Parlamentaras neabejoja: teritorijų planavimas turėtų būti žymiai aiškesnis, ir pasakė, kas tuomet keistųsi

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys Kasparas Adomaitis siūlo, kad teritorijų planavimo dokumentuose atsirastų daugiau vizualizacijos. Teritorijų planavimas, jo nuomone, turėtų būti žymiai aiškesnis, vizualesnis.

Vilniaus oro uosto naujojo išvykimo terminalo statybos pradžios pristatymas.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Vilniaus oro uosto naujojo išvykimo terminalo statybos pradžios pristatymas.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Paupio rajonas Vilniuje.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Paupio rajonas Vilniuje.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Kasparas Adomaitis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Kasparas Adomaitis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska

Nov 30, 2023, 1:08 PM

Pasiūlymus Teritorijų planavimo įstatymo pakeitimo projektui įregistravęs Seimo Laisvės frakcijos narys K. Adomaitis siūlo „vizualizuoti teritorijos tūrines ir erdvines kompozicijas“, nes taip visuomenei būtų daug paprasčiau suvokti, kas bus statoma ir išsakyti lūkesčius, kai sprendiniai dar gali būti koreguojami.

„Teritorijų planavimo tikslai turėtų būti pristatomi erdviškai – abstrakčiais erdviniais tūriais, kartu vaizduojant ir bent artimiausią kontekstą. Šio pasiūlymo tikslas – susieti teritorijų planavimo procesą su erdviniu projektavimu tiesiogiai, teritorijų planavimą padaryti žymiai aiškesnį, vizualesnį, skaičius ir nuspalvintus plotus paverčiant tūriais, grįžti prie bendrųjų miestovaizdžio kūrimo principų, atsisakant taškinio projektavimo principo. Visuomenei taip žymiai lengviau suvokti, kas bus statoma ir išsakyti lūkesčius tame etape, kai dar nėra įdėta per daug darbo ir sprendiniai gali būti koreguojami. Tokiu būdu pateikiant informaciją, sumažėtų galimas atotrūkis tarp to kas bus pastatyta ir visiškai abstraktaus teritorijų planavimo skaičiais ir užštrichuotais plotais“, – sako jis.

Jo nuomone, tai padėtų sumažinti ir galimą atotrūkį tarp skirtingų specialistų vizijų, procesui suteiktų itin trūkstamo nuoseklumo.

Informaciniuose stenduose siūlo pateikti informaciją apie teritorijų planavimą

Seimo nario K. Adomaičio nuomone, būtina plėsti informacijos apie planuojamas statybas pateikimo būdų ratą, įtraukiant informacinius stendus žemės sklype ar teritorijoje.

Jei Seimas pritartų jo pasiūlymui, tokiuose įrengtuose stenduose aplinkos ministro nustatyta tvarka būtų „informuojama apie rengiamus, koreguojamus ar keičiamus teritorijų planavimo dokumentus.“

Seimo nario nuomone, informacinis stendas – viena paprasčiausių, tačiau efektyviausių priemonių visuomenės informavimui.

„Stendas, kaip priemonė visuomenės informavimui, yra geriausiai matomas aplinkinių gyventojų, teritorijoje besilankančių ar dažnai pro ją praeinančių žmonių“, – sako K. Adomaitis.

Šiuo metu, pagal galiojanti teisinį reglamentavimą, viena iš numatomų informavimo priemonių – skelbimų lentos seniūnijose.

Gyventojai labai retai lankosi seniūnijose, tad toks informavimo būdas yra nepakankamas. Visuomenė tokiu atveju praranda galimybę būti informuota bei teikti pasiūlymus dėl teritorijų planavimo dokumentų. Atsižvelgiant į tai, siūloma įtvirtinti papildomą informacijos pateikimo būdą – informacinius stendus žemės sklype ar bet kuriame viename žemės sklype, kai planuojama statyti keliuose žemės sklypuose, ar teritorijoje, kai žemės sklypas nesuformuotas“, – sako K. Adomaitis.

Pasiūlymas leistų gyventojams labiau įsitraukti į statybų reikalus

K. Adomaičio nuomone, suinteresuotai visuomenės daliai, dalyvaujančiai teritorijų planavimo svarstyme, turi būti suteikta teisė susipažinti ir pakartotinai teikti pasiūlymus dėl po viešo svarstymo pakeistų teritorijų planavimo dokumento sprendinių.

„Anksčiau ar vėliau, miesto vystymasis ir pokyčiai paliečia kiekvieną iš mūsų, tad labai svarbu gyventojams užtikrinti galimybę dalyvauti ir išsakyti savo nuomonę, kas rūpi jų gyvenamojoje aplinkoje“, – sako K. Adomaitis.

Įstatyme jis taip pat siūlo numatyti, kad statytojas, norėdamas gauti specialiuosius reikalavimus (tam tikrus architektūros, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos reikalavimus), turėtų privalomai pateikti suinteresuotos bendruomenės pasiūlymus, kuriuos vertintų savivaldybės vyriausiasis architektas.

Tai reiškia, anot pasiūlymo autoriaus, kad vystytojui reikėtų organizuoti susitikimus su visuomene ir išgirsti jos siūlymus.

„Pateikiau pasiūlymus, padėsiančius gyventojams labiau įsitraukti į statybų reikalus jų kaimynystėje ir būti labiau išgirstiems. Urbanistikos ir architektūros autoritetai jau ne vieną dešimtmetį akcentuoja ir žmogiškojo mastelio svarbą, siekiant sukurti gyvybingus miestus, kuriuose gera judėti ir būti.

O kaip kitaip atsižvelgti į žmogiškąjį mastelį, jei ne tiesiogiai paklausus – ko reikia gyventojams? Čia, planuojant ir užstatant miestus, didžiulis vaidmuo tenka dialogui su bendruomenėms – pradedant nuo želdynų išsaugojimo, parkingo, sporto aikštelių, įvažiavimų į kiemus, baigiant vietomis konteineriams“, – teigia Laisvės frakcijos narys K. Adomaitis.

Seime svarstomas Teritorijų planavimo ir Statybų įstatymų pataisas inicijavo Aplinkos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.