Vilniaus stoties rajonas – tik drąsiems žmonėms

Vilniečiai, kurie prieš kelerius metus tikėjo, kad kone miesto centre esančio stoties rajono laukia šviesi ateitis, dabar priversti naktį sėdėti užsirakinę duris ir nekelia iš namų kojos. Tiktai čia įsikūrę verslininkai kiek drąsesni ir dar turi vilties.

Dauguma pastatų aplink stotį yra valstybės saugomi objektai, todėl leidimo bet kokiam remontui gauti beveik neįmanoma.<br>D.Umbraso nuotr.
Dauguma pastatų aplink stotį yra valstybės saugomi objektai, todėl leidimo bet kokiam remontui gauti beveik neįmanoma.<br>D.Umbraso nuotr.
Šalia prestižinės Antano Vienuolio pagrindinės mokyklos per dienas girtuokliauja valkatos. Vakarais išlenda prostitutės, narkomanai, prasideda muštynės.<br>D.Umbraso nuotr.
Šalia prestižinės Antano Vienuolio pagrindinės mokyklos per dienas girtuokliauja valkatos. Vakarais išlenda prostitutės, narkomanai, prasideda muštynės.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Petrauskas – vienas iš nedaugelio, kuris tiki šviesia stoties rajono ateitimi.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Petrauskas – vienas iš nedaugelio, kuris tiki šviesia stoties rajono ateitimi.<br>D.Umbraso nuotr.
Kai D.Puškoriūtė-Bartkuvienė ir R.Bartkus įkūrė restoraną ir nakvynės namus, pastatų kainos pakilo dvigubai.<br>D.Umbraso nuotr.
Kai D.Puškoriūtė-Bartkuvienė ir R.Bartkus įkūrė restoraną ir nakvynės namus, pastatų kainos pakilo dvigubai.<br>D.Umbraso nuotr.
Artūras Blotnys, Vilniaus miesto plėtros departamento vadovas<br>D.Umbraso nuotr.
Artūras Blotnys, Vilniaus miesto plėtros departamento vadovas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Dalia Gudavičiūtė „(Lietuvos rytas“)

2015-08-02 20:23, atnaujinta 2017-10-22 07:12

Dailininkė Agnė Každailytė buvo viena iš tų vilniečių, kuri tikėjo, kad stoties rajone bus galima saugiai ir patogiai įsikurti.

Nužudytos 52 metų dailininkės kūnas apleistame bute aptiktas liepos 24 dieną. Ją nužudė narkomanai, kuriems kūrėja buvo patikėjusi atlikti įsigyto buto Sodų gatvėje remontą.

Nusikaltėliai, narkomanai ir prostitutės iš stoties rajono niekur nedingo.

Ši vieta, kaip prognozuota, netapo saugi gyventi.

Be reikalo patikėjo ateitimi

Gėlių gatvės gyventojas Tomas Kvedaravičius, patikėjęs nekilnojamojo turto agentūrų skelbiamomis džiugiomis stoties rajono perspektyvomis, prieš kelerius metus įsigijo čia butą.

Gyvenimas, su kuriuo jis susidūrė, jam sukėlė šoką. Ir ypač tai, kas vyksta naktį. Tuomet į gatves išeina valkatos, prostitutės, narkomanai, o įstatymus diktuoja sąvadautojai ir kvaišalų pardavėjai.

„Šio rajono architektūra graži ir puikiai išsilaikiusi, arti senamiestis. Bet naktį į kiekvieną skylę gerti alkoholio sulenda valkatos ir benamiai, o apleistuose pastatuose klesti prostitucija“, – sakė jis.

Pataruoju metu atsiranda entuziastų, kurie kuria verslo įstaigas šiame rajone. Bet nuolatinis gyvenimas stoties rajone ir atvykimas tik į darbą skiriasi kaip diena ir naktis.

Skandina socialiniai būstai

T.Kvedaravičiaus manymu, didžiausia šio rajono problema – apleisti pastatai.

Jų savininkams savivaldybė skiria labai nedideles baudas ir nė nemano kaip nors paskatinti jų tvarkyti.

Keliose stoties rajono gatvėse vienas greta kito stūkso didžiuliai nenaudojami pastatai, kuriuos užėmė benamiai.

Jei kvieti policiją, atvažiuoja, bet neranda, ką blogo tie žmonės daro.

