Žmonės patys išsirinko geriausius: paskelbti „Metų renovacijos projekto 2021“ nugalėtojai

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) surengti rinkimai vyko kovo 17–balandžio 12 d. ir juose dalyvavo 14 projektų. Trys iš jų sulaukė daugiausia gyventojų dėmesio: Taikos pr. 3, Klaipėdoje, Draugystės g. 25A, Marijampolėje, ir Stoties g. 14, Šiauliuose.

„Metų renovacijos projekto 2021“ laimėtojai.<br>BETA archyvo nuotr.
„Metų renovacijos projekto 2021“ laimėtojai.<br>BETA archyvo nuotr.
BETA direktorius Valius Serbenta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
BETA direktorius Valius Serbenta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 14, 2021, 4:04 PM

„Džiaugiamės galėdami pasidalyti geriausių renovacijos projektų istorijomis. Nors didžiąją praėjusių metų dalį praleidome karantino sąlygomis, renovacija nesustojo ir šiemet rinkimuose netrūko gerųjų pavyzdžių. Viešo balsavimo metu buvo išrinkti trys laimėtojai, tačiau iš tikrųjų visi atsinaujinę savo daugiabučius jau yra laimėtojai ir jų apdovanojimas – geresnės gyvenimo sąlygos, kurias ypač vertiname dabar, daug laiko praleisdami namuose“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Modernumas, išlaikantis Klaipėdos senamiesčio dvasią

Pagrindinis visuomenės „Metų renovacijos projekto 2021“ favoritas – Klaipėdoje, Taikos pr. 3, esantis devynaukštis, iš esmės pasikeitęs tiek iš išorės, tiek ir iš vidaus.

Pastatas įsikūręs šalia Klaipėdos senamiesčio, todėl namo išvaizdai renovacijos metu teko išskirtinis dėmesys. Priekinei namo sienai buvo naudojamos pilkos ir molio raudonumo spalvų akmens masės plytelės, taip siekiant išlaikyti senamiesčio dalies architektūrinį vientisumą. Žaismingas baltų simbolikos ornamentas, papuošęs pastatą, tapo istorinę atmintį menančia detale.

Po renovacijos darbų namas pasiekė C energinio naudingumo klasę. Atnaujinus šildymo sistemą namo gyventojų mokami mokesčiai sumažėjo daugiau nei 60 proc.

Atsinaujinančių energijos išteklių nauda

Didelio gyventojų susidomėjimo sulaukė ir Marijampolėje esantis Draugystės g. 25A numeriu pažymėtas daugiabutis, kurio gyventojai jau beveik metus gali džiaugtis ne tik išaugusia nekilnojamojo turto verte, bet ir šiltesniu, gražesniu namu.

Atlikus renovaciją Draugystės g. 25A esantis daugiabutis pasiekė B energinio efektyvumo klasę. Taip pat namas gerokai sumažino aplinkai daromą poveikį. Jame įrengta atsinaujinančių energijos išteklių (saulės kolektorių) sistema karštam vandeniui ruošti, padedanti sutaupyti daugiau nei 50 proc. reikalingos energijos.

Pagarba šimtametei pastato istorijai

Rinkimuose dalyvavusių gyventojų dėmesį patraukė ir trečiasis favoritas – vienas seniausių Šiauliuose renovuotų daugiabučių.

Stoties gatvėje keturioliktu numeriu pažymėtas namas pastatytas 1921 metais. Iš pradžių jame veikė saldainių ir šokolado fabrikas „Birutė“, o pasibaigus Antrajam pasauliniam karui namas buvo rekonstruotas ir paverstas gyvenamuoju pastatu.

Istorinio namo gyventojai įvertino, kaip svarbu išsaugoti pastato fasado architektūrines detales, todėl renovacijos metu viena pagrindinė daugiabučio namo siena turėjo būti apšiltinta iš vidaus.

Apšiltinus pastatą ir modernizavus šildymo sistemą namo gyventojų mokami mokesčiai sumažėjo daugiau nei 40 proc.

Šiuo metu šimtametę daugiabučio istoriją mena išsaugotos fasado architektūrinės detalės, o patrauklus estetinis vaizdas skatina Šiaulių miesto gyventojus domėtis būsto atnaujinimo galimybėmis.

„Pirmiausia daugiabučio atnaujinimo teikiama nauda džiaugiasi gyventojai, tačiau tai reikšminga ir visam miestui, nes renovuoti pastatai keičia miesto veidą. „Metų renovacijos projekto 2021“ rinkimų nugalėtojai – tai pavyzdžiai, kurie parodo, kaip taikant skirtingus architektūrinius sprendimus naujam gyvenimui galima prikelti pilką sovietinį daugiabutį arba išsaugoti unikalų kultūrinį paveldą. Sveikiname visus laimėtojus ir tikimės, jog šie pavyzdžiai įkvėps ir kitus modernizuoti savo daugiabučius“, – teigia BETA direktorius.

„Metų renovacijos projekto 2021“ nugalėtojams Būsto energijos taupymo agentūra apdovanojimus įteiks panaikinus visuotinio karantino apribojimus. (Užs. Nr. 21B222-8)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?