Karantinas ir renovacija: trūksta gyvo bendravimo

Pasaulinė pandemija palietė ir renovacijos procesą – nors valstybės suteikiamos paramos sąlygos ir energinio efektyvumo didinimo priemonės gyventojams nėra naujiena, sprendimo priėmimo procedūros pasikeitė.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>BETA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>BETA archyvo nuotr.
BETA direktorius Valius Serbenta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
BETA direktorius Valius Serbenta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2021, 8:00 AM, atnaujinta Mar 25, 2021, 8:45 AM

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) atliko daugiabučių renovacijos administratorių apklausą – aiškinosi, kaip vyksta pasiruošimas teikti paraiškas karantino sąlygomis.

Šiuo metu vyksta jau aštuntas kvietimas teikti paraiškas renovuoti daugiabučius pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

Nors planuota, kad kvietimo terminas baigsis kovo 1 d., vis dėlto atsižvelgiant į itin išaugusį šalies gyventojų susidomėjimą renovacija ir pailgėjusius sprendimų priėmimo terminus karantino metu nuspręsta jį pratęsti iki birželio 1 d.

„Šiuo metu esame gavę jau 58 paraiškas. Praėjusiais metais tiek paraiškų turėjome likus dviem savaitėms iki termino pabaigos. Praktika rodo, kad didžioji dalis paraiškų pateikiama paskutinę kvietimo savaitę. Šiandien dar turime daugiau nei du mėnesius paraiškoms teikti“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

2020 m. sausio pabaigoje, pasibaigus septintojo kvietimo paraiškų teikimo terminui, gauta 480 paraiškų iš 51 šalies savivaldybės.

Pasak V.Serbentos, daugiausia iššūkių šiuo metu patiria daugiabučių atnaujinimo projektų administratoriai: „Būtent administratoriai daugiausia bendrauja su gyventojais ir atstovauja butų savininkų interesams. Karantino laikotarpiu kyla sunkumų, nes negalima vykdyti gyvų susirinkimų, kurie ypač svarbūs pradiniame etape ruošiantis teikti paraišką renovacijai.“

Didžioji dalis šiuo metu gautų paraiškų yra iš tų daugiabučių, kurių gyventojai jau iš anksto planavo teikti renovacijos paraiškas, todėl priemonės ir kitos projektų detalės buvo suderintos dar iki karantino pradžios.

Karantino metu ieškoma alternatyvų realiam bendravimui

Daugiabučių, kuriuose sprendimai dar nėra priimti, gyventojai dabar bendrauja nuotoliniu būdu – susirinkimai vyksta vaizdo skambučių metu. Administratoriai pateikia investicinius planus savo tinklalapiuose ir kviečia gyventojus su jais susipažinti ir kilusius klausimus pateikti el. paštu arba paskambinti. Balsavimai vyksta raštu – naudojantis balsadėžėmis arba pašto dėžutėmis.

Vis dėlto nors būdų dirbti tęsiantis karantinui yra, administratoriai laukia, kada galės organizuoti gyvus susitikimus, nes ne visiems patogu sprendimus priimti elektroninėmis priemonėmis. Dažnai su sunkumais susiduria ir vyresnio amžiaus gyventojai, nepratę naudotis informacinėmis technologijomis.

„Matome, kokios svarbios gyvos konsultacijos, tačiau kol tokios galimybės nėra, taikomi visi kiti galimi metodai. Šiuo metu sunku pasakyti, kaip dabartinės aplinkybės paveiks galutinį paraiškų skaičių. Daug priklauso nuo to, kada sulauksime epidemiologinės situacijos pagerėjimo ir karantino švelninimo“, – teigia V.Serbenta.

Nors karantinas visiems kelia daug iššūkių, šiuo metu įgyvendinama apie 570 daugiabučių modernizavimo projektų, dar beveik 1000 jų yra skirtingose projektų rengimo stadijose. BETA informuoja, kad nuo metų pradžios jau buvo atnaujintas 81 daugiabutis.

Galiojantys kvietimai

Šiuo metu BETA priima paraiškas renovuoti daugiabučius pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą – jos priimamos iki birželio 1 dienos.

Taip pat pratęsiamas terminas teikti paraiškas diegti atsinaujinančius energijos šaltinius – jos bus priimamos iki 2021 m. birželio 1 d. arba tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma. Kvietimas skirtas tiems, kurie jau yra atnaujinę savo daugiabutį ir nori papildomai įsidiegti atsinaujinančius energijos šaltinius, ir tiems, kurie tik pradėjo modernizavimo darbus. Pagal šį kvietimą planuojantiems diegti atsinaujinančios energijos priemones numatyta 30 proc. valstybės parama.

Paraiškos teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (paraiškos priimamos visuose BETA regioniniuose padaliniuose) tiesiogiai arba naudojantis pašto ir pasiuntinių teikiamomis paslaugomis.

Gauti konsultaciją būsto atnaujinimo klausimais galima paskambinus nemokama telefono linija 8 800 200 12.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.