Antra problema – šiame rajone labai daug socialinių būstų.

„Gyvenu Gėlių gatvėje. Mūsų name – keturi socialiniai būstai. Nežinia, kiek ten gyvena žmonių, nežinia, kam tas būstas paskirtas.

Dažniausiai to žmogaus seniai nebėra. Net laiptinės neįmanoma sutvarkyti, nes socialinių butų gyventojai nesutinka“, – atsiduso T.Kvedaravičius.

Dauguma butų gatvėse aplink stotį yra „valstybės saugomi objektai“.

Leidimo bet kokiam remontui gauti beveik neįmanoma.

O šalia stovi valkatų užimti pastatai, ir valdininkams visiškai nerūpi, kaip jie elgiasi su tokiu pat valstybės saugomu paveldu.

T.Kvedaravičius kol kas nemato jokių rimtų stoties rajono pokyčių ženklų. Naujai atidaryti barai skirti daugiausia snobams – jiems atrodo šaunu važiuoti švęsti į tokį rajoną.

Draugai įtarė psichikos ligą

Visi stoties rajone pastaruoju metu įsikūrę barų ir restoranų savininkai – geri draugai ir dažnai susitikę dalijasi informacija bei idėjomis. Bet gastrobaras „Dėvėti“ tarp jų išsiskiria.

„Mes pirmieji perbridome Pylimo upę“, – prisistatė šio baro bendraturtis Dmitrijus Petrauskas, ketvirtadienį šventęs pirmąjį gimtadienį Stoties gatvėje. Beje, Pylimo gatve iš tikrųjų kadaise tekėjo upė, tai buvo miesto riba.

Jis neslepia, kad iš pradžių draugai į juos žiūrėjo kaip į psichikos ligonius. Nedaug kas tikėjo sėkme stoties rajone. Bet verslininkai ne kartą lankėsi Europos miestuose, kur rajonai aplink stotis saugūs ir mėgstami turistų.

Vis dėlto noras prikelti apleistą rajoną nebuvo pats svarbiausias. Kur kas svarbiau buvo, kad patalpų nuomos kaina šioje gatvėje 2–3 kartus mažesnė nei Pilies ar Islandijos gatvėse.

Vietiniai alaus neįperka

Per šiuos metus D.Petrauskui tik kartą dingo piniginė iš striukės. Bet ji galėjo dingti ir bet kuriame kitame bare – nereikia palikti piniginės nerakinamoje patalpoje.

Stoties rajono gyventojai greitai liovėsi čia vaikščioti: vos pamatę, kad alaus bokalas kainuoja 2,5 euro, jie iškart suka į gretimą barą, kur už tą patį alaus kiekį neprašoma nė euro.

Tokių lankytojų, kurių buvo tikimasi, nėra, bet lankosi „nuo studento iki prezidento“.

„Net jei pradėtume patruliuoti gatvėse, iš to nebūtų naudos. Čia netoliese nužudyta dailininkė pati pasamdė žudikus remontuoti buto. Tai galėjo atsitikti bet kur“, – sakė D.Petrauskas.

Tačiau jis neabejojo, kad po 3 metų šių gatvių nebus galima pažinti, – jos pasikeis į gerąją pusę.

Saugo policija ir bažnyčia

„Džiaugiamės prisidėję prie rajono klestėjimo“, – juokavo prieš trejus metus šalia Halės turgaus, Visų Šventųjų gatvėje, įsikūrę Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė ir Rimvydas Bartkus.

Po jų įkurtuvių būstai čia pabrango dvigubai. „Ir mes dėl to galime prisiimti nuopelnus“, – sakė verslininkai.

Iš pradžių draugai ir giminaičiai bandė juos atkalbėti keltis prie stoties. Bet meksikietiško restorano ir nakvynės namų savininkai nėkart nepasigailėjo čia įsikūrę. „Juk mūsų gatvėje – policija ir bažnyčia“, – aiškino jie.

Per trejus metus rajonas labai pasikeitė. Netoliese įsikūrę policininkai išvaikė girtuoklius iš Lazdynų Pelėdos skvero. Pradėjo lankytis daugiau svečių.

Tikrieji stoties rajono gyventojai čia neužeina. „Vasarą būna srautų, bet mes žinome, kaip jų išvengti“, – sakė D.Puškoriūtė-Bartkuvienė.

