Daugiabučių namų renovacija: kaip kinta kainos?

Siekiant kuo efektyviau suplanuoti daugiabučio renovacijos biudžetą svarbu stebėti kainų pokyčius rinkoje. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) informuoja gyventojus, kaip pagal atnaujintą Pastatų modernizavimo darbų kainyną artimiausiu metu kis daugiabučių renovacijos projektų kainos.

Renovuotas daugiabutis Zarasuose.<br>BETA archyvo nuotr.
Renovuotas daugiabutis Zarasuose.<br>BETA archyvo nuotr.
Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 1, 2021, 12:14 PM, atnaujinta Jun 1, 2021, 12:22 PM

„Gali pasirodyti, kad dėl karantino sustojo darbai ir kainos galėtų kristi, tačiau per metus bendra statybos darbų skaičiuojamoji kaina padidėjo 4 proc., per dvejus metus darbai pabrango 8 proc. Matome, kad kainos nemažėja, todėl svarstantiems apie daugiabučio renovaciją tikrai nereikėtų laukti jų kritimo, o gerinti gyvenimo kokybę jau dabar“, – teigia Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Labiausiai pabrango metalas

Daugiabučio atnaujinimo projekte numatytų priemonių įgyvendinimo preliminari kaina apskaičiuojama atsižvelgiant į Statybos produktų sertifikavimo centro rekomendacijas.

Tiksliau numatyti būsimos renovacijos kainą leidžia specialiai tam skirti normatyvai, kuriais pagrindžiami darbo vienetui arba darbų grupei reikalingi ištekliai. Tai – medžiagos, mechanizmai ir darbo laikas.

Statybinių medžiagų brangimas veikia ne tik naujų objektų plėtotojus, bet ir daugiabučių modernizavimo projektus.

Skaičiuojama, kad nuo praėjusių metų balandžio bendras statybinių prekių kainų indeksas padidėjo 3,8 proc.

„Pagal medžiagų grupes labiausiai pabrango metalas (20 proc.) ir izoliacinės medžiagos (3 proc.). Vienoje medžiagų grupėje taip pat gali būti didelė kainų diferenciacija. Pavyzdžiui, izoliacinė medžiaga polistireninis putplastis pabrango iki 20 proc., tai paveiks gyventojų, planuojančių įsidiegti ventiliuojamą fasadą, renovacijos kainą“, – situaciją komentuoja V.Serbenta.

Daugiabučių modernizacijai naudojamų mechanizmų kainos per metus pabrango daugiau nei 5 proc. Tai susiję su degalų kainų augimu ir mechanizmus eksploatuojančių darbininkų darbo užmokesčio kilimu. Darbo užmokestis per metus padidėjo 5,6 proc.

Daugiabučio renovacijos išlaidų kainodara

Daugiabučio modernizacijos procese yra trijų lygių kainos. Pagal skaičiuojamąją kainą rengiamas investicijų planas ir numatomos preliminarios išlaidos. Pasirašius sutartį su rangovu skaičiuojamoji kaina tampa sutartinė. O kai daugiabučio renovacijos darbai baigiami ir atliekama išlaidų apskaita ir apmokamos sąskaitos, paaiškėja faktinės išlaidos.

Kainyne medžiagų kainos nurodomos remiantis didmeninėmis kainomis, tačiau nenumatytoms išlaidoms numatytas papildomas 3 proc. rezervas. Jis nebūna naudojamas papildomoms medžiagoms, bet yra skirtas įvairioms kintamosioms išlaidoms, susijusioms su medžiagomis, pavyzdžiui, transportavimui. Tokiu principu naudojamasi nustatant ir mechanizmų, darbo užmokesčio bei kitas kainas.

Tikslus skaičiuojamosios kainos nustatymas užtikrina investicijų plano kokybę. Todėl stebėti rinkos pokyčius svarbiausia žmonėms, kurie rengia investicijų planus, – renovacijos projektų administratoriams ir projektuotojams. Jiems aktualu žinoti statybos darbų rinkos kainų pokyčius, kad jų planuojamas biudžetas nebūtų deficitinis. Kuo tiksliau suplanuotas biudžetas, tuo mažesnė rizika, kad seno daugiabučio atnaujinimo darbų metu pritrūks lėšų ir projektas nebus užbaigtas laiku.

BETA duomenimis, šiemet įgyvendintų projektų vidutinė rangos darbų vertė siekė 451 tūkst. eurų. Vidutinė skaičiuojamojo 1 kv. m kaina yra apie 233 eurus iki valstybės paramos suteikimo. (Užs. Nr. 21B222-12)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.