Vilniečiai nebežino, ko griebtis: vos 10 metrų po jų langais įsikūrusi automobilių taisykla – nepajudinama

Ketverius metus Rugių gatvės gyventojai kovoja, kad prie daugiabučių prigludęs baisiai atrodantis garažas, kuriame nuo ryto iki vakaro remontuojami automobiliai, būtų iškeldintas arba bent sutvarkytas.

Rugių gatvės gyventojai pro langus mato pasigėrėjimo nekeliančius vaizdus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rugių gatvės gyventojai pro langus mato pasigėrėjimo nekeliančius vaizdus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2021, 3:25 PM, atnaujinta Jul 26, 2021, 8:42 AM

Avarinės būklės statinys, kurio stogas uždengtas polietileno plėvele, prispausta plytgaliais ir mediniais europadėklais. Tokį vaizdą kiekvieną dieną mato Rugių gatvės 2-ojo ir 4-ojo namų gyventojai.

Bet blogiausia, kad tame apšiurusiame garaže remontuojami automobiliai, vyksta suvirinimo darbai. O jeigu pastatas, kuris yra vos 10 metrų nuo daugiabučių, užsiliepsnos? Juk darbų saugos garažininkai nepaiso.

Tačiau valdžios įstaigos gyventojams į pagalbą neskuba – siuntinėja jų prašymus padėti viena kitai. Rugių gatvėje gyvenantys vilniečiai sakė, kad problemos nematytų, jeigu pro jų langus matomas statinys būtų tvarkingas, o jame, kaip buvo numatyta, veiktų kirpykla ar odontologijos klinika.

Vadovui skyrė nuobaudą

Rugių gatvės gyventojų skundai keliavo į daugybę institucijų. Jie rašė buvusiems premjerui Sauliui Skverneliui, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, buvusiam merui Juozui Imbrasui ir dabartiniam sostinės vadovui Remigijui Šimašiui.

Negana to, prie apgriuvusio pastato buvo atvežti ir keli jūriniai konteineriai, sustatyti vienas ant kito. Taip pat buvo pastatyta medinė stoginė, kuri perkrypo.

„Iki šios dienos jokių pokyčių gerinant pastato būklę neįvyko, ji vis prastėja, o veikla ir toliau vykdoma“, – pasakojo garažo kaimynė Aušra Dambrauskienė.

Garaže registruota bendrovė „ATN Bus Rent“, su kurios vadovu Vladimiru Zibrovu nekart kalbėta dėl aplinkos tvarkymo. Gyventojai iš jo net neišgirdo pažadų, kad kada nors padėtis pasikeis.

Birželį pastatą tikrino priešgaisrinės saugos specialistai. Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Evaldas Tamašauskas informavo, kad vadovui buvo surašytas nurodymas ir skirta administracinė nuobauda. Jam nurodytas terminas, iki kada pašalinti trūkumus.

Konteineriai – neįdomūs

Gyventojams kilo abejonių ir dėl automobilių serviso veiklos legalumo – juk pastatas registruotas kaip garažas.

Vyriausiojo miesto architekto skyriaus Projektavimo sąlygų poskyrio architektė Janina Krikščiūnienė sakė, kad „ATN Bus Rent“ dukart nesėkmingai mėgino pakeisti pastato paskirtį.

Šių metų kovą bendrovės prašymas buvo atmestas dėl to, kad pateikti sprendiniai neatitiko detaliojo plano sprendinių. Paprasčiau tariant, pastatas neišsitenka sklypo ribose.

Bet tai ir viskas. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tikrintojai nusiplovė rankas pareiškę, kad po gyventojų langais riogsantys jūriniai konteineriai yra kilnojamieji daiktai, tvirtai nesujungti su žeme, neprijungti prie inžinerinių tinklų ir juos galima perkelti iš vienos vietos į kitą.

Tad jiems statybos leidimo ar kitų dokumentų nereikia. Kiek jie gali taip riogsoti, inspektoriai neatsakė. Jie pareiškė, kad statinių naudojimo priežiūros vykdytojų funkcijas atlieka savivaldybės Statinių naudojimo priežiūros poskyrio specialistai.

Kada remontuos – neaišku

A.Dambrauskienė stebėjosi: avarinės būklės pastate ir toliau remontuojami automobiliai, kyla gaisro pavojus, o jūriniai konteineriai, kurių pristatyta kieme, niekam neįdomūs.

V.Zibrovas „Sostinei“ taip pat negalėjo atsakyti, ar neišvaizdus pastatas bus remontuojamas, ar griaunamas ir vietoj jo statomas naujas. Jo žodžiais, dar rengiami dokumentai.

Jis atrėmė gyventojų įtarimus, kad garaže vykdoma nelegali automobilių serviso veikla: „Dešimt metų ten dirbame, daug institucijų tikrino. Jeigu nelegalu, seniai būtų uždarę.“

Teritorijoje Rugių gatvėje iki 1995 metų veikė šiltnamiai. Jie buvo nugriauti, kaip ir pagalbiniai pastatai, pastatyti daugiabučiai.

Tarp jų liko tik vienas senas pastatas, kuris daug metų buvo apleistas, o dabar jame įsikūrė gyventojų nepasitenkinimą keliantis automobilių servisas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.