Jos meksikietiškų patiekalų restorane „Sofa de Pancho“ kainos – aukštesnės nei vidutinės.

„Neabejojame, kad jau visai greitai bus supirkti butai ir aplinka iš esmės pasikeis“, – sakė verslininkai.

Bet jie ragina nesitikėti, kad Vilniaus geležinkelio stotis bus panaši į Centrinę stotį Niujorke – juk ji nestovi Katedros aikštėje. Ją supa vagonų remonto dirbtuvės, ilga Panerių gatvė – pramoninė.

Geros įmonės nesikelia

„Žmonės savo iniciatyva perka butus, bando kurtis įmonės, nes tiki stoties rajono potencialu. Tačiau pabando ir nutraukia veiklą“, – optimizmu netryško bendrovės „Jungtinės pajėgos“ direktorė Vilija Kaušpėdienė.

„Jungtinės pajėgos“ čia įsikūrė, nes arti miesto centro, geros sąlygos pasistatyti automobilį. Bet netrukus pamatė problemą – geros įmonės čia nesikelia.

„Jungtinės pajėgos“ neketina iš čia keltis, nes jų klientai neateina iš gatvės.

Matė vieną apiplėšimą

Stoties rajone įsikūręs Vyrų krizių centras patalpas gavo iš savivaldybės.

Šio centro direktorius Arūnas Kuras sakė, kad nors gatvėje daug asocialių asmenų, o išėjus iš biuro stovi prostitutės, jis tik kartą matė, kaip iš praeivio buvo atimtas mobilusis telefonas.

Šio rajono reputaciją suformavo tradicijos. Čia prastesnės kokybės butai, o jų nuoma patraukli asocialiems žmonėms.

Be to, aplink stotį valkatos būriuojasi dėl patogumo: čia geras susisiekimas su kitais miestais, be to, nesunku rasti su kuo parūkyti ar išgerti.

Ketina įrengti net apžvalgos ratą

Artūras Blotnys

Vilniaus miesto plėtros departamento vadovas

„Tikriems menininkams Užupio rajone pasidarė per ankšta – jie pradėjo ieškoti kitų teritorijų ir atrado stoties rajoną.

Teritoriją aplink geležinkelio stotį vertinu kaip vieną perspektyviausių Vilniuje. Beje, mano departamento skyriaus vedėjas ten gyvena ir džiaugiasi.

Šiuo metu svarstome siūlymus priešais geležinkelio stotį pastatyti apžvalgos ratą. Iš privačių investuotojų sulaukėme jau 3 pasiūlymų. Ten jis stovėtų laikinai.

Jau baigiame rengti detalųjį planą, pagal kurį bus pertvarkoma visa erdvė aplink geležinkelio stotį.

Aikštė priešais geležinkelio stotį bus mažinama, ten iškils du komerciniai pastatai. Prieš tai senamiesčio pietinis aplinkkelis (nuo tunelio) bus pratęstas iki Švitrigalos gatvės.

Geležinkelio stoties pašto siuntų skyrius taps viešbučiu.

Viešojo transporto žiedas bus formuojamas priešais autobusų stotį. Pati autobusų stotis bus rekonstruojama į viešbutį ir komercinį centrą.

Šv.Stepono gatvė bus pratęsta iki Panerių gatvės, dabartinis aklagatvis naikinamas. Tai bus daroma už privačių investuotojų pinigus.

Pėsčiųjų tiltas į Naujininkus platės, jis bus pratęstas iki Sodų gatvės. Sodų gatvė ne šiaip sau turi tokį pavadinimą, ten iš tikrųjų buvo miesto sodai. Visa ši erdvė bus sutvarkyta.

Buvusio „Gintaro“ viešbučio teritorijoje numatoma statyti gyvenamųjų namų kvartalą. Žiūrint nuo stoties – į dešinę ir senamiesčio link.

Naujininkams rekonstruoti turime finansavimą iš Europos Sąjungos.

Lėšos eis per Vidaus reikalų ministeriją, nes skirtos probleminei teritorijai.

Už dabartinio „Oslo namų“ kvartalo iškils gyvenamųjų namų kvartalas.

„Lietuvos geležinkeliai“ prie tilto stato dviejų tūkstančių vietų stovėjimo aikštelę.

Jau kitais metais bus pradėti statyti komercinis centras vietoj autobusų stoties, 2 tūkstančių vietų aikštelė ir apžvalgos ratas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.