Į Panevėžio rajone esantį lūšnyną investuos kelis milijonus: gyventojai piktinasi

Nors pastaraisiais metais vidutinis socialinio būsto laukimo laikas trumpėjo, dalies savivaldybių gyventojų jų vis dar negauna ilgiau nei dešimtmetį. Panevėžio rajone socialiai remtiniems asmenims tenka ilgokai laukti, kol galės apsigyventi socialiniame būste. Per metus Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyrių pasiekia bent iki 40 prašymų socialiniam būstui gauti.

Į Panevėžio rajone esantį lūšnyną investuos pusketvirto milijono: gyventojai piktinasi.<br>Živilės Večiorkutės nuotr.
Į Panevėžio rajone esantį lūšnyną investuos pusketvirto milijono: gyventojai piktinasi.<br>Živilės Večiorkutės nuotr.
Į Panevėžio rajone esantį lūšnyną investuos pusketvirto milijono: gyventojai piktinasi.<br>Živilės Večiorkutės nuotr.
Į Panevėžio rajone esantį lūšnyną investuos pusketvirto milijono: gyventojai piktinasi.<br>Živilės Večiorkutės nuotr.
Į Panevėžio rajone esantį lūšnyną investuos pusketvirto milijono: gyventojai piktinasi.<br>Živilės Večiorkutės nuotr.
Į Panevėžio rajone esantį lūšnyną investuos pusketvirto milijono: gyventojai piktinasi.<br>Živilės Večiorkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Raimonda Mikučionytė

Jun 18, 2024, 10:24 AM

Bando spręsti problemas

Panevėžio rajono valdžia bando spręsti socialinio būsto klausimą – perka jau įrengtus būstus, renovuoja senus pastatus. Panevėžio rajono meras Antanas Pocius aiškino, kad bandys Krekenavos seniūnijoje, Naujarodžiuose, renovuoti trijų aukštų pastatą už daugiau kaip 3 mln. eurų, bet jam labai keista, jog šis procesas sukėlė ažiotažą.

„Eilė pailgėja arba sutrumpėja ir tai jau tęsiasi dešimtmečius. Tai galima sakyti, jog yra problema. Dabar socialinio būsto eilėje laukia, berods, per 100 žmonių. Tačiau galima pasakyti, kad judėjimas yra šioks toks – per metus butais aprūpiname 12–13 žmonių arba šeimų. Tai natūralus procesas – nuperkami butai, turintieji socialinius būstus miršta arba išsikelia gyventi kitur. Tuomet būstas atitenka kitam eilėje stovinčiam asmeniui. Vyksta natūralus judėjimas“, – aiškino rajono meras.

Gauna europines lėšas

Pasiteiravus, kaip yra su daugiabučio ir nudrengto namo renovacija Naujarodžiuose, rajono meras patvirtino, kad procesas įvyks.

„Nėra čia jokios problemos. Jau nebegalime suremontuoti Savivaldybei priklausančio socialinio būsto? Šiam pastatui remontuoti bus panaudotos Regionui skirtos lėšos. Šešios šalies savivaldybės pastatų renovacijai arba kitiems darbams atlikti gauna europines lėšas. Tvarkomi ne tik pastatai, bet įvedami vandentiekiai, sutvarkomos nuotekos.

Taip pat į tą sferą patenka socialinio būsto įrengimas. Todėl Naujarodžiuose socialinis būstas ir bus tvarkomas už regionines lėšas. Beje, už regionines lėšas buvo įrengti du butai žmonėms su negalia bei įrengti du grupiniai gyvenimo namai, kuriuose apgyvendinta po 10 žmonių“, – pasakojo A. Pocius ir teigė, kad už regionines lėšas galima išspręsti nemažai socialinių problemų.

Sumos paaiškės paruošus projektą

Pasak Panevėžio rajono mero, suremontavus socialinį pastatą, jame bus įrengti 20 butų.

„Tačiau dabar sunku pasakyti, kiek iš tikrųjų socialinio būsto renovacijai bus panaudota lėšų. Kol kas visas projektas – popierinis. Jame parašyta, kad bus įrengta 20 butų, o pastato renovacijai bus išleista per 3 mln. eurų. Viskas paaiškės, kai bus parengtas projektas ir paskelbti viešieji pirkimai. Tada ir galėsime pasakyti, kiek pinigų reikės.

Kita vertus, suremontavus Naujarodžiuose pastatą, nemanau, kad būstų nuoma bus labai brangi. Kodėl visi įsivaizduoja, kad tai bus prabangūs butai? Viską diktuoja rinka, o be to, brangiausia socialinio būsto nuoma yra Panevėžio priemiesčiuose“, – kalbėjo A. Pocius ir teigė, kad pastato renovacija Naujarodžiuose prasidės po poros metų – 2026 metais.

Laukiančiųjų eilė nuolat kinta

Panevėžio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Gaidytė pasakojo, kad nuomojami Savivaldybei priklausantys butai ir suteikiami socialiniai būstai.

„Panevėžio rajone socialinio būsto šiandien eilėje laukia 119 žmonių. Tie skaičiai laukiančių socialinio būsto nuolat kinta. Tiksliausi skaičiai – rugsėjo mėnesio pradžioje, kuomet prašantieji deklaruoja pajamas ir turtą.

