Nuomotojai netrukus gaus pirmąsias sąskaitas už šildymą: šiuose namuose įsikūrę išties nustebs

Ar gautos pirmosios sąskaitos už šildymą gali pakoreguoti butų nuomos kainas? Nekilnojamojo turto (NT) brokeriai Justas Pranskaitis, Mantas Sladkevičius, Arūnas Pranevičius NT tinklalaidėje „NT tiesiogiai“ diskutavo, jog taip, tačiau ne visur vienodai: tikėtina, kad gerų žinių iš nuomotojų gali sulaukti senos statybos butų nuomininkai.

Ar gautos pirmosios sąskaitos už šildymą gali pakoreguoti butų nuomos kainas?<br>Lrytas.lt montažas
Ar gautos pirmosios sąskaitos už šildymą gali pakoreguoti butų nuomos kainas?<br>Lrytas.lt montažas
Nekilnojamojo turto (NT) brokeriai Justas Pranskaitis, Mantas Sladkevičius, Arūnas Pranevičius NT tinklalaidėje „NT tiesiogiai“ kalbėjo, jog taip, tačiau ne visur vienodai: tikėtina, kad gerų žinių iš nuomotojų gali sulaukti senos statybos butų nuomininkai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nekilnojamojo turto (NT) brokeriai Justas Pranskaitis, Mantas Sladkevičius, Arūnas Pranevičius NT tinklalaidėje „NT tiesiogiai“ kalbėjo, jog taip, tačiau ne visur vienodai: tikėtina, kad gerų žinių iš nuomotojų gali sulaukti senos statybos butų nuomininkai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ar gautos pirmosios sąskaitos už šildymą gali pakoreguoti butų nuomos kainas?<br>M.Patašiaus nuotr.
Ar gautos pirmosios sąskaitos už šildymą gali pakoreguoti butų nuomos kainas?<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tinklalaidė „NT tiesiogiai“

Oct 20, 2022, 9:06 PM, atnaujinta Oct 20, 2022, 9:38 PM

Rinktis jau yra iš ko

Elektros, šildymo kainos pastaruoju metu itin svarbi tema. Anot NT brokerių, jei anksčiau klausimai apie mokesčius už šildymą ar elektrą būdavo vienas paskutinių aptariamų, dabar vienas pirmųjų. Prieš nuomodamiesi ar pirkdami būstą žmonės kone visuomet pasiteirauja, kiek kainuos visi komunaliniai mokesčiai.

Taip pat klausia, kiek buvo mokama už elektrą arba, ar pasirašyta sutartis su elektros tiekėju. Brokeriai pataria to neklausti, nes naujasis savininkas turės persirašyti sutartį su elektros tiekėju, tik jau kitomis sąlygomis.

Vasaros pradžioje buvo kalbama apie vos kelis šimtus butų nuomai sostinėje, neišskiriant senos ir naujos statybos. Šiuo metu nuomos rinkoje – apie 1800 butų.

„Manau, kad viena dalis žmonių laikė butus, nenuomojo jų, tačiau kartais apsistodavo patys. Žinau žmonių, kurie turi butą Vilniuje, gyvena užmiestyje ar net Klaipėdoje, atvažiuoja į sostinę kas mėnesį ar du. Buto nenuomoja, mano nugyvens. Visgi pamatę, kiek kainuoja šildymas, komunaliniai mokesčiai, galbūt, apsisprendė, visgi, geriau butą išnuomoti. Dar kitas segmentas – vadinamieji „kosmonautai“, būstus pardavinėję didžiulėmis kainomis, galiausiai nusprendę: jei niekas neperka, gal išnuomoti“, – kalbėjo Mantas Sladkevičius.

A. Pranevičius pridėjo, kad, galbūt, ir investuotojai, pirkę butus pardavimui, įrengę juos, nusprendė, kad nėra, ką dabar pirkti, arba nesinori to daryti kainoms išaugus, tad nutarė turimą butą laikinai nuomoti ir stebėti, kas rinkoje vyks toliau. Jei pasitaikys patrauklus NT projektas, galės rezervuoti butą, o turimą, galbūt, parduoti.

J. Pranskaitis mano, kad rugsėjį daug nuomos sutarčių baigiasi ir prasideda, matydami, kas vyksta rinkoje, nuomotojai tiesiog nepratęsę sutarčių senosiomis kainomis, jas pakėlė tiek, kad nuomininkai nebesutiko mokėti toliau.

„Jei prieš trejus metus už dviejų kambarių buto nuomą Šnipiškėse, Linkmenų gatvėje, mokėjo 450–500 eurų, dabar nuomos kaina ten 800–900 eurų. Jei ateina savininkas, sako: „situacija tokia, pakilo kainos, siūlau 700 eurų“, žmogui šokas, jis nebetęsia sutarties, atsisako mokėti, ieško pigesnės nuomos. Išeina ir pamato rinkoje, kad kažko pigesnio nėra, arba nuomojasi prastesnį butą: senesnės statybos, toliau nuo centro“, – kalbėjo A. Pranevičius.

Aukštos nuomos kainos paspartino žmonių apsisprendimą pirkti būstą, o ne nuomotis.

Nuomos kainas koregavo ir karas Ukrainoje

Prasidėjus karui Ukrainoje, kovo ir balandžio mėnesiais, į Lietuvą atvyko daug žmonių iš Ukrainos. Šiuo metu nemažai jų po truputį grįžta atgal, kai kurie lietuviai buvo užleidę butus ukrainiečiams gyventi nemokamai arba už simbolinę kainą. Kažkas, galbūt, nuomojo rinkos kainomis. Dabar, ukrainiečiams išvažiuojant, butai lieka tušti.

Butų nuo 2010 metų statybos nuomos rinkoje daug mažiau nei senesnės statybos butų. Taigi, turintys nenaudojamus butus, artėjant žiemai stengiasi juos išnuomoti, kad nereikėtų mokėti didžiulių sumų už senos statybos butą.

Nuomininkai supranta, kad už senos statybos mokėtų 500–600 eurų, naujos statybos 800 eurų, bet komunaliniai mokesčiai senos statybos bute bus kone dviem šimtais eurų didesni senos statybos. Tad skaičiuoja: geriau nuomotis naujos statybos butą, nes praktiškai šešis mėnesius, kuomet reikia mokėti už šildymą, nuomos skirtumas nedidelis, bet to, gyvenant naujos statybos bute, kitoks komfortas.

Komunaliniai mokesčiai šį sezoną bus dideli, bene didžiausi per dešimtmetį. Ar tai atsilieps nuomos kainoms? NT brokeriai diskutavo, kad yra tikimybė, kad gali mažėti senos statybos, seniai remonto nemačiusių, butų nuoma. Naujos statybos butų nuoma pigti neturėtų, nuomos kainos turėtų išlikti stabilios.

Rekordinių sumų, už kurias pavasarį pavyko išnuomoti butus, taip pat neturėtų likti. „Manau, daug butų vis dar nenuomojami. Savininkams gavus pirmąsias sąskaitas už šildymą, elektrą, ir pamačius, kokios jos, nemažai jų pradės mažinti senos statybos butų nuomos kainas, jos kažkiek koreguosis. Nauja statybos butų nuomos kainos neturėtų keistis, bet neturėtų ir kilti, nes pikas jau pasiektas. Nors atrodė, kad pikas pasiektas dar vasarą, tačiau kainos dar labiau koreguotos ir rudenį“, – kalbėjo M. Sladkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.