Legendinė ranča pagaliau sulaukė naujo savininko

2021 m. sausio 25 d. 15:40
Popmuzikos karaliaus Michaelo Jacksono (1958–2009) garsioji ranča „Neverland“ pagaliau turi naują šeimininką. Skandalais apipintą sodybą jis įsigijo už mažiau nei ketvirtį iš pradžių prašytos sumos.
Daugiau nuotraukų (14)
Dar prieš šešerius metus, kai M.Jacksono ranča tarsi buvo sustingusi laike, nekilnojamojo turto agentai spėliojo, kad ją įsigyti galėtų nebent prisiekęs popmuzikos karaliaus gerbėjas.
Panašiai ir nutiko. Bet prireikė nemažai metų, kol atlikėjo įkurta nuotykių oazė sulaukė pirkėjo. Juo tapo JAV milijardierius Ronas Burkle’as (68 m.).
Jis – Pitsbergo ledo ritulio klubo „Penguins“ bendraturtis, vadovaujantis privačios investicijų bendrovės „The Yucaipa Companies“ partneris, taip pat privačių klubų tinklo „Soho House“ vadovas.
Kalbama, kad jis buvo M.Jacksono draugas ir dainininkui gyvam esant yra patarinėjęs verslo klausimais, taip pat kaip apmokėti skolas, susidariusias dėl itin išlaidaus popmuzikos karaliaus gyvenimo būdo.
Verslininko R.Burkle’o sprendimą įsigyti rančą jo atstovas apibūdino kaip „galimybę investuoti į žemę“. Ši galimybė R.Burkle’ui atsiėjo maždaug 22 mln. JAV dolerių (18 mln. eurų).
Tačiau tai tik mažiau nei ketvirtis sumos, kurios buvo prašyta 2015 metais, kai pirmą kartą rančą buvo nuspręsta parduoti.
Tada, praėjus šešeriems metams po M.Jacksono mirties, ją buvo siūloma įsigyti už 100 mln. JAV dolerių (apie 82 mln. eurų). Po dvejų metų ranča atpigo iki 67 mln. JAV dolerių (apie 55 mln. eurų), o dar po dvejų, 2019-aisiais, ją buvo siūloma įsigyti už 31 mln. JAV dolerių (apie 25 mln. eurų).
Nuo praėjusių metų vasario ši nuosavybė buvo visai išimta iš pardavinėjamų objektų sąrašo, tačiau teigiama, kad R.Burkle’as paskambino pardavėjams, kai pats išvydo rančą iš viršaus.
Nuo 2008 metų ji iš dalies priklausė nekilnojamojo turto investicijų firmai „Colony Capital“, į kurios rankas pateko po to, kai M.Jacksonas nevykdė įsipareigojimų atiduoti paskolą, nes patyrė finansinių sunkumų.
Rančą 1988 metais dainininkas įsigijo už 19,5 mln. JAV dolerių (apie 16 mln. eurų) ir joje pats gyveno daugiau nei 15 metų.
Kalifornijos valstijoje esanti apie 68 kilometrus nuo Santa Barbaros nutolusi maždaug 1,1 ha ploto ranča iš pradžių vadinosi „Zaca Laderas“.
Kai 1981 metais ją įsigijo nekilnojamojo turto plėtotojas Williamas Bone’as, pervadino į „Sycamore Valley“.
Kai ją nusipirko M.Jacksonas, suteikė stebuklingos šalies „Neverland“ (liet. Niekados šalis) vardą – iš škotų rašytojo ir dramaturgo Jameso Matthew Barrie pjesės ir romano „Piteris Penas, arba Berniukas, kuris nenorėjo užaugti“.
Pirmą kartą M.Jacksonas į rančą įžengė 1983-iaisiais. Jis ten nuvyko kartu su legendinės grupės „The Beatles“ vokalistu Paulu McCartney (78 m.) filmuoti muzikinio klipo jų bendram kūriniui „Say Say Say“. Nuo tada M.Jacksonas svajojo rančą įsigyti. Ir po penkerių metų svajonę išpildė.
Nuo tada prancūziško – normandiško stiliaus rezidencija tiesiog suklestėjo! Ją sudarė pagrindinis namas, du svečių namai, ežeras, 50 vietų kino teatras, baseinas, dvi daržinės, šokių studija, pagalbinių darbuotojų patalpos ir traukinių stotis kaip disneilendo atrakcionų parke.