Tuomet liks laukiančiųjų būsto iki 110. Per metus gauname socialiniam būstui gauti iki 40 prašymų, o per mėnesį jų būna nuo 3 iki 4. Paskyrus būstą, iš eilės išbraukiami, bet pasipildo kito žmogaus prašymu. Todėl ir sakau, kad laukiančiųjų socialinio būsto eilė nuolat kinta“, – pasakojo L. Gaidytė.

Nuomos kainos skirtingos

Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė paaiškino, kad socialinio būsto nuomos kainos nėra vienodos – jos skiriasi.

„Socialinio būsto nuoma apskaičiuojama pagal formulę ir priklauso nuo vietovės, kurioje tas būstas yra. Registrų centras yra patvirtinęs koeficientą – jis turi įtakos būsto nuomos kainai. Didžiausios būsto kainos – Velžio, Panevėžio seniūnijose. Jos arčiausiai miesto. Tos seniūnijos, kurios nutolusios nuo miesto, nuomos kainos mažėja.

Kainos labai svyruoja: 15, 38, 6, 5, 10, 20, 37 eurai. Mažiausia nuoma būtų už 1,36 euro, o Dembavoje būtų 40,88, 43,50 euro. Tačiau yra socialinių būstų, kurių nuoma siekia iki 80 eurų, nes būstų nuomos kainos perskaičiuojamos. Paskutinį kartą jos buvo perskaičiuotos 2022 m. spalio 1 d. Kitas perskaičiavimas vyks 2025 metais“, – pristatė socialinio būsto kainas L. Gaidytė ir pasakė, kokios nuomos kainos nustatytos Upytėje, kur 2019 metais buvo renovuotas 8 būtų namas.

„Kainos lyg ir nėra didelės, bet socialiais remtiniems kiekvienas euras brangus. Nuomos kainos svyruoja nuo 13,95 euro iki 18,92 euro. Tačiau tos nuomos kainos mums atrodo nedidelės, nes tų žmonių pajamos nėra didelės. Juk reikia mokėti nuomos mokestį, mokėti už komunalines paslaugas. Išgyventi iš socialinių išmokų – sudėtinga“, – svarstė L. Gaidytė.

Paklausūs vieno kambario butai

Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės, didžiausia socialinio būsto paklausa – vieno kambario butai.

„Labai įvairiai tenka laukti, kol bus pasiūlytas socialinis būstas. Paklausiausi – vieno kambario butai. Šeimoms, kurioms reikia didesnio buto, atsilaisvina greičiau, o vieno kambario butų reikia vienišiems arba išsiskyrusiems asmenims. Tokių yra nemažai, todėl vieno kambario butai – paklausiausi“, – sakė L. Gaidytė.

„Daugiausia – 32 – socialiniai būstai išnuomoti Velžio seniūnijoje, Ramygalos – 19, Krekenavos – 17, Naujamiesčio – 13. Šiaip žmonės kantriai laukia savo eilės gauti socialinį būstą, bet yra tokių, kurie patyrė skyrybas ir jam reikia buto čia ir dabar. Be to, socialinio būsto dažniausiai laukia tie, kurie neturi darbo, gauna socialinę pašalpą arba neįgalumo išmoką. Tų asmenų pajamos nedidelės, o įsigyti buto neišgali“, – pasakojo L. Gaidytė ir teigė, kad rajonas stengiasi spręsti socialinio būsto problemas.

Nori buto priemiestyje

Panevėžio rajono savivaldybės specialistė aiškino, kad esant poreikiui asmeniui metams suteikiamas ir išnuomojamas būstas vieneriems metams.

„Kita vertus, kai tik ateina eilė gauti socialinį būstą, norintieji jį gauti ne visada sutinka į tą butą įsikelti. Tai tas netinka, tai anas. Be to, visi yra susirašę, kokio būsto norėtų, kur jis turėtų būti. Dažniausiai nori, kad butas būtų Dembavoje, Vaivaduose, Velžyje, Pažagieniuose, Berčiūnuose.

Nori gyventi kuo arčiau Panevėžio miesto. Priemiesčio gyvenvietėse ne tiek daug turime socialinių būstų, bet, kai tik atsilaisvina, iškart siūlome. Beje, Savivaldybei priklausančius butus, kuriuos galima parduoti, per metus pavyksta parduoti nuo 3 iki 5 butų“, – sakė L. Gaidytė.

Kaina turi būti adekvati

Panevėžio rajono savivaldybės tarybos opozicijos narys Petras Nevulis teigė, kad nėra nusistatęs prieš nugyventų pastatų renovacijas.

„Tegu remontuoja Naujarodžių pastatą, kitoje rajono gyvenvietėje irgi gali renovuoti ir pastatus paversti socialiniais būstais. Nesu prieš remontus nusistatęs, bet pastatų renovacija turi turėti atitinkamą kainą. Šita kaina, kuri dabar pasakyta – 3,5 mln. eurų – nereali.

Už tuos milijonus galima nupirkti visą Naujarodžių kaimą ir išremontuoti visus kaimo namus. Reikia tvarkyti pastatus vaiduoklius, bet žinoti kainos ribas. Kita vertus, už šitą pinigų sumą Dembavoje galima nupirkti 70 butų, o čia – Naujarodžiuose suremontuos tik 20 butų. Kosmosas kažkoks“, – įvertino būsimo pastato renovaciją P. Nevulis.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.