Kaunas nesnaudžia: rugsėjį pasitiks ypatingai – net 20 mokyklų jų auklėtiniai nepažins

Kauno pedagogai nusiteikę dirbti ne nuotoliniu būdu. Nemažai mokyklų remontuojamos ir jau šį rugsėjį moksleivius pakvies atsinaujinusios.

Atnaujinamas „Saulės“ gimnazijos priestato, kuriame yra sporto, aktų salės ir gamtos mokslų laboratorijos, fasadas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atnaujinamas „Saulės“ gimnazijos priestato, kuriame yra sporto, aktų salės ir gamtos mokslų laboratorijos, fasadas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija atnaujiną savo fasadą. Planuojama, kad darbai bus baigti dar šiais metais.
S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija atnaujiną savo fasadą. Planuojama, kad darbai bus baigti dar šiais metais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 8:32 AM, atnaujinta Jul 29, 2021, 8:40 PM

Iki mokslo metų pradžios likus geram mėnesiui 20-yje Kauno mokyklų ir gimnazijų vyksta remonto darbai, daugiausia atnaujinami pastatų fasadai, bet kai kuriose atliekami ir dideli vidaus patalpų remonto darbai.

Savivaldybė rado išeitį, kaip panaudoti ir pastaruoju metu nuolatinių šeimininkų neturėjusios buvusios S.Lozoraičio pagrindinės mokyklos patalpas. Jose kuriasi nauja progimnazija.

Mokyklų vadovai tikino, kad kai kurie remonto darbai iki rugsėjo 1-osios bus baigti, o tie, kurie truks ilgiau, mokiniams ir pedagogams netrukdys.

Patalpos nebebus tuščios

Artėjančiais mokslo metais Kaune pradės veikti nauja mokykla – Suzukio pradinės mokyklos bendruomenė pasiekė, kad būtų įsteigta ir progimnazija. Mokyklos direktorė Dėja Aukštkalnytė pasakojo, kad pradinukai mokėsi ir liks mokytis patalpose, esančiose Šiaurės prospekte. Miesto savivaldybė naujai progimnazijai skyrė patalpas Vilijampolėje, A.Stulginskio gatvėje.

„Sovietmečiu tai buvo 12-oji vidurinė mokykla. Vėliau – S.Lozoraičio pagrindinė mokykla. Po kurio laiko ji buvo prijungta prie J. ir P.Vileišių mokyklos-daugiafunkcio centro, bet jam šių patalpų nereikėjo ir pastatas stovėjo tuščias. Pastaruoju metu ten kurį laiką mokėsi Maironio gimnazijos mokiniai, nes toje gimnazijoje vyko remonto darbai. Šiems išsikrausčius pastatas buvo perleistas mums“, – pasakojo D.Aukštkalnytė.

1956 metais statyta mokykla buvo remontuota, sudėti nauji langai, atnaujintas šilumos mazgas.

„Nuo birželio prasidėjo mokyklos pagrindinio pastato pirmojo aukšto ir dviejų flygelių remonto darbai. Remontuojamos klasės, koridoriai, holas. Tikimės, kad didžioji darbų dalis bus baigta iki rudens“, – vylėsi D.Aukštkalnytė.

Atnaujina priestato fasadą

Birželį, vos pasibaigus abitūros egzaminams, statybininkai ėmė darbuotis ir Savanorių prospekte esančioje „Saulės“ gimnazijoje. Šis istorinis pastatas turi sovietmečiu pastatytą priestatą. Būtent jo fasadą darbininkai šiltina ir po šių darbų jį ir atnaujins.

Gimnazijos direktorė Sonata Drazdavičienė sakė, kad priestato fasadas jau buvo gerokai apsilaupęs, todėl jį nuspręsta atnaujinti. Darbai, kurie prasidėjo birželio viduryje, turėtų užtrukti iki kitų metų pradžios.

„Priestate yra sporto ir aktų salės, taip pat gamtos mokslams skirtos laboratorijos ir klasės. Remonto darbai mokymo procesui priestate netrukdys“, – tikino direktorė.

Kai baigsis priestato fasado atnaujinimo darbai, bus naujinamos pagrindinio istorinio pastato, pastatyto 1912–1913 metais, lauko sienos.

S.Drazdavičienė džiaugėsi, kad šio pastato fasado sienos yra gana geros būklės, bet jas reikės nušveisti ir restauruoti kai kurias plytas.

Įrengs ir specialų apšvietimą

Didžiuliai atnaujinimo darbai vyksta S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijoje, esančioje Vytauto prospekto ir Miško gatvių sankirtoje. Atnaujinamas visas tarpukariu pastatytos šios mokymo įstaigos fasadas.

Gimnazijos direktorės pavaduotoja Raimonda Kersnauskienė pranešė, kad darbai pradėti šių metų balandžio mėnesį, baigti juos planuojama dar šiais metais.

„Pastatas turi Kauno tarpukario pastatų architektūrai būdingų neobaroko ir klasicizmo bruožų. Visi vertingieji architektūros elementai bus išsaugoti. Fasadų atnaujinimo darbai suderinti su paveldosaugininkais“, – pasakojo direktorės pavaduotoja.

Taip pat bus įrengtas pastato architektūrinis apšvietimas – fasadą puošiantys architektūros elementai pasitelkus šviesas bus išryškinti.

Gimnazijos pastato fasadų dalies – atikų ir parapetų tvarkybos darbai buvo atlikti prieš kurį laiką.

R.Kersnauskienė teigė, kad remonto darbai ugdymo procesui įtakos neturės.

Investuos pusšešto milijono

Kauno savivaldybės Bendrųjų reikalų skyriaus Pastatų tvarkymo poskyrio vedėja Ausma Alešiūnienė atskleidė, kad miesto mokyklose atliekami įvairūs darbai – tvarkomi fasadai, šiltinami pastatų stogai, klojamos trinkelės. Kai kuriose vyksta ir vidaus apdailos, nuotekų sistemų tvarkymo darbai.

„Pavyzdžiui, Kauno jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centre vyksta pastato modernizavimo darbai – remontuojamas fasadas ir vidaus patalpos, inžinerinės sistemos, įrengiama universali sporto aikštelė, tvora“, – aiškino A.Alešiūnienė.

Šiais metais remonto darbų nėra daugiau nei ankstesniais metais.

Švietimo įstaigų remontui skirta 5,6 mln. eurų. Didžioji dalis darbų finansuojama savivaldybės lėšomis.

Dainavos pagrindinės mokyklos, Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjaus bei Kovo 11-osios gimnazijos remonto darbai iš dalies finansuojami valstybės lėšomis.

Maironio gimnazijos atnaujinimo darbai finansuojami tik iš valstybės biudžeto, Kauno 1-oji muzikos mokykla – Europos Sąjungos ir savivaldybės lėšomis.

Šiuo metu remontuojamos ugdymo įstaigos

Kauno mokykla-darželis „Šviesa“

Montesori mokykla-darželis „Žiburėlis“

Suzukio pradinė mokykla

„Varpelio“ pradinė mokykla

Žaliakalnio progimnazija

Dainavos pagrindinė mokykla

Šv.Kazimiero progimnazija

J.Urbšio pagrindinė mokykla

B.Brazdžionio mokykla-daugiafunkcis centras

„Nemuno“ mokykla-daugiafunkcis centras

Kauno jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centras

J.Basanavičiaus gimnazija

S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija

Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjus

Kovo 11-osios gimnazija

Maironio gimnazija

Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazija

„Saulės“ gimnazija

Kauno specialioji mokykla

Kauno 1-oji muzikos mokykla

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.