Tad nieko nuostabaus, kad šioje rančoje 1991 metais aktorė Elizabeth Taylor (1932–2011) prabangiai ištekėjo už statybininko Larry Fortensky (1952–2016), kuris tapo septintuoju jos sutuoktiniu.
Po dvejų metų, 1993-iaisiais, pokalbių šou žvaigždė Oprah Winfrey (66 m.) rančoje ėmė garsųjį interviu su M.Jacksonu tiesiogiai stebint 90 milijonų žiūrovų.
O 1994 metais savo 14-ąjį gimtadienį ten trankiai atšventė vėliau amerikiečių žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose išgarsėjusi Kim Kardashian (40 m.). Tada paauglė rančą pavadino magiškiausia vieta Žemėje.
Dar po metų, 1995-aisiais, šeimininkas kartu su tuomete žmona Lisa Marie Presley (52 m.) ir minia vaikų iš viso pasaulio šventė Jungtinių Tautų 50-metį.
Tačiau pasaka baigėsi, kai 2003-iaisiais M.Jacksonui buvo pateikti septyni ieškiniai dėl vaikų tvirkinimo ir du – dėl mažamečių apsvaiginimo siekiant suvilioti.
Rančoje buvo atlikta krata, ir policija tuomet teigė konfiskavusi didelį kiekį pornografijos ir nuogų vaikų atvaizdų. Popmuzikos karaliui grėsė 20 metų kalėjimo. Kad ir kaip viskas rimtai atrodė, dainininkas buvo išteisintas ir toliau bet kokius kaltinimus neigė.
Užpernai televizijos kanalas HBO parodė dokumentinį filmą „Leaving Neverland“ („Paliekant Neverlandą“), kuriame du vyrai teigia, kad vaikystėje buvo M.Jacksono seksualiai išnaudojami visoje rančos teritorijoje, įskaitant mansardą, pagrindinį miegamąjį ir baseiną.
Dviejų dalių filmas sulaukė didžiulio susidomėjimo ir privertė M.Jacksono šeimą pateikti 100 mln. dolerių (88 mln. eurų) ieškinį HBO.
Nuolatinis bylinėjimasis ne tik išsekino M.Jacksoną, bet ir gerokai patuštino jo kišenę.
2008 metais dėl paskolos įsipareigojimų nevykdymo jis buvo priverstas už 23 mln. JAV dolerių (18,9 mln. eurų) rančą perleisti privačiai investicijų firmai „Colony Capital“, kuri išleido milijonus restauruodama ją jau po M.Jacksono mirties.
Pirmiausia ranča buvo pervadinta į „Sycamore Valley“ („Jovarų slėnis“) – dėl ją supančių kalnų, ten augančių didingų jovarų, įspūdingų ąžuolų ir kruopščiai prižiūrimų laukų.
Ranča apsaugota galingais vartais ir apjuosta vaizdingų kelių, besidriekiančių per visą teritoriją.
Daugiau nei vieną tūkstantį kvadratinių metrų ploto užimančiame pagrindiniame pastate yra penki miegamieji ir aštuoni vonios kambariai.
Rezidencijos vidus išdailintas medinėmis sijomis, plytomis ir akmenimis, įrengti penki židiniai ir XVIII amžiaus ąžuolinės grindys, atgabentos iš dviejų pilių Prancūzijoje.
Virš pagrindinio įėjimo į namus kabo milžiniškas auksinis šviestuvas. Perėjus per prieškambarį pro arkines duris galima patekti į renovuotą virtuvę.
45 metrai nuo pagrindinio namo yra pirmas svečių namas. Jų yra du. Taip pat dvi daržinės.
Teritorijoje yra teniso aikštynai su žiūrovų vietomis, apie 1,6 hektaro ploto ežerėlis su dviem fontanais, gulbėmis, valčių prieplauka ir privačiu paplūdimiu.
Nors „Sycamore Valley“ rančoje nebėra tokių egzotiškų gyvūnų kaip drambliai, kurių būdavo M.Jacksono laikais, ten vis dar galima pamatyti kiaulių, avių ir lamų.
Anksčiau „Neverland“ rančoje buvo atrakcionų parkas, tačiau naujieji savininkai jį pavertė tiesiog parku. Tiesa, buvo išsaugota garsioji traukinių stotis, yra išlikę ir per visą teritoriją vingiuojantys bėgiai.
Parengė Vykintė BUDRYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.