Įsigaliojo kai kurie statybos techninių reglamentų pakeitimai: ką būtina žinoti planuojantiems statybas

Įsigaliojus statybos techninių reglamentų (STR) „Pastatų atitvaros. Sienos, stogai, langai ir išorinės įėjimo durys“ ir „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ pakeitimams, projektuotojai galės naudoti daugiau vėdinamų termoizoliacinių sistemų sprendinių.

Projektuotojai galės naudoti daugiau vėdinamų termoizoliacinių sistemų sprendinių.<br>Aplinkos ministerijos nuotr.
Projektuotojai galės naudoti daugiau vėdinamų termoizoliacinių sistemų sprendinių.<br>Aplinkos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2024, 9:31 AM, atnaujinta Feb 9, 2024, 9:42 AM

Iki šiol STR „Pastatų atitvaros. Sienos, stogai, langai ir išorinės įėjimo durys“ buvo numatyta, kad pastatų projektavimui ir statybai galima naudoti tik turinčias nacionalinį techninį įvertinimą ar Europos techninį įvertinimą vėdinamas termoizoliacines sistemas, tačiau rinkoje vis dar nėra pakankamai tokius techninius įvertinimus turinčių vėdinamų sistemų komplektų.

Dabar priimti pakeitimai leis išplėsti galimybes projektuojant ir statant pastatus naudoti ne tik nacionalinį ar Europos techninį įvertinimą turinčias vėdinamas sistemas. Užtikrinant sprendinių atitiktį esminiams statinio reikalavimams, bus leidžiama naudoti ES rinkoje esančius sprendinius, kai Europos techninis įvertinamas ar nacionalinis techninis įvertinimas yra parengtas vėdinamos sistemos daliai – išorės apdailai, sistemos karkasui ir tam tikriems tvirtinimo elementams kaip komplektui. Taip pat sudarytos sąlygos projektuotojams kurti ir naudoti statyboje inovatyvius vėdinamų sistemų sprendinius, atlikus būtinus bandymus ir užtikrinus sprendinių kokybę.

Be to, patikslintos statybos techninio reglamento STR 1.04.04:2017 „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ nuostatos dėl atvejų, kai, pakeitus projekto sprendinius, neprivaloma rengti naujos laidos projekto ar projekto sprendinių dokumentų, nustatant aiškesnį ir nuoseklesnį reglamentavimą.

Pataisose numatyta, kad šių dokumentų rengti neprivaloma, kai, esant statybos techninio reglamento „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ nustatytoms sąlygoms, keičiama statinio vieta žemės sklype (teritorijoje) iki 0,2 m (šiuo metu – iki 1 m). Ši nuostata įsigalios nuo š. m. gegužės 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.