie 5 centimetrus. Tai leis apsaugoti bokštą, kad į vidų nepatektų paukščiai.

Pasak R. Zulco, apie visos pilies atstatymą dabar nėra diskutuojama, nes nėra nustatyta galima kitų pilies erdvių funkcija.

„Šiuo metu Lietuvos karinės jūrų pajėgos yra perėmusios buvusio istorinio irklavimo klubo „Neptūnas„ pastatą ir rengia jo sutvarkymo techninę dokumentaciją, kad jame ateityje galėtų įsikurti karininkų klubas – ramovė“, – primena R. Zulcas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.