Šluojami neįteisinti kauniečių daržai ir sodai: kai kas tuo net labai džiaugiasi

Kaune nelegaliai užveisti sodai ir daržai šluojami nuo žemės. Dešimtmečiais plytėjusios sodų kolonijos atsiradus šeimininkams ėmė nykti Palemone. Vieni gyventojai jų gailisi, kiti džiūgauja, kad bus tvarkos.

Marių gatvėje buvę nelegalūs sodai buvo nušluoti nuo žemės paviršiaus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marių gatvėje buvę nelegalūs sodai buvo nušluoti nuo žemės paviršiaus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dar likusių apleistų sodininkų namelių ir sklypų netrukus nebeišvysime.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dar likusių apleistų sodininkų namelių ir sklypų netrukus nebeišvysime.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2021, 3:05 PM

Ilgus metus Palemone, Marių gatvėje, viename iš sklypų buvo kasamos lysvės, statomi maži nameliai ar pašiūrės, kurios pastaruoju metu atrodė sutrešusios, apgriuvusios ir rėžė akį.

Visa tai neseniai nugriauta ir sunaikinta: darbininkai nuvertė suklypusius pastatus, renka šiukšlyną primenantį sodininkų turtą, teritorija valoma.

Petrašiūnų seniūnijos, kurios teritorijoje yra Palemonas, seniūnė Asta Chanko sakė, kad Marių gatvės daugiabučių namų gyventojai apleistame žemės sklype sodininkauti pradėjo dar sovietmečiu. Bėgant metams jauni ir aktyvūs sodininkai paseno, daugelio jų sodai, daržai ir nedideli pastatai tapo apleisti.

„Ši teritorija daug metų buvo piktžaizdė. Pernai susigrąžintą žemę asmuo pardavė įmonei. Žmonių buvo prašoma statinius nugriauti, išsivežti, kas reikalinga. Kai ką sodininkai pasiėmė, bet nemažai senų daiktų paliko. Erdvės sparčiai tvarkomos. Ateityje čia iškils komercinės paskirties pastatai“, – sakė A.Chanko.

Greta jau su žeme sulygintų daržų dar liko keli seni nelegalūs sodininkų pastatai ir sklypeliai. Pasak seniūnės, ši žemė taip pat grąžinta, teritorija bus tvarkoma.

Dalis daržus čia auginusių Marių gatvės gyventojų liūdėjo dėl atimtų žemės sklypelių. Tačiau kiti palemoniškiai džiaugėsi, kad ši gatvės dalis pagaliau iš lūšnyno taps tvarkinga ir šiuolaikiška miesto erdve.

Dar viena nelegali sodininkų kolonija Palemone buvo Keramzito gatvėje. A.Chanko pasakojo, kad sovietmečiu Palemono keramikos gamyklos darbininkams ten buvo skirti sklypai sodininkystei, bet jie taip ir nebuvo įteisinti.

Pernai ši žemė taip pat buvo grąžinta kitiems asmenims ir netrukus irgi bus sutvarkyta, iškils naujų privačių namų kvartalas.

Jaunieji menininkai įkūrė sodininkystės erdvę

Nelegalių sodų masyvų galima aptikti ir prie privačių namų Kauno centre, ir prie daugiabučių namų Dainavos, Aukštųjų Šančių ar kitose miesto dalyse. Ateityje jie turėtų visiškai išnykti.

Kai kurie nelegaliai mieste sodus įkūrę kauniečiai tapo įkvėpimu jaunimui. Šilainiuose, dalyje VIII forto teritorijos, greta esančių daugiabučių namų gyventojai taip pat be jokių leidimų buvo įveisę sodus.

2019 metais kaunietė menininkė Evelina Šimkutė toje vietoje sumanė vykdyti projektą „Šilainių sodai“. Tokiai idėjai pritarė viešosios įstaigos „Kauno tvirtovės parkas“ atstovai, kurie prižiūri fortus ir įvairius tvirtovės pastatus.

Dabar dalis nelegalių Šilainių sodų paversti darnios sodininkystės vieta, žmonės čia mokosi auginti daržoves, vyksta įvairūs renginiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.