Specialistai BETA seminarų metu atsako į klausimus apie renovaciją: kokių užklausų apie finansus sulaukia dažniausiai?

Norėdama išsklaidyti žmonių abejones apie daugiabučių renovaciją Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) kasmet rengia specialius seminarus. Jų metu specialistai atsako į gyventojams kylančius klausimus ir suteikia naujausią informaciją apie būstų atnaujinimą. Kokius klausimus, susijusius su renovacija ir finansais, žmonės užduoda dažniausiai?

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-23 12:02

Pasak BETA direktoriaus pavaduotojos Gintarės Burbienės, savivaldybių miestuose ir gyvenvietėse vykstantys seminarai yra dar viena BETA iniciatyva, kuria bandoma paskatinti žmones renovuoti savo gyvenamuosius namus.

„Nors modernizavimo procesai šalyje jau senokai įsibėgėję visu tempu, žmonėms vis dar stinga informacijos apie valstybės paramą ir kitus renovacijos aspektus. Todėl norėdami atsakyti į gyventojų klausimus ir papasakoti apie būsto atnaujinimo naudą – gerėjančią gyvenimo kokybę ar mažesnes šildymo sąskaitas – stengiamės prieiti arčiau žmonių. Šie seminarai – vienas geriausių būdų išgirsti žmonių nuogąstavimus ir paaiškinti viską nuo A iki Ž“, – sako G.Burbienė.

Rugsėjo ir spalio mėnesiais savivaldybėse vykstančių seminarų metu į gyventojų klausimus atsako ilgametę patirtį sukaupę specialistai. Į su finansais susijusius klausimus atsako ekonomistas, finansų ir ekonominių procesų valdymo vadovas, daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo (modernizavimo) ekspertas.

Teisinius klausimus aptaria Būsto rūmų teisininkas, turintis didelę patirtį daugiabučių namų valdymo, teisinių ginčų sprendimo, teisės aktų rengimo ir atstovavimo teismuose srityse, o į praktines, su kasdiene renovacija susijusias užklausas atsako inžinierius praktikas, turintis daugiametę patirtį statybos procesų valdymo ir konsultavimo srityje, techninės priežiūros vadovas, kompetentingas daugiabučių namų modernizavimo srityje.

Specialistai sudarė dažniausiai per seminarus užduodamų, su finansais susijusių klausimų atmintinę, su kuria BETA ir kviečia susipažinti.

Finansiniai klausimai

Iki kada bus teikiama parama renovacijai?

Tol, kol galios tai reglamentuojantys teisės aktai. Šiuo metu galiojantis kvietimas teikti paraiškas daugiabučių namų renovacijai pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą buvo pratęstas iki 2021 m. gruodžio 31 d.

Pagal kvietime numatytas sąlygas valstybės parama skiriama visoms daugiabučio namo renovacijos projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidoms padengti ir kompensuoti 30 proc. investicijų, tenkančių energiją taupančioms priemonėms įgyvendinti. Papildomai teikiama 100 proc. parama mažas pajamas turintiems gyventojams, padengiant visas jiems tenkančias išlaidas, susijusias su namo renovacijos projekto įgyvendinimu. Kvietime taip pat nustatytas reikalavimas didesniuose kaip 1500 m2 ploto daugiabučiuose, esant techninėms galimybėms, įrengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo reikmėms.

Pas mus name yra piktybinių skolininkų, todėl negauname banko finansavimo. Kaip spręsti šią problemą? Kokias gyventojų skolas vertina finansuotojas?

Įvairiose savivaldybėse ši problema sprendžiama pagal konkrečią situaciją: kalbama individualiai su kiekvienu skolininku, aiškinamasi, kaip geriausiu būdu sumažinti skolininkų skaičių. Kai kurios savivaldybės savo sprendimu padengia šias skolas.

Finansuotojas paprastai vertina tik skolas komunalinių paslaugų teikėjams. Kitos buto savininko skolos (pvz., lizingų sutartys, kreditas būstui įsigyti ar kt. paskolos) nėra vertinamos. Todėl tie skolininkai kredito gavimui įtakos neturės.

Ar galima gauti valstybės paramą, jeigu bute užregistruota įmonė?

Valstybės parama asmenims, vykdantiems ūkinę veiklą, teikiama vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais ir Vyriausybės nustatyta tvarka. Jeigu name yra ūkinę-ekonominę veiklą vykdančių savininkų, kuriems leidžiama suteikti lengvatinę paskolą, veiklos subjektas privalo pateikti projekto administratoriui deklaraciją apie vykdomą ūkinę-ekonominę veiklą. Pateikus deklaraciją ir joje nurodžius teisingą informaciją ūkio subjektui teikiama valstybės parama.

Ar teisės aktuose yra numatytas statybos kainos indeksavimas? Kas gali pakonsultuoti gyventojus apie galimas išlaidas prieš priimant sprendimą dėl renovacijos?

Ne. Šiuo metu galiojantys teisės aktai numato, kad investicijos negali viršyti Investicijų plane patvirtintinos sumos. Jei situacija rinkoje verčia padidinti minėtą sumą, kito kelio, kaip Investicijų plano korekcija, nėra.

Gyventojus pakonsultuoti gali Investicijų plano rengėjas. Jis atsako į klausimą, kiek maksimaliai kainuos numatomos įgyvendinti priemonės. Tik turėdami šią informaciją gyventojai priima galutinį sprendimą.

Kviečia dalyvauti seminaruose

BETA ragina visus šalies gyventojus informaciją apie būsto modernizavimą išgirsti iš pirmų lūpų skirtinguose savivaldybių miestuose vykstančių seminarų metu. Pasitikrinti, ar jūsų gyvenvietėje artimiausiu metu yra numatomas seminaras, galite internetiniame BETA puslapyje www.betalt.lt. (Užs. Nr. 21B222-17